«Ουζερί Τσιτσάνης»

Η Θεσσαλονίκη του 1942 βίωνε τη σκληρότητα της Γερμανική Κατοχής, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, με μία διαφορά: δυσκολευόταν να προστατέψει τους 56.000 Εβραίους κατοίκους της από τα νύχια του ναζισμού. Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι τότε μόλις 28 χρόνων και ζει στη «Νύμφη του Θερμαϊκού», όπου έχει ανοίξει ένα μικρό ταβερνάκι, το «Ουζερί Τσιτσάνης», στην οδό Παύλου Μελά 22.

Εκεί, συγκλονισμένος από τις διώξεις και τον θάνατο που σκορπίζει ο γερμανικός φασισμός, γράφει και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή». «Κατά την περίοδο της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη εμπνεύστηκα και τη “Συννεφιασμένη Κυριακή”. Και μου έδωσε την αφορμή ένα από τα τραγικά περιστατικά που συνέβαιναν τότε στον τόπο μας, με την πείνα, τη δυστυχία, τον φόβο, την καταπίεση, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις.

Το κλίμα που μου ενέπνευσε τους στίχους, μού ενέπνευσε και τη μελωδία. Βγήκε μέσα από τη “συννεφιά” της Κατοχής και την απελπισία που μας έδερνε όλους», αφηγείται ο δημιουργός το 1979 στον Κώστα Χατζηδουλή.
Η ζωή του Τσιτσάνη μαγεύει και συγκλονίζει τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη, ο οποίος μετά από σημαντική έρευνα εκδίδει το βιβλίο του με τίτλο τον τίτλο της ταβέρνας του μεγάλου συνθέτη: «Ουζερί Τσιτσάνης». Και στην πορεία μαγεύεται και ο Μανούσος Μανουσάκης από το βιβλίο.

Αποτέλεσμα; Μετά από πολύμηνα γυρίσματα σε ιστορικά σημεία και χώρους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης», σε συμπαραγωγή OTE TV και διανομή Feelgood, βρίσκεται πλέον σε post production. Τα πρώτα πλάνα από τη μεγάλη ελληνική παραγωγή δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε ένα film clip με θέμα την αγάπη και δηλώσεις από τα πρωταγωνιστικά ζευγάρια.

Η σύνοψη της ταινίας

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, η ταινία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί, ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική «Συννεφιασμένη Κυριακή».

«Η Γερμανική κατοχή και μια απαγορευμένη ερωτική σχέση βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κινηματογραφικού ρυθμού που τίθεται από τη μουσική που συνθέτει ο εμβληματικός Βασίλης Τσιτσάνης, βασικός χαρακτήρας του έργου», σημειώνει ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης.
Τον Βασίλη Τσιτσάνη υποδύεται ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου (Μικρά Αγγλία), τον Γιώργο ο Χάρης Φραγκούλης, και την Εστρέα η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη. Μαζί τους βρίσκουμε τη Βασιλική Τρουφάκου ως Λέλα και την Ξανθή Γεωργίου ως Ζωή. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης ο Γιάννης Στάνκογλου, η Μαρία Καβουκίδου, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Λάκης Κομνηνός, ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ και πολλοί άλλοι ηθοποιοί, ενώ στην ταινία συμμετέχουν περισσότεροι από 200 κομπάρσοι.

Το soundtrack του «Ουζερί Τσιτσάνης» υπογράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης. Ο δημοφιλής συνθέτης κάνει την ενορχήστρωση παλιών εκτελέσεων των τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ υπογράφει και το original score της ταινίας. To soundtrack θα κυκλοφορήσει από την Feelgood Records.

Η ταυτότητα της ταινίας

Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας
Σχεδιασμός ήχου: Μανώλης Μανουσάκης
Μιξάζ: STUDIO 19 – Κώστας Μπώκος
Ήχος: Δημήτρης Αθανασόπουλος
Σενάριο: Βασίλης Σπηλιόπουλος – Άντα Γκουρμπαλή – Μανούσος Μανουσάκης Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Μανουσάκη – Γιώργος Παπαδάτος
Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Στάνκογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λάκης Κομνηνός, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μαρία Καβουκίδη, Μιχάλης Αεράκης

Mια παραγωγή της ΤΗΛΕΚΙΝΗΣΗ Α.Ε. σε συμπαραγωγή με τους ΟΤΕ TV & ΣΑΜΠΥ ΜΙΩΝΗ με την υποστήριξη του TOPCUT MODIANO & του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα