Οι τρεις λόγοι και ο… Λέτο που δίνουν μεταγραφή στον Μπεργκ

Ο Μάρκους Μπεργκ αποτέλεσε την πιο πετυχημένη μεταγραφή του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια. Ο Σουηδός επιθετικός αποκτήθηκε με ελάχιστο κόστος και πρόσφερε… δέκα φορές περισσότερα απ’ όσα προσδοκούσαν στο «τριφύλλι». Αναμφίβολα η πιθανή αποχώρησή του θα προκαλέσει μεγάλο κενό στην ομάδα. Ωστόσο η ζωή προχωρά, κινείται και για όλα υπάρχει ένα τέλος.

Ο Μπεργκ –κατά πάσα πιθανότητα– θα παραχωρηθεί σε ομάδα της Ευρώπης το καλοκαίρι. Οι «πράσινοι» είναι «υποχρεωμένοι» να τον δώσουν για τρεις λόγους. Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και με τον Σουηδό, η ανάγκη αλλά και η επιθυμία καθορίζουν τις αποφάσεις. Θα υπάρξει τίμημα; Βεβαίως. Ο Μπεργκ δεν είναι ένα απλό «γρανάζι» της «πράσινης μηχανής». Είναι ο παίκτης στον οποίο στηρίζεται ο Παναθηναϊκός, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, προκειμένου να κάνει τη διαφορά. Ήταν ο παίκτης «βαρόμετρο» – και αυτό αποδείχθηκε στα διαστήματα που απουσίαζε λόγω τραυματισμού, όταν ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν ιδιαίτερα να προσαρμόσει το παιχνίδι του και «πετούσε» πολλούς βαθμούς.

Από τον Ιανουάριο κάτι άλλαξε. Η απόκτηση του Σεμπάστιαν Λέτο ανέτρεψε τα δεδομένα. Στο πρόσωπο του Αργεντινού ο Παναθηναϊκός βρήκε τον ηγέτη και την πηγή έμπνευσης και ώθησης για τους υπολοίπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 31χρονος μέσος έχει ήδη αναλάβει το ρόλο του και με την απόδοσή του «τραβάει» προς τα πάνω και την υπόλοιπη ομάδα, επισκιάζοντας την παρουσία του Σουηδού επιθετικού, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία του τελευταία.

 

Το Euro και η «μαύρη τρύπα»

Ο Λέτο δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο που… προωθείται η μεταγραφή του Μπεργκ το καλοκαίρι. Υπάρχουν τρία ακόμη στοιχεία, τα οποία συντείνουν στην απόφαση του «τριφυλλιού»:

1)Πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο παίκτης υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με τους «πράσινους», υπήρξε μία συμφωνία κυρίων. Αυτή δεν ήταν άλλη από τη φιλοδοξία του παίκτη να επανέλθει σε ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Για τον Μπεργκ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς συλλόγους, τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την Αγγλία, αλλά και τη Γαλλία.

2)Η συμμετοχή του Μπεργκ στο Euro 2016 με την Εθνική Σουηδίας το καλοκαίρι διαμορφώνει τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για τον ίδιο, αλλά και για τον Παναθηναϊκό. Με είκοσι γκολ μέσο όρο τη σεζόν και την παρουσία του στα γήπεδα της Γαλλίας, ουδέποτε θα πιάσει μεγαλύτερη τιμή στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Οι προτάσεις πολλές, οι προοπτικές ανάλογες, οπότε και από εμπορικής άποψης εκτιμάται ότι είναι η κατάλληλη εποχή.

3)Το οικονομικό είναι ένα κομμάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του Παναθηναϊκού. Η πώληση παικτών είναι κομβικής σημασίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτείται η λειτουργία της ομάδας. Το «τριφύλλι» έχασε τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ από τον διπλό αποκλεισμό του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ιστορία με τα επεισόδια στη Λεωφόρο, στο ματς που δεν διεξήχθη με τον Ολυμπιακό. Μία πιθανή πώληση του Μπεργκ υπολογίζεται ότι θα αποδώσει στο ταμείο τουλάχιστον 9-10 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας τη «μαύρη τρύπα» που προκλήθηκε.

 

Το τίμημα…

Τα οικονομικά οφέλη θα είναι σημαντικά από την παραχώρηση του Μάρκους Μπεργκ. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: το τίμημα. Ο Σουηδός είναι σημαντικός για το «τριφύλλι» για τρεις λόγους: 1) Πετυχαίνει 20 γκολ τη σεζόν. Σπάνια βρίσκεις επιθετικούς με αυτές τις επιδόσεις, πόσω μάλλον με το ελάχιστο δυνατό κόστος. 2) Η ομάδα χάνει έναν ηγέτη και έναν παίκτη με αδαμάντινο χαρακτήρα και τεράστια απήχηση στον κόσμο. 3) Ο σύλλογος αναλαμβάνει το ρίσκο της επόμενης μέρας.

 

Ο διάδοχος… Ροντρίγκο Παλάσιος

Το μεγάλο ερωτηματικό, από εδώ και στο εξής, αφορά στον παίκτη που θα κληθεί να καλύψει το κενό του Μπεργκ. Ο Αντρέα Στραματσιόνι θέλει να μειώσει το ρίσκο και για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε σε μία λύση με ποιότητα, αλλά και… κόστος. Τον Αργεντινό Ροντρίγκο Παλάσιος, με τον οποίο συνεργάστηκε πολύ καλά στην Ίντερ.

Στα θετικά του 34χρονου παίκτη είναι: 1) Η εμπειρία και ικανότητά του. 2) Ότι πιθανότατα αποχωρεί από την Ίντερ. 3) Ότι γνωρίζεται με τον Ιταλό κόουτς και δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί.

Τα αρνητικά του είναι: 1) Η προχωρημένη ηλικία του. Όχι τόσο σε επίπεδο απόδοσης, όσο σε επίπεδο επένδυσης. 2) Το υψηλό συμβόλαιό του. Το τελευταίο αυτό στοιχείο αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» της όλης ιστορίας, καθώς σε καμία περίπτωση ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να φτάσει τις απολαβές του στον ιταλικό σύλλογο.

Ο Στραματσιόνι, πάντως, έχει πάρει το «Ok» από τον Γιάννη Αλαφούζο και βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τη διοίκηση των «νερατζούρι», αλλά και τον παίκτη. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αλλά το θέμα του υψηλού συμβολαίου παραμένει το μεγάλο πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα