«Οι δικαστικές εξελίξεις ξεπερνούν τους μεγαλύτερους φόβους μου»

Συνέντευξη επί παντός επιστητού παραχώρησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, ανέφερε ότι «έπεσε από τα σύννεφα» με όλα αυτά που αντίκρισε από την ώρα που ανέλαβε το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Ο Ζακυνθινός πολιτικός αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτουργούσε η ΕΠΟ και στις παρατυπίες της, στον τομέα της διαιτησίας και φυσικά σχολίασε τη δικαστική υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης». Ο Κοντονής αρχικά σχολίασε τη διαιτησία και την αθλητική δικαιοσύνη:

«Εμείς με την ανάληψη της ευθύνης είχαμε επισημάνει δύο σοβαρούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα ανυποληψίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Τη διαιτησία και τον τρόπο που απονέμεται η αθλητική δικαιοσύνη. Οι τελευταίες δικαστικές εξελίξεις, ξεπερνάνε και τους χειρότερους φόβους μου. Υπό την έννοια ότι οι πρώτοι που κλήθηκαν από τον ανακριτή να καταθέσουν είναι αυτοί οι οποίοι αποτελούσαν τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ. Εκείνοι που διορίζονταν από την ΕΠΟ για να απονέμουν δικαιοσύνη και δυστυχώς είναι συνταξιούχοι δικαστές και δικηγόροι. Θέλω να τονίσω ότι σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο αθωότητας για τα πρόσωπα. Όμως, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Το γεγονός ότι σε αυτόν τον κύκλο εμπλεκομένων προσώπων βρίσκονται αυτοί που πρέπει να απονέμουν δικαιοσύνη… Προφανώς κάτι έχει γίνει για να καλούνται σε απολογία. Από δω και στο εξής τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ θα τα αποτελούν τακτικοί δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι θα τοποθετούνται κατόπιν κληρώσεων με θητεία.

Κι αν υπάρχει κάποιος, στην Ελλάδα και στον κόσμο, ο οποίος θα μου πει ‘με αυτή τη διάταξη δεν βοηθάει την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου, αλλά αντίθετα λειτουργεί αρνητικά’, να μου το πει. Νομίζω δεν θα μου το πει κανείς! Κανένας! Ούτε κάποιος απ’ αυτούς που αντιδρούν έχει το κουράγιο και το σθένος να το πει δημόσια. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό λύνεται διαπαντός. Όσον αφορά το θέμα διαιτησίας… Εντοπίσαμε το πρόβλημα. Το θέσαμε στην ΕΠΟ, στην UEFA, στη FIFA. Ιδίως στις διεθνείς Ομοσπονδίες ρωτήσαμε: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να οργανώσουμε το κομμάτι της διαιτησίας στην Ελλάδα; Περιμένουμε τις προτάσεις τους μέχρι τις 30 Απριλίου. Έπειτα η Κυβέρνηση, εφόσον τις λάβει θα τις εξετάσει και θα νομοθετήσει. Εφόσον δεν τις λάβει θα νομοθετήσει και πάλι. Το πρόβλημα της διαιτησίας θα λυθεί στο νέο αθλητικό νόμο και το πρόβλημα της αθλητικής δικαιοσύνη θα λυθεί στο παρόν νομοσχέδιο».

Ο Σταύρος Κοντονής σχολίασε και το «καυτό» θέμα της «εγκληματικής οργάνωσης»: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κατηγορούμενους. Δεν γνωρίζουμε σε ποιους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Η ιδιότητα του κατηγορουμένου δεν έχει ασκηθεί. Καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην προτρέχουμε.  Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως Κυβέρνηση είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Να λάμψει η αλήθεια. Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Δεν μπορεί να ακούγονται ονόματα που να μην εμπλέκονται στη θέση του κατηγορούμενου. Για μας τους νομικούς η θέση του κατηγορούμενου είναι θέση ιερή. Πρέπει να προσεγγίζουμε με βάση το πνεύμα του νόμου. Η θέση της Κυβέρνησης είναι η απόλυτη αποχή από οποιαδήποτε παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Το Σύνταγμα και το πολίτευμά μας δεν θα παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Θα την αφήσει να κάνει τη δουλειά της, έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πιστεύουμε να λάμψει η αλήθεια. Αυτή η καθυστέρηση όμως είναι ένα γενικότερο πρόβλημα για την ελληνική δικαιοσύνη. Πρέπει η δικαιοσύνη όχι μόνο να εκδίδει σωστές αποφάσεις, αλλά και γρήγορες»

Ο Υφυπουργός αθλητισμού δεν παρέλειψε να μιλήσει ξανά για το αλαλούμ των φορολογικών ενημεροτήτων και των παλινωδιών της ΕΠΟ: «Ήταν αγόρευσή μου στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση. Δυστυχώς αποκαλύφθηκε πως η ΕΠΟ όταν της ζητήθηκε φορολογική ενημερότητα, για να λάβει κάποια χρήματα τα οποία έπρεπε να διοχετευθούν στις ποδοσφαιρικές Ενώσεις, είχε την… έμπνευση να λάβει φορολογική ενημερότητα από μία αναρμόδια ΔΟΥ! Τη στιγμή μάλιστα που δεν διέθετε φορολογική ενημερότητα. Όταν δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα και παίρνει πιστοποιητικό από μία αναρμόδια ΔΟΥ τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα! Ήδη έχω ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να με ενημερώσουν αν αυτή η υπόθεση έχει αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα να την ελέγξει και ποινικά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα