«Ολα τα κόμματα συμφωνούν με την αλλαγή»

 

Το πως η κυβέρνηση έφτασε στην απόφαση οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε πως «έχουν διατυπωθεί πολλές ιδέες για θεσμικές αλλαγές που αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πολιτική συμμετοχή των πολιτών, να αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας, να καλυφθούν κενά που υπάρχουν στη δημοκρατική λειτουργία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, να σταματήσουν οι δίκαιες και εύλογες κριτικές σε σχέση με το λεγόμενο διορισμό των ευρωβουλευτών από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Άρα χρειαζόμαστε ένα κίνητρο συμμετοχής και ένα στοιχείο αυξημένης αξιοπιστίας της όλης διαδικασίας. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό που συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό -να διπλασιαστεί ο αριθμός των υποψηφίων και να υπάρξει σταυρός προτίμησης- δίνει πραγματικά κίνητρο στην ελληνική κοινωνία. Επιτρέπει να εκπροσωπηθούν στα ψηφοδέλτια οι πάντες, όλες οι περιφέρειες, όλες οι ηλικίες, όλες οι γενιές, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις, οι απόδημοι Έλληνες, επιστήμονες, άνεργοι, ο επιχειρηματικός κόσμος, ο κόσμος της εργασίας, η διανόηση, τα πανεπιστήμια. Ο καθένας θα απευθυνθεί στην περιοχή του και στην κοινωνική ομάδα με την οποία συνδέεται.
Και βεβαίως ο σταυρός προτίμησης είναι ένα αναγκαστικό μέσο που ο πολίτης το θέλει όσο ακόμα δεν έχουν εμπεδωθεί εσωκομματικές διαδικασίες αναμφισβήτητες και κοινές για όλα τα κόμματα. Γιατί αλλιώς θα είχαμε πολύ μεγάλες εσωτερικές ανισότητες λόγω των διαφορετικών πρακτικών που ακολουθούν τα κόμματα ενώ τελικά όλα θα πρέπει να κρίνονται με ίδια κριτήρια από τον ελληνικό λαό γιατί όλα απευθύνονται στον ελληνικό λαό».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ορίων θητειών εκλογής τόνισε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάντα στο τραπέζι και ειδικά για τους Ευρωβουλευτές που έχουν πενταετή θητεία, αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα μπορεί να συζητηθεί».
Αναφορικά με την πιθανότητα περισσότερων εκλογικών περιφερειών σημείωσε πως θα μείνει «μια εκλογική περιφέρεια γιατί εάν αυξηθούν οι εκλογικές περιφέρειες, ακυρώνεται ο αναλογικός χαρακτήρας της εκλογής. Το σύστημα είναι αναλογικό στις ευρωεκλογές και πρέπει να είναι, γιατί δεν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας και λόγω αριθμητικής αλλά και λόγω γεωμετρίας, επειδή υπάρχει μια περιφέρεια».
Οσον αφορά τις γκρίνιες εξήγησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ό,τι και να κάνουμε η ήττα είναι δεδομένη. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, αυτό θα το πει ο ελληνικός λαός. Το θέμα είναι αν ως θεσμική αλλαγή, αυτό είναι κάτι σωστό, θετικό. Έχω την εντύπωση ότι δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από κανέναν κόμμα. Ακόμη και όσα κόμματα εξεπλάγησαν και ασκούν κριτική επειδή είναι έκπληκτοι, αποδέχονται επί τής ουσίας την αλλαγή. Πώς μπορεί ν’ αντικρούσει κανείς μια αλλαγή η οποία είναι τόσο λογική, τόσο απλή και τόσο δημοκρατική;».
Εκτενώς αναφέρθηκε και στο θέμα της ψήφου των μεταναστών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «ήδη από το 2001, με δική μου εισήγηση στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του εκλογικού σώματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με τη συμμετοχή και πολιτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομίμως εγκατεστημένων στην Ελλάδα μεταναστών. Αυτό είναι το νόημα της κεντρικής συνταγματικής διάταξης.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, δυστυχώς, πριν από ενάμιση χρόνο, εξέδωσε απόφαση με την οποία εξέτασε το κύρος των εκλογών του 2010 και διετύπωσε αντίθετη άποψη. Διετύπωσε την άποψη ότι το εκλογικό σώμα είναι ένα και άρα μόνο συμμετέχουν στο εκλογικό σώμα των βουλευτικών εκλογών και άρα έχουν την ελληνική ιθαγένεια, μπορούν να μετέχουν και στο εκλογικό σώμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Αυτό κατ’ αρχάς δεν είναι σωστό γιατί στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέχουν οι κοινοτικοί πολίτες, οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας φάνηκε ν’ αφήνει τη δυνατότητα συμμετοχής στους ομογενείς, που δεν έχουν μεν ελληνική ιθαγένεια αλλά έχουν ελληνικό γένος.

Αυτή η απόφαση, κατά την επιστημονική μου άποψη, είναι εσφαλμένη. Άλλωστε στην επιστημονική μου άποψη επικαλείται ρητά η μειοψηφία που διατυπώθηκε από δικαστές στην απόφαση αυτή. Άρα, εμείς δεν έχουμε κανέναν πολιτικό λόγο, ούτε καμία πολιτική βούληση ν’ αλλάξουμε κάτι που το θεωρούμε ορθό και κεκτημένο.
Υπάρχει όμως ένα ζήτημα ασφάλειας των εκλογών, γιατί μπορεί οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές αρχές να τελούν υπό την απειλή ακύρωσης της εκλογής τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας αν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακολουθήσει την ίδια νομολογία. Περιμένουμε λοιπόν από την ίδια την Κεντρική Ένωση Δήμων και από την ίδια την Ένωση Περιφερειών, να μας πουν τι θέλουν και ανάλογα με την τεκμηριωμένη τοποθέτησή τους, την υπεύθυνη, που εκφράζει τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης, εμείς θα δώσουμε μια λύση, η οποία μπορεί να είναι είτε το να μη γίνει απολύτως τίποτα, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε κινηθεί στο πλαίσιο του Συντάγματος, είτε να γίνουν οι απολύτως αναγκαίες αλλαγές για να μην κινδυνεύσουν οι εκλογές από πλευράς νομιμότητας και για να μη διαταραχθεί η λειτουργία των νέων Δημάρχων και των νέων Περιφερειαρχών.

Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν έχουν καμία σχέση με το λαϊκισμό, τον ερασιτεχνισμό και την προκλητικότητα με την οποία τοποθετούνται ορισμένοι και επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία στρέφεται κατά των απόψεων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως Καθηγητού και εισηγητού της αναθεώρησης. Όλα έχουν ένα όριο. Πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε και κυρίως πρέπει να σοβαρευτούν αυτοί οι οποίοι έχουν προσωπική συμμετοχή σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες χρειάζονται και προστασία αλλά και προσοχή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα