Οι δύο άξονες του ΠΑΣΟΚ

Σε δύο άξονες κινείται η δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες. Από τη μία, αυτό που πρωτίστως απασχολεί τα στελέχη στην Χαριλάου Τρικούπη είναι η σωστή προετοιμασία στον δρόμο προς την Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 14-15 Μαΐου. Από την άλλη, δεν χάνουν ευκαιρία για αντιπολίτευση στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.
Σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Χαριλάου Τρικούπη, συζητήθηκε εκτενώς το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχουν τα πολιτικά κείμενα – εισηγήσεις, ενόψει της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ήδη φτάσει στην Χαριλάου Τρικούπη εν είδει προσχεδίων, προκειμένου να τύχουν της έγκρισης των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ (της ΔΗΜ.ΑΡ. και των Κινήσεων Πολιτών αντίστοιχα) προκειμένου να λάβουν την τελική τους μορφή, με την οποία και θα κατατεθούν στην Συνδιάσκεψη.
Την ίδια ώρα, όμως, με το Ασφαλιστικό – Φορολογικό νομοσχέδιο να συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχανε την ευκαιρία για άλλη μία επίθεση στην κυβέρνηση. Για ένα «καφκικής έμπνευσης» νομοσχέδιο μίλησε ο Γιάννης Μανιάτης. Στις κατηγορίες που εκτόξευσε συμπεριλαμβάνονταν αυτές περί ενός «χρυσού χορηγού των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών», που ταυτόχρονα οδηγεί στον Καιάδα νέους συνταξιούχους και επόμενες γενιές. «Ο νέος φορέας που θα ενταχθούν όλα τα ταμεία, ονομάζεται ΕΦΚΑ. Εγώ λέω ότι πρόκειται για ασφαλιστικό ΚΑΦΚικής λογικής», είπε.
Παράλληλα, θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταδικάσει το email Χαρβούδελη με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την τρύπα των 280 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε και σήμερα επιχειρεί να νομοθετήσει ασφαλιστικά – εισπρακτικά μέτρα ύψους 2,3 δις ευρώ. «Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί ως ταξικούς εχθρούς της τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, που με τα μέτρα της τους ωθεί στην εισφοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Εξαφανίζει από το χάρτη τους αγρότες με την εξοντωτική φορολόγηση και τον τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς», είπε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αφήνει ασφαλιστικά ανυπεράσπιστους τους μικροεπαγγελματίες των μικρών χωριών κάτω των 2.000 κατοίκων που είχαν προστατευθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στον ΟΓΑ.
«Σκηνοθετεί έξοδο ή συμβιβασμό»

Σε ότι αφορά την δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως: «Πρόκειται περί σκηνοθεσίας, είναι βέβαιο. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη είναι αν πρόκειται για σκηνοθεσία ηρωικής εξόδου ή συμβιβασμού».
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Τσίπρας κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού, έχοντας ενδεχομένως λάβει διαβεβαιώσεις από την πλευρά Ολάντ ότι θα στηριχθεί στην κόντρα του με το ΔΝΤ. Εξέφραζαν ωστόσο τον προβληματισμό ότι εάν το Ταμείο εξακολουθεί να «στυλώνει τα πόδια» και απειλήσει με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα, η Άνγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να συναινέσει και θα πιέσει ασφυκτικά τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί λύση.
Την ίδια ώρα ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο ο Τσίπρας να προχωρήσει σε άλλη μία κίνηση εντυπωσιασμού, όπως το να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Πάντως στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής δίχως τον Τσίπρα για πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα