Τρέχει η κυβέρνηση για να μην καεί… (…από τις πυρκαγιές)
Εκτός από τον αυξημένο προϋπολογισμό του προγράμματος πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ» η φετινή αντιμετώπηση των φωτιών απαιτεί επιμελέστερη πρόληψη, αποτελεσματικότερη επιχειρησιακή οργάνωση και αρκετή από κοινωνική ενσυναίσθησης-ευαισθησία
Ενώ το σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους υπουργούς και τους βουλευτές του είναι να… εκδράμουν από χωρίου εις χωρίον για να ενισχύσουν τον κυβερνητικό προγραμματικό λόγο ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ένα εξ αυτόν έχει αναλάβει άλλη και πιο.. επίφοβη αποστολή.
Ο λόγος για τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, που τις προηγούμενες ήμερες πραγματοποίησε διάφορες επισκέψεις που σχετίζονται με την πρόληψη των πυρκαγιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη του Πάσχα ο αρμόδιος υπουργός βρέθηκε στην Πεντέλη πραγματοποιώντας αυτοψία σε αστικές περιοχές που εφάπτονται με τον «πράσινο» πνεύμονα της Αττικής, ενώ μια ημέρα μετά πραγματοποίησε περιοδεία σε Πάτρα και Τρίπολη, όπου συναντήθηκε με διοικητές των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες του Β. Κικίλια δεν είναι αποκομμένες από την συνάντηση που είχε την Μεγάλη Πέμπτη με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, επ’ αφορμή της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα που αντιμετωπίζει τον εμπρησμό ως κακούργημα και όχι ως πλημμέλημα που συνέβαινε μέχρι πρότινος. Εντάσσονται όλες τους στην ανάγκη να είναι ο κρατικός μηχανισμός έγκαιρα και απολύτως προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τον ετήσιο «πόλεμό» του με την πύρινη λαίλαπα.
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίμου και κατ’ επέκταση στην λεωφόρο Κηφισίας όπου βρίσκεται το στρατηγείο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αντιλαμβάνονται ότι έχουν μπροστά τους προς… ανάβαση έναν βουβό Γολγοθά που πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι πολύ πιο κακοτράχαλος και μαρτυρικός από άλλες χρονιές. Θυμίζεται ότι ήδη μετράμε τις πρώτες ημέρες της φετινής αντιπυρικής περιόδου (σ.σ. ξεκίνησε την 1η Μαΐου) και η ανησυχία του υπουργού και των επιτελών του επιτείνεται από τους κακούς οιωνούς των στατιστικών δεδομένων που έχουν στα χέρια τους. Τι λένε αυτά τα στοιχεία; Ότι από την πρώτη ημέρα του 2024 μέχρι και την Πρωτομαγιά που μπήκαμε στη φετινή αντιπυρική περίοδο εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα 3.543 αγροτοδασικές πυρκαγιές, όταν στο ίδιο διάστημα πέρσι τα αρχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «μετρούν» 2.907 συμβάντα. Πρόκειται για σημαντική αύξηση που αγγίζει το +22% κι ένας Θεός ξέρει που θα σταματήσει το… φούντωμα μέχρι να κλείσει ο χρόνος, αφού τον εξαιρετικά άνυδρο και ξηρό χειμώνα έχει διαδεχθεί μία πολύ θερμή άνοιξη. Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία ημέρα του Μάρτη ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη η οποία ξεκίνησε από υψόμετρο περίπου 1.100 και έφτασε ως την κορυφογραμμή στα 1.900 μέτρα, καταστρέφοντας μία περιοχή που υπό κανονικές κλιματικές συνθήκες θα ήταν καλυμμένη με χιόνι κι επομένως θα ήταν αδύνατο να καεί.
Απέναντι σε αυτές τις επικινδυνότητες και με την κρίσιμη περίοδο για εκδήλωση πυρκαγιών να έχει εξ αντικειμένου επιμηκυνθεί, η κυβέρνηση καλείται να αντιπαρατάξει όχι μόνο ενισχυμένα μέσα πυρόσβεσης αλλά και έναν καλύτερο συντονισμό. Διότι καλά είναι τα 2,1 δισ. ευρώ που κοστίζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ», ακόμη καλύτερα τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, drone με την επιστράτευση της τεχνητής νοημοσύνης, μόνο που όλα αυτά τα «όπλα» θα τα βάλει στη φαρέτρα της Ελλάδα από το 2025 και μετά. Όπερ μεθερμηνευόμενο θα απαιτηθεί επιμελέστερη πρόληψη (κι όχι ακαθάριστα οικόπεδα, κρουνοί χωρίς νερό και άλλα τραγελαφικά), αποτελεσματικότερη επιχειρησιακή οργάνωση και αρκετή από κοινωνική ενσυναίσθησης-ευαισθησία (ότι δεν καίμε αγριόχορτα και δεν ψήνουμε παϊδάκια στην εξοχή με αέρα 5 Μποφόρ), ώστε να μην βρεθούμε να κλαίμε πάνω από τις στάχτες μιας νέας Εύβοιας ή ενός καινούργιου Έβρου.