Οι δύο… κόσμοι της Συγγρού

Επί τέσσερις μήνες η κυβέρνηση… διαπραγματεύεται για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές. Και την ίδια ώρα η πραγματική οικονομία βουλιάζει. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά οδηγεί δεκάδες επιχειρήσεις προς το λουκέτο και νέα στρατιά ανέργων στον ΟΑΕΔ.
Κι όμως η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα, αλλά απεναντίας με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις καθημερινά χάνει και υποστηρικτές. Το ασαφές πολιτικό στίγμα που εκπέμπει η ΝΔ έναντι μια ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, όπως και η εσωκομματική γκρίνια απομακρύνει τους πολίτες από την εμπιστευθούν ως μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
Παράλληλα, συμβαίνει το εξής αντιφατικό: Από τη μια η ηγεσία της ΝΔ ζητεί να υπάρξει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία και από την άλλη διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι έρχεται νέο σκληρότερο μνημόνιο και δεν μπορεί να το ψηφίσει.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη κοινής στρατηγικής και ενιαίας γραμμής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα και δίνεται η εικόνα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι βαθύτατα διχασμένη. Και αυτό διότι από τη μια πλευρά, η ηγεσία της ΝΔ πιέζει να επιταχύνει η κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία, την οποία όμως προσανατολίζεται να μην ψηφίσει και από την άλλη πλευρά υπάρχει μεγάλος αριθμός βουλευτών που υπεραμύνεται της στήριξης της στήριξης της συμφωνίας.
Σενάρια
Δεν είναι τυχαίο, ότι ήδη κυκλοφορούν σενάρια για ενδεχόμενη διάσπαση του κόμματος και αυξάνονται όσοι προβλέπουν ότι τουλάχιστον 40 βουλευτές από τους 76 που προσανατολίζονται να ψηφίσουν τη συμφωνία, η ψήφιση της οποίας θα αποτελέσει και την απαρχή εσωκομματικών εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Η Συγγρού εμμένει στη γραμμή ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για μια συμφωνία που δεν είναι γνωστή και δεν είναι σαφές και το περιεχόμενό της. Αυτό το είπε και στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και στις κλειστές συνάξεις της ηγετικής ομάδας δεν έχει άλλη άποψη, αν και εκεί είναι πιο προωθημένος και μιλά για άκρως μνημονιακή συμφωνία που έρχεται. Ο ίδιος, ανεξάρτητα από τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η καταψήφιση, φέρεται να κλίνει προς το όχι, σε μια χρονική στιγμή που τα δημοσκοπικά ποσοστά είναι πάρα πολύ αρνητικά για τη ΝΔ, η οποία στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ήταν στο 15,5%.
Εν μέσω του διχασμού για τη συμφωνία, στη ΝΔ είναι εμφανές ότι συνυπάρχουν, ακόμα, δυο κόσμοι στο εσωτερικό της για μια σειρά ζητημάτων και το ερώτημα είναι μέχρι πότε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα