Ο Γενάρης, οι δύσκολες αποφάσεις και οι 7 υποψήφιοι

Διορθωτικές κινήσεις, αναθεώρηση του προγραμματισμού, αναγνώριση των λαθών, ή… γραμμή επιβίωσης; Ο Γενάρης είναι ένας ιδιαίτερος μήνας για το ποδόσφαιρο, καθώς αναδεικνύει όλα όσα «καλύφθηκαν» επιμελώς το καλοκαίρι, όταν δεν υπάρχει αγωνιστική κίνηση και όλα τα πλάνα παραμένουν σε θεωρητική βάση, άρα δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη. Ειδικότερα ο συγκεκριμένος Γενάρης, και δη για τον Παναθηναϊκό, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία απ’ ό,τι συνηθίζεται, καθώς τα οικονομικά του συλλόγου πιέζουν ασφυκτικά, τα πλάνα του καλοκαιριού δεν βγήκαν και απαιτείται είτε μείωση του μπάτζετ είτε η πώληση ενός –τουλάχιστον– παίκτη, ώστε να καλυφθεί μέρος της «μαύρης τρύπας».

Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει ούτε ένας που θα ξεφύγει από την υψηλή κρίση της διοίκησης και του προπονητή. Ο Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του αναμένουν τις εισηγήσεις του Αντρέα Στραματσιόνι, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η διοίκηση θα κάνει τον σχεδιασμό της βάσει δύο δεδομένων. Το ένα θα είναι οι προτάσεις του Ιταλού τεχνικού. Στην έκθεσή του θα περιλαμβάνει ποιους παίκτες θεωρεί απαραίτητους, ποιους δεν χρειάζεται και ποιοι είναι δυνατόν να αναπληρωθούν είτε με μεταγραφή χαμηλού κόστους είτε εκ των έσω. Το δεύτερο δεδομένο είναι το οικονομικό. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ανάσα και είναι υποχρεωμένος να την πάρει, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα… σκάσει. Έγκυρη πηγή από τα υψηλά κλιμάκια της ΠΑΕ μάς είπε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να παραχωρηθεί παίκτης και παράλληλα να αποδεσμευτούν δύο ή τρία «βαριά» –για τα δεδομένα του «τριφυλλιού»– συμβόλαια, ώστε να γίνει πιο… βιώσιμη η ΠΑΕ.

Ένας τρίτος παράγοντας που θα καθορίσει, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, τις εξελίξεις είναι οι στόχοι που θα έχει η ομάδα τον Γενάρη. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συγκεκριμένη παράμετρος δεν αποτελεί μία σταθερά, καθώς στην πορεία τα πάντα μπορεί να ανατραπούν, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, λοιπόν, αναμένονται εξελίξεις στους «πράσινους». Τελεσίδικες αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει μία «λίστα» με εφτά περιπτώσεις παικτών, για τους οποίους γίνονται διάφορες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον τους. Πιο συγκεκριμένα, ακούστηκαν τα ονόματα των Μπεργκ, Καρέλη, Νίνη, Εσιέν, Σάντσεθ, Θελάντερ και Πέτριτς. Κάθε παίκτης είναι ξεχωριστή περίπτωση, με διαφορετικά δεδομένα και διαφορετικό… προορισμό. Ας δούμε τι ισχύει για τον καθένα:

 

1)Μάρκους Μπεργκ: Όχι, αλλά…

Ο Σουηδός προκαλεί το μεγαλύτερο δίλημμα για τους «πράσινους». Ο ίδιος ξέρει τι θέλει. Να παραμείνει μέχρι το καλοκαίρι και μέσω της συμμετοχής του στο EURO 2016, με την εθνική ομάδα της χώρας του, να επιδιώξει μία δυνατή μεταγραφή σε ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το αυτό συμφέρει και τον Παναθηναϊκό, αν και εμπεριέχει ένα μικρό ρίσκο. Με την πιθανότατη συμμετοχή του Μπεργκ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το καλοκαίρι, οι «πράσινοι» θα επωφεληθούν οικονομικά, καθώς θα αυξηθεί η τιμή του. Ποιο είναι το δίλημμα; Αν εμφανιστεί, όπως φαίνεται ότι θα υπάρξει, μία καλή πρόταση τον Γενάρη…

 

2)Νίκος Καρέλης: Ο βασικός υποψήφιος

Ο διεθνής Έλληνας επιθετικός πραγματοποιεί το καλύτερο πρωτάθλημα στην καριέρα του και το ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού είναι έντονο. Μέχρι τώρα ωστόσο, δεν έχει εμφανιστεί πρόταση που να καλύπτει τα πέντε εκατομμύρια των απαιτήσεων του «τριφυλλιού». Οι «πράσινοι» προτιμούν να φύγει τώρα ο Καρέλης, αλλά μόνο αν έρθει η προσφορά που θέλουν. Προς το παρόν, η περίπτωσή του είναι σε αναμονή…

 

3)Σωτήρης Νίνης: Η έκπληξη…

Ο διεθνής μέσος δεν έχει ενθουσιάσει. Δεν μπορεί να βρει ρυθμό, ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα αποδεσμευτεί τον Γενάρη. Αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να αποκλειστεί. Αν κάτι «παίζει», αυτό είναι να παραχωρηθεί με μεταγραφή. Στον Παναθηναϊκό έχουν αρχίσει και ψάχνονται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ωστόσο η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς η πορεία του «μικρού» είναι φθίνουσα τα τελευταία –αρκετά– χρόνια. Όπως μάθαμε, στο Κορωπί θα συζητήσουν ακόμη και το ενδεχόμενο δανεισμού του μέχρι το καλοκαίρι, με οψιόν αγοράς…

 

4)Μίκαελ Εσιέν: Ο δύσκολος…

Ακριβό… κόσμημα ο Γκανέζος. Ένα ακόμη μεγάλο δίλημμα για τη διοίκηση. Το γεγονός ότι αγωνίστηκε σε τρία ματς, δεν σημαίνει ότι… μειώθηκε το βάρος που προκαλεί στο ταμείο του «τριφυλλιού» με το πανάκριβο συμβόλαιό του. Από την άλλη, ωστόσο, δεν είναι και τόσο απλό να λυθεί η συνεργασία μαζί του. Αν το πράγμα φτάσει στο απροχώρητο με τα οικονομικά του συλλόγου, η σκέψη που υπάρχει είναι να κληθεί ο Γκανέζος και να του τεθεί ευθέως το θέμα. Είναι ίσως η πιο πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση απ’ όλους…

 

5)Σέρχιο Σάντσεθ: Δεν βγήκε…

Ο Ισπανός ήρθε με… όνειρα για τους «πράσινους», αλλά από τις πρώτες κιόλας παρουσίες του απογοήτευσε. Στη συνέχεια «έστρωσε», αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ηγέτης της άμυνας που αναζητούσαν στο Κορωπί. Την ίδια στιγμή, το συμβόλαιό του είναι αρκετά «βαρύ», αλλά και αρκετά… δεμένο. Ένα ακόμη μπλέξιμο, το οποίο, αν κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει η διοίκηση να βρει τον τρόπο να το λύσει.

 

6)Ράσμους Θελάντερ: Από τραυματισμό σε τραυματισμό

Ή είναι ο πιο άτυχος παίκτης, ή είναι πράγματι επιρρεπής. Ο Δανός αμυντικός δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα, καθώς έχει αγωνιστεί ελάχιστα εξαιτίας των τραυματισμών του. Ένα παιχνίδι παίζει, τρία κάθεται εκτός, γεγονός που έχει βάλει σε σκέψεις τους «πράσινους», ακόμη και για παραχώρησή του.

 

7)Μλάντεν Πέτριτς: Το μεγάλο ερωτηματικό

Ο Κροάτης ανανέωσε το καλοκαίρι το συμβόλαιό του, αλλά παραμένει μία ακριβή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, αν παραχωρηθεί ένας εκ των Καρέλη, Μπεργκ, η παρουσία του θα καταστεί απαραίτητη. Ως εκ τούτου, το μέλλον του εξαρτάται από τις εξελίξεις στις περιπτώσεις των δύο παραπάνω.

 

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να «μαζέψει το μαγαζί». Από τη μία δεν υπάρχουν έσοδα και από την άλλη τα έξοδα είχαν υπολογιστεί βάσει της ευρωπαϊκής συμμετοχής της ομάδας, η οποία δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Η διοίκηση καλείται να πάρει γενναίες αποφάσεις και να προσαρμοστεί στα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, κάτι που φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί ο Αλαφούζος και οι συνεργάτες του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα