Ντέρμπι… στη σκιά του Καρνάβαλου

Από το κυνήγι του Κωνσταντίνου στον Συνετόπουλο, στο 3-4 του «Γ.Καραϊσκάκης» και στα επεισόδια ελέω… Βίτορ Περέιρα το 2015

Κάθε χρόνο διεξάγονται δύο ντέρμπι «αιωνίων» στο πρωτάθλημα. Τουλάχιστον αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα, διότι φέτος, επί της ουσίας θα διεξαχθεί ένα, καθώς το πρώτο της Λεωφόρου έγινε μόνο στα χαρτιά, λόγω επεισοδίων. Κάθε χρόνο, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακός, ή Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα ξίφη τους, αναβιώνοντας την… αιώνια μάχη μεταξύ Αθήνας και Πειραιά, ή Πειραιά και Αθήνας. Υπάρχουν, ωστόσο, χρονιές, που τα μεγάλα αυτά παιχνίδια συμπίπτουν με την παρουσία του… Καρνάβαλου.

 

Δεν είναι ένα και δύο. Είναι αρκετά. Είτε λόγω της… τρέλας των Αποκριών, είτε λόγω του γενικότερου κλίματος, είτε γιατί μπαίνει η άνοιξη και ανεβαίνει η… θερμοκρασία, είτε λόγο συγκυρίας, κάθε ένα από τα ντέρμπι που διεξήχθησαν στη… σκιά του Καρνάβαλου, μεταξύ των δύο «αιωνίων», έγραψαν ιστορία. Άλλοτε, το ντέρμπι «ντύθηκε»… χούλιγκαν και… πλακώθηκε στο ξύλο. Άλλοτε «ντύθηκε»… έκπληξη και κατάφερε να συζητείται για πολύ καιρό, με… διάφορες ερμηνείες. Άλλοτε πάλι «ντύθηκε»… Άγγλος και παρουσίασε εφτά συνολικά τέρματα, σε ένα απίστευτο παιχνίδι με θέαμα και πολύ πάθος. Άλλοτε πάλι, «ντύθηκε»… τρολ και έδωσε ένα μάθημα στον πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Όλα αυτά συνέβησαν στη διάρκεια των δεκαετιών, το Σαββατοκύριακο των Αποκριών, με τον Καρνάβαλο να μεθά – ο ίδιος και – όλο τον κόσμο, με το κέφι στο ζενίθ και σε μία Ελλάδα που διαχρονικά προσπαθεί να διασκεδάσει τη δύσκολη πραγματικότητά της. Η «Άποψη» προσεγγίζει το ντέρμπι της Κυριακής μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο «Γ. Καραϊσκάκης» μέσα από μία διαφορετική οπτική, μακριά από τα… συνηθισμένα και οπωσδήποτε μέσα στο κλίμα των ημερών, αλλά και της εποχής. Μίας εποχής στην οποία άπαντες φορούν μάσκες και «τρολάρουν» ο ένας μέσα στα μούτρα του άλλου, χαμογελώντας ως… Καρνάβαλοι της ζωής, με τη μοναδική διαφορά ότι αυτοί δεν «καίγονται», δεν «τελειώνουν» μέσα σε τυμπανοκρουσίες, γλέντια και χαρούμενες φωνές, όπως ο αληθινός μας Καρνάβαλος, αλλά παραμένουν, διατηρούνται και με τις «μασκοφορεμένες» απόψεις τους, στοιχειώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός παραμένουν, έστω και με τα όσα αρνητικά έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, ένας βασικός τρόπος διαφυγής, διασκέδασης, ψυχαγωγίας, έκφρασης. Τα μεγάλα παιχνίδια του «βασιλιά των σπορ» είναι το αλατοπίπερο. Ο δε Καρνάβαλος, θα κάνει μία μικρή παύση το απόγευμα της Κυριακής και θα στρέψει το βλέμμα του προς το «Γ. Καραϊσκάκης», επιχειρώντας να μεταδώσει το πνεύμα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Διότι αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Το σημαντικότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή μας, το οποίο δεν έχει κανείς το δικαίωμα να το ακυρώνει ή να το καταστρέφει.

Πάμε να θυμηθούμε τα ντέρμπι που διεξήχθησαν στη… σκιά του Καρνάβαλου, φορώντας διάφορες στολές και σε διαφορετικές εποχές…

 

1)3 Μαρτίου 1968

Μία μέρα βροχερή, όπως συμβαίνει πολύ συχνά εξάλλου λόγω της εποχής, το τότε ποδηλατοδρόμιο που είχε μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και είχε ονομαστεί «Γ. Καραϊσκάκης», φιλοξενεί το ντέρμπι των δύο μεγάλων αντιπάλων. Νικητής ο Ολυμπιακός με το γκολ του Βασιλείου μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης.

 

1968

 

2)20 Φεβρουαρίου 1972

Δύσκολες μέρες, χούντα, ο κόσμος προσπαθεί να ξεχάσει όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ενώ ο Παναθηναϊκός προέρχεται από το έπος του Γουέμπλεϊ, όταν η υπέροχη ομάδα των Δομάζου, Αντωνιάδη και των άλλων μεγάλων παικταράδων, είχε φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αντιμετωπίζοντας την ομάδα-ποίημα του Άγιαξ και την παρέα του Γιόχαν Κρόιφ. Ο Ολυμπιακός, που κέρδισε το πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν, φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό, με το ματς να ξεκινά και να… τελειώνει στο 0-0.

 

3)11 Μαρτίου 1973

Ο Ολυμπιακός έχει κλείσει τα 48 του χρόνια μόλις μία μέρα νωρίτερα. Τα συγκεκριμένο ντέρμπι ήταν το  πρώτο που… ντύθηκε χούλιγκαν τις Απόκριες, καθώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω επεισοδίων. Μόλις στο 18’, ο Ολυμπιακός πέτυχε γκολ, το οποίο αμφισβήτησαν οι «πράσινοι» λέγοντας πως η μπάλα ουδέποτε πέρασε τη γραμμή μετά την κεφαλιά του Υβ Τριαντάφυλλου. Ακολουθούν επεισόδια και μίνι διακοπή. Στο 25′, ο Παπαδημητρίου χτυπά τον Υβ Τριαντάφυλλο και αμφότεροι αποβάλλονται από τον διαιτητή, Λάτσι! Στο 81′, ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι, νέα διακοπή και πάνω στα επεισόδια οι Κωνσταντίνου και Συνετόπουλος, έπειτα από φραστικό επεισόδιο, ξεκινούν ένα επικό κυνηγητό που έγραψε ιστορία, με τον τερματοφύλακα του «τριφυλλιού» να «τρέχει» τον αντίπαλό του γύρω από τον αγωνιστικό χώρο!. Λίγο πριν, ο Λάτσιος απέβαλε και τον Αθανασόπουλο του Παναθηναϊκού, ο οποίος αρνήθηκε να φύγει από το γήπεδο. Ο Μίμης Δομάζος, πήρε την ομάδα από το γήπεδο και πήγε στη φυσούνα, ο ρέφερι διέκοψε το ματς και ο Παναθηναϊκός μηδενίστηκε. Το σκορ ήταν ήδη 3-2 για τον Ολυμπιακό.

 

1973

 

4)12 Φεβρουαρίου 1978

Ήσυχο ματς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος, επέβαλλε το ρυθμό του και με το γκολ του Βαλλίδη στο 79’, πήρε τους δύο – τότε τόσους έδινε η νίκη – βαθμούς.

 

5)16 Μαρτίου 1986

Το Ολυμπιακό στάδιο μπαίνει στη ζωή μας, με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» δεν το θεώρησαν ποτέ έδρα τους και τουλάχιστον σε επίπεδο ντέρμπι «αιωνίων», είχαν δίκιο. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-1, με τα γκολ των Βαΐτση και Μητρόπουλου, στο 33’ και στο 64’ αντίστοιχα, ενώ το «τριφύλλι» μείωσε στο 80’ με τον Χαραλαμπίδη.

 

6)25 Φεβρουαρίου 1990

Ο Καρνάβαλος-ντέρμπι ντύθηκε… Βρετανός και με το μαγικό του ραβδί έγραψε ιστορία παρουσιάζοντας εφτά γκολ, σε ένα απολαυστικό παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός νίκησε το Φάληρο τον Ολυμπιακό με σκορ 4-3. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα τέρματα, σημειώθηκαν στο δεύτερο 45λεπτο. Ο Καλιτζάκης στο 48′ έκανε το 0-1, ο Ντέταρι ισοφάρισε στο 50′ και ο Μαραγκός στο 61′ έκανε το 1-2. Ο Τσαλουχίδης ισοφάρισε εκ νέου στο 69′, ο Αντωνίου έδωσε ξανά το προβάδισμα στο «τριφύλλι», στο 74′, για να κάνει το 3-3 ο Αποστολάκης (έπαιζε ακόμη στους «ερυθρόλευκους») στο 88′. Ο Σαμαράς ήταν εκείνος που «μίλησε» τελευταίος, πετυχαίνοντας το 4-3 για τους φιλοξενούμενους, στο 90’.

 

1990

 

7)1 Μαρτίου 2009

Το ντέρμπι διεξήχθη στο Καραϊσκάκη και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες δίχως τέρματα (0-0), σε ένα ματς που το μοναδικό στοιχείο που μπορεί κάποιος να θυμάται, είναι η αποβολή του Γιοσού Σαριέγκι.

 

8)2 Μαρτίου 2014

Ο Ολυμπιακός έχει σχεδόν κερδίσει τον τίτλο από… νωρίς και θέλει να πραγματοποιήσει φιέστα μπροστά στα… μούτρα του «αιώνιου» αντιπάλου του. Λογαριάζει όμως δίχως τον… ξενοδόχο Καρνάβαλο. Οι «πράσινοι» όχι μόνο χάλασαν τη φιέστα, αλλά πέτυχαν μία ιστορική νίκη με 3-0 στο γήπεδο του Φαλήρου, με τα γκολ των Πράνιτς, Μπεργκ και Αμπέιντ.

 

2014

 

9)22 Φεβρουαρίου 2015

Το ματς που έγραψε τη δική του ιστορία, καθώς παρά τη νίκη του Παναθηναϊκού με 2-1 και το καταπληκτικό παιχνίδι που πραγματοποίησαν οι «πράσινοι», έμελλε  να αποδειχθεί καταστροφικό και να αποτελέσει την αιτία για να βγει εκτός διεκδίκησης του τίτλου η ομάδα της Αθήνας. Επίσης, ενεργοποίησε την Πολιτεία, με τον Σταύρο Κοντονή να προχωρά στη δημιουργία νέου αθλητικού νομοσχεδίου για τη βία. Τι συνέβη όμως; Η παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στη Λεωφόρο με την αποστολή του Ολυμπιακού λειτούργησε ως… κόκκινο πανί για τους οπαδούς του «τριφυλλιού», οι οποίοι δεν… άντεξαν όταν αντίκρισαν τον ιδιοκτήτη των «ερυθρόλευκων» να περπατά στον αγωνιστικό χώρο και παράλληλα τον τεχνικό των Πειραιωτών, Βίτορ Περέιρα, να στέκεται μπροστά στη Θύρα 13 και να… εξετάζει το γήπεδο. Άνοιξαν την καγκελόπορτα, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και πήραν στο κυνήγι ότι… κόκκινο έβλεπαν μπροστά τους. Το παιχνίδι διεξήχθη, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 2-1, αλλά η τιμωρία του ήταν εξοντωτική και το πρωτάθλημα… τελείωσε πρόωρα.

 

2015

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα