Ο… άνεργος βιομήχανος, ο κουμπάρος και ο Τσίπρας

Αποτελεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία, συμβαίνει όμως στη χώρα μας. Ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ από το 2007 δεν έχει δική του βιομηχανία ή επιχείρηση, και τυπικά διατηρεί το δικαίωμα να συμμετέχει στη διοίκηση του Συνδέσμου μόνο λόγω της ιδιότητάς του ως ανεξάρτητο μέλος Δ.Σ. στην εταιρεία του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος τυγχάνει να είναι και κουμπάρος του. Φαίνεται λοιπόν ότι, ενόψει της επικείμενης αποχώρησής του από την προεδρία του ΣΕΒ, ο κ. Δασκαλόπουλος θέλει να εξυπηρετήσει τον κουμπάρο του.

Αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να εξελίσσεται σε ένα εν δυνάμει κόμμα εξουσίας, ο κ. Δασκαλόπουλος προσπαθεί να ρίξει γέφυρες προς τη μεριά του κ. Αλέξη Τσίπρα και το ερώτημα είναι αν οι γέφυρες αυτές ρίχνονται για χάρη του ΣΕΒ ή για χάρη του κουμπάρου του προέδρου, κ. Ευ. Μυτιληναίου. Η προσπάθεια προσέγγισης ξεκίνησε με την πρόσκληση και την ομιλία τού κ. Τσίπρα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ τον περασμένο Μάιο και συνεχίσθηκε με τη χρηματοδότηση της εκδήλωσης με τίτλο «Παραγωγική ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης ημέρας», την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση αυτή οργανώνεται και συντονίζεται από τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, του οποίου είναι γνωστές οι πολιτικές προτιμήσεις, είναι προγραμματισμένη δε να κλείσει με ομιλίες του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου και του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα.

Καμία αντίδραση… 

Εκ πρώτης όψεως, ο ΣΕΒ δεν φαίνεται να έχει κάποιο ενδιαφέρον προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα μέλη του ΣΕΒ προασπίζονται τα ακριβώς αντίθετα (παύση ύπαρξης εθνικών συλλογικών συμβάσεων, ελαστική απασχόληση, κ.λπ.) από αυτά που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο κουμπάρος του προέδρου φαίνεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται δε η προσέγγιση αυτή μέχρι τώρα έχει φέρει τα αποτελέσματά της.

Για παράδειγμα, δεν έχουμε δει μέχρι τώρα ουσιαστική αντίδραση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της απόφαση της διαιτησίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον. Η ζημιά της ΔΕΗ από την απόφαση αυτή είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 109 εκατ. ευρώ, πλην όμως δεν έχουμε ακούσει ακόμη την επίσημη τοποθέτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια μεριά, επαγγέλλεται τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και, από την άλλη, ζητάει πάγωμα ή ακόμη και μείωση των τιμολογίων ρεύματος προς τα νοικοκυριά, πρέπει να λάβει θέση και για αυτά τα 109 εκατομμύρια, που αν δεν τα πληρώσει η Αλουμίνιον, είτε θα πρέπει να τα πληρώσουν με αυξήσεις στα τιμολόγια τα νοικοκυριά, είτε να δημιουργηθεί πρόβλημα επιβίωσης στην ίδια τη ΔΕΗ.

Τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ

Επίσης ένα άλλο μεγάλο και γενικότερο θέμα, για το οποίο δεν έχει πάρει ακόμη ουσιαστική θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το εκείνο των τεράστιων χρεών προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ από συγκεκριμένους μεγαλοφειλέτες, με πρώτο και καλύτερο τον κ. Μυτιληναίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να ανήκουν στο Δημόσιο, άρα να είναι εύρωστες και υγιείς. Ο κ. Μυτιληναίος από την άλλη μεριά θέλει οι επιχειρήσεις αυτές να συνεχίσουν να ανήκουν στο Δημόσιο, όχι γιατί ενδιαφέρεται για την υγεία τους, αλλά γιατί έτσι μπορεί άνετα να συνεχίσει να τους χρωστάει χωρίς να του διακόπτουν την παροχή ρεύματος ή αερίου. Θα συνέβαινε ποτέ αυτό που συμβαίνει σήμερα π.χ. με τη ΔΕΠΑ, αν την είχε κάποιος ιδιώτης και όχι το Δημόσιο; Θα συνέχιζε ποτέ μια ιδιωτική επιχείρηση να τροφοδοτεί έναν πελάτη της, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει και ανταγωνιστής της, αν δεν την πλήρωνε; Όχι βέβαια! Όσο όμως οι επιχειρήσεις αυτές ελέγχονται από το Δημόσιο και οι διοικήσεις τους ακούν τα όσα τους υπαγορεύουν οι πολιτικοί, τα φέσια μπορούν να συνεχίζονται.

Όπως δε έχει αποδείξει η πείρα μέχρι τώρα, ο κ. Μυτιληναίος έχει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με συγκεκριμένους πολιτικούς από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται λοιπόν ότι, με τη βοήθεια και του κουμπάρου του και προέδρου του ΣΕΒ, προσπαθεί να χτίσει ανάλογα κανάλια επικοινωνίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα