Η… σκυτάλη στα όργανα

Όλες οι πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά συγκλίνουν στο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γοητεύεται» από το να αρνηθεί να συναινέσει στη συμφωνία με τους εταίρους που θα φέρει το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια ώρα έχει δημιουργηθεί ένα αξιοπρόσεκτο μέτωπο εντός της Νέας Δημοκρατίας που υποστηρίζει πως πρέπει το κόμμα να ψηφίσει «ναι» και πως δεν είναι δυνατόν να υποπέσει στα ίδια λάθη όπως έγινε το 2010. Ταυτόχρονα και από το ΕΛΚ πιέζουν τον πρώην πρωθυπουργό να αφήσει ήσυχο το αντιμνημονιακό κοστούμι στην ντουλάπα.
Έτσι μπροστά σε αυτές τις πιέσεις ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε στο Πολιτικό Συμβούλιο να μην ρίξει λάδι στη φωτιά. Αντίθετα πρότεινε και όλοι συνηγόρησαν πως όταν με το καλό έρθει η συμφωνία από την κυβέρνηση να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος (Κοινοβουλευτική Ομάδα και Πολιτική Επιτροπή) και να αποφασίσουν την στάση που θα κρατήσει η ΝΔ. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί πως με βάση τα σημερινά δεδομένα ο Αντώνης Σαμαράς ελέγχει και τα δύο όργανα.
Μάλιστα μετά το τέλος της συνεδρίασης βουλευτές έλεγαν πως «τώρα δεν θα μπορεί ο καθένας να λέει το κοντό του και το μακρύ του». Οι λόγοι της ικανοποίησης που εκπέμπουν τα στελέχη της Συγγρού έγκειται αφενός στο γεγονός ότι τα όργανα συνεδριάζουν, κάτι που ζητούσαν εδώ και καιρό, αφετέρου στο γεγονός ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης μεταξύ των βουλευτών και όχι μια ξερή απόφαση της ηγεσίας που ενδεχομένως να συνοδεύεται και από την επιβολή κομματικής γραμμής.
Και όπως τόνιζαν προεδρικοί βουλευτές «όποιος ψηφίσει αντίθετα με αυτό που θα αποφασίσουν τα όργανα θα πάρει και την ευθύνη προσωπικά». Οι όποιες διαφωνίες σύμφωνα πληροφορίες κοντά στην ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να εκφραστούν στις συνεδριάσεις των οργάνων αλλιώς εάν υπάρξει διαφορετική στάση από κάποιους αυτοί θα είναι «υπονομευτές» και θα αποκαλυφθεί η δράση τους όλες αυτές τις εβδομάδες που διαρκεί η διαπραγμάτευση.
Μπορεί ωστόσο να κατευνάστηκαν προσωρινά τα πνεύματα στο εσωτερικό της ΝΔ για την στάση που θα τηρήσει συνολικά το κόμμα, παράλληλα όμως φαίνεται ότι δημιουργούνται και πάλι δύο στρατόπεδα. Αυτοί που επιθυμούν στήριξη της συμφωνίας ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα «στα βράχια» και εκείνοι που ζητούν καταψήφισή της γιατί δείχνει να είναι πιο επώδυνη από το περιβόητο email Χαρδούβελη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα