Οι ΠΑΟκάρες και οι Ολυμπιακάρες

Όλες οι προσπάθειες που κάνει μια ομάδα έναν ολόκληρο χρόνο, αρκεί μια στιγμή κάποιου ή κάποιων κυριολεκτικά ανεγκέφαλων οπαδών, για να βάλει ταφόπλακα στους κόπους, τις ελπίδες, τις θυσίες και τις αγωνίες της. Η υπερβολική αγάπη ενός ή μιας μικρής μερίδας οπαδών, κυριολεκτικά διαλύουν την ομάδα τους.

Απτά παραδείγματα.

Ο Ολυμπιακός έχασε στον αγωνιστικό χώρο 2-1 το παιχνίδι πρωταθλήματος με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Οι ποδοσφαιριστές έδωσαν τα χέρια και κατευθύνθηκαν στ’ αποδυτήρια. Ξαφνικά μια μικρή μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο κι έρχεται σε αντιπαράθεση με την αστυνομία. Αυτοί οι ελάχιστοι που δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν οδήγησαν τον Ολυμπιακό στο απόσπασμα. Αφαίρεση τριών βαθμών και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών(ήδη η πρώτη εκτίθηκε στο ματς με τον Πανιώνιο). Την ώρα που ο Ολυμπιακός ακόμη και μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ, είχε πιθανότητες να διατηρήσει τα σκήπτρα του πρωταθλητή, εφόσον βέβαια κέρδιζε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα-κάτι που αγωνιστικά ήταν εφικτό- έρχονται λίγοι ανεγκέφαλοι και του στερούν τις όποιες ελπίδες, με τις απερίσκεπτες ενέργειές τους.

Σήμερα στην Τούμπα σε μια εξαιρετική για ντέρμπι ατμόσφαιρα, όπου οι φίλοι του ΠΑΟΚ δεν άναψαν καν ένα καπνογόνο, κάποιος θερμόαιμος πετάει στον προπονητή του Ολυμπιακού Όσκαρ Γκαρθία, ένα αντικείμενο το οποίο τον βρίσκει στο κεφάλι. Ο Ισπανός πέφτει κάτω και ο Ολυμπιακός αρπάζει την ευκαιρία και αποσύρεται από τον αγωνιστικό χώρο, ζητώντας από τον διαιτητή Αλέξανδρο Αρετόπουλο να εφαρμόσει τον κανονισμό.

Το άρθρο 15, παράγραφος 3 ε, είναι ξεκάθαρο αν από τη ρίψη αντικειμένων υπάρξει σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, όπως συνέβη στην περίπτωση του Όσκαρ Γκαρθία στην Τούμπα πριν από το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, και ο αγώνας διακοπεί:

“Εάν από την ρίψη αντικειμένων υπάρξει σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) έως ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.000). Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή του αγώνα, επιπρόσθετα επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τρείς (3) αγωνιστικές”.

Το θέμα δεν είναι τώρα αν το χτύπημα στον Γκαρθία ήταν δυνατό ή όχι και κατά πόσο του επέφερε και για πόση ώρα ζαλάδες. Ούτε το ποιος γιατρός και αναλόγως τι ποδοσφαιρικών αισθημάτων είναι για να κάνει τη σχετική γνωμάτευση πως ο Ισπανός τεχνικός θα μπορούσε ή όχι να καθίσει στον πάγκο ή όχι.

Η ουσία είναι πως πλέον με βάση την εξέλιξη που υπάρχει ο πόλεμος θα μεταφερθεί στις αίθουσες των δικαιοδοτικών οργάνων και οι εντάσεις θ’ αυξηθούν ανάμεσα σε δύο ομάδες που μισό αιώνα κονταροχτυπιούνται.

Ο ΠΑΟΚ μετά από δεκαετίες για πρώτη φορά βρίσκεται κοντά στο πρωτάθλημα. Ο Ιβάν Σαββίδης που έχει βάλει έναν περίδρομο λεφτά, οι ποδοσφαιριστές που έχουν υπερβάλει εαυτούς για να οδηγήσουν στην κορυφή τον δικέφαλο του βορρά, βλέπουν πως όλα μπορεί να χαθούν. Και γιατί; Γιατί κάποιος τσακώθηκε με τη γκόμενά του ή με κάποιον στη δουλειά και βρήκε την ευκαιρία να βγάλει το απωθημένο του σημαδεύοντας με αντικείμενο τον προπονητή του Ολυμπιακού.

Στην Ελλάδα βέβαια και αν ακόμη πιάσουν τον ανεγκέφαλο καταστροφέα, δεν αποκλείεται να πάνε ακόμη και συνήγοροι υπεράσπισής του και να πληρώσουν και δικηγόρο προκειμένου να αθωωθεί, αντί να πάνε πολιτική αγωγή για να τον μπουζουριάσουν στη φυλακή.

Η εξέλιξη θα υπάρξει στην Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, η οποία και θα πάρει την απόφαση σε πρώτο βαθμό. Θα ακολουθήσει έφεση και ο θιγόμενος θα πάει στο διαιτητικό δικαστήριο. Να ‘χαμε να λέγαμε δηλαδή.

Κάποιοι επικοινωνιολόγοι θα γίνουν περισσότερο διάσημοι απ’ ότι είναι και δεν αποκλείεται ν’ ακούσουμε χαρακτηρισμούς για τον επιστήμονα της Θεσσαλονίκης κατά τους επιστήμονες του Σαλιαρέλη στο Καραϊσκάκη.

Η ουσία είναι πως για τους φίλους του ΠΑΟΚ η σημερινή εξέλιξη είναι τραγική, καθώς κινδυνεύουν να δουν το όνειρο που θα ζωντάνευε, να απομακρύνεται μια και καλή…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα