Ο διπλός στόχος του Σαμαρά

Μία πρώτη γεύση για το πώς σκέφτεται η βάση του κόμματος θα λάβει ο Αντώνης Σαμαράς στις 11 συσκέψεις που θα προηγηθούν πριν από την μεγάλη συνδιάσκεψη για το μέλλον της ΝΔ. Η αρχή θα γίνει στις 26 Απριλίου από την Θεσσαλία και θα ακολουθήσουν άλλες 10 μέχρι την Συνδιάσκεψη του Ιουλίου.
Μάλιστα όπως λένε οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ίδιος επιθυμεί να είναι παρών σε όλες τις περιφερειακές εκδηλώσεις, καθώς με αυτό τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ακροατήρια που στήριξαν, παρά τις δυσκολίες, τη Νέα Δημοκρατία αλλά και παράλληλα να εντείνει την κριτική του προς την κυβέρνηση. Ειδικά σε μία περίοδο που – όπως εκτιμούν στη Συγγρού – τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής θα είναι ορατά, η δε σύγκριση με την προ του Ιανουαρίου κατάσταση σαφώς υπέρ της ΝΔ.
Παράλληλα, με το οδοιπορικό στις περιφέρειες της χώρας, ο Αντ. Σαμαράς θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα επιμέρους προβλήματα που ανέκυψαν από την κυβερνητική αλλαγή αλλά και να ενισχύσει την προσπάθεια για άρθρωση ενός νέου πολιτικού λόγου από την κεντροδεξιά μέσα από τις επιρροές των τοπικών κοινωνιών.
Οι ισορροπίες
Φυσικά αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Διότι υπάρχει και η άλλη πλευρά που έχει να κάνει με τους αμφισβητίες. Έτσι εκτιμούν στην Συγγρού ότι με την συμμετοχή του ίδιου του προέδρου του κόμματος θα πιεστούν οι βουλευτές που τον επικρίνουν και θα αναγκαστούν για λόγους κομματικής πειθαρχίας να συνεργαστούν. Έτσι θα μπορέσει να «σπάσει» και όποιους θύλακες δημιουργούνται στην περιφέρεια.
Διότι μπορεί επί της ουσίας το ζήτημα της αμφισβήτησης της ηγεσίας να έληξε πριν καλά – καλά εκδηλωθεί, ωστόσο στο παρασκήνιο οι συναντήσεις είναι διαδοχικές, τόσο μεταξύ κοινοβουλευτικών στελεχών όσο και ανάμεσα σε πρώην βουλευτές. Οι κινήσεις αυτές είναι, εν πολλοίς, σε γνώση της ηγεσίας που επιδιώκει την εξουδετέρωσή τους.
Η πρώτη προ-συνδιάσκεψη προγραμματίζεται στη Θεσσαλία, πιθανότατα στις 26 Απριλίου με στόχο ο κύκλος να κλείσει στη μεγάλη συνδιάσκεψη της Αθήνας, που προγραμματίζεται σε δύο πιθανές περιόδους: 3 με 5 Ιουλίου ή 10 με 12 Ιουλίου ενώ όπως ανακοινώθηκε ρόλο συντονιστών στην οργανωτική επιτροπή θα έχουν οι Θαν. Μπούρας και Φίλιππος Ταυρής. Αξίζει να σημειωθεί ότι της Επιτροπής ηγούνται ένας κοινοβουλευτικός και ένας κομματικός ενώ προκειμένου να εκτονωθούν οι αντιδράσεις του κομματικού μηχανισμού που είδαν τα νέα όργανα, και κυρίως το Πολιτικό Συμβούλιο, να «καταλαμβάνονται» από βουλευτές, οι μη κοινοβουλευτικοί υπερτερούν ως μέλη της επιτροπής ενώ η ανακοίνωση των ονομάτων έγινε με αλφαβητική σειρά.
Συγκεκριμένα, πλην των δύο συντονιστών, στην Επιτροπή διοργάνωσης συμμετέχουν οι Β. Αξιώτης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Σ. Ιωαννίδης. Δημ. Καλογερόπουλος, Μαν. Κεφαλογιάννης, Αλ. Κόκκαλης, Γ. Λουλουδάκης, Δημ. Μαραβέλιας, Ανδ. Παπαμιμίκος, Γ. Πλακιωτάκης. Μαρία Συρεγγέλα και Θαν. Τάτσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα