«Ο Μάγος του Οζ»

Σε ένα μοναδικό θέαμα υψηλών προδιαγραφών, «Ο Μάγος του Οζ» ζωντανεύει στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

2«Άνοιξη είναι η παιδική ηλικία του χρόνου», έλεγε ο Άλφρεντ Τένισον. Και το παραμύθι η πνευματική της τροφή, θα προσθέταμε εμείς. Μια τροφή που δεν πρέπει να λείπει από τα παιδιά, μαζί με την τρυφερή αγκαλιά των γονιών κι ένα ζεστό πιάτο φαγητό.

Το θέατρο για παιδιά (ή παιδικό θέατρο, όπως κακώς συνηθίζουμε να ονομάζουμε) είναι κάτι που μεγάλωσε μαζί με τα παιδιά. Εξάλλου, τα μικρά μας αγγελούδια ανέκαθεν όπου γης μεγαλώνουν με μύθους, μύθοι που το θεατρικό σανίδι έρχεται –μετά την ψιθυριστή φωνή της γιαγιάς και το βιβλίο– να ψυχαγωγήσει με την κύρια έννοια της λέξης – κατά το αρχαίο ελληνικό πρότυπο.

«Ο Μάγος του Οζ» στάθηκε σήμερα η αφορμή, καθώς ένα παραμύθι μπόρεσε να μεγαλώσει γενιές παιδιών καταφέρνοντας ποτέ να μη… γερνάει.

Πρόκειται για ένα από τα πιο τρυφερά παραμύθια με τα δύο Όσκαρ, που ζωντανεύει σε ένα μοναδικό θέαμα υψηλών προδιαγραφών για όλη την οικογένεια, με πολλή μουσική, χορό, τραγούδι και… γέλιο!

Ο «Μάγος του Οζ» βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Λ. Φρανκ Μπάουμ «The Wonderful Wizard of Oz», που κυκλοφόρησε το 1900 και μεταφέρθηκε ως μιούζικαλ στον κινηματογράφο το 1939. Η ταινία, πρωτοποριακή για την εποχή της και με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Γκάρλαντ στον ρόλο της Ντόροθυ, δεν πήγε καλά εισπρακτικά στην πρεμιέρα της. Ο χρόνος όμως στάθηκε σύμμαχός της, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μια από τις πιο γνωστές και εμπορικές επιτυχίες του αμερικάνικου κινηματογράφου.

Από εκεί και πέρα, ο «Μάγος του Οζ» τράβηξε τον δρόμο του, με περισσότερες από 40 μεταφράσεις και πολλαπλάσιες επιτυχίες στον κινηματογράφο και στο θέατρο.

Αυτήν τη φορά, έρχεται το «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»-Αντιγόνη (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212-254-0300), να ανεβάσει αυτή την παράσταση για παιδιά, σε διασκευή-σκηνοθεσία της Νανάς Νικολάου και με την πρωτότυπη μουσική του Μίμη Πλέσσα.

«Πρωτοπόρο για την εποχή του, αληθινό και ουσιαστικό μέχρι σήμερα», αναφέρει η Νανά Νικολάου. Και συνεχίζει: «Δίδαξε εκατομμύρια παιδιά να αγαπούν το διάβασμα και να ανακαλύπτουν τη μαγεία στα καθημερινά πράγματα της ζωής. Μια ιστορία ενότητας και συμμετοχής, κοινών στόχων, που βγάζουν στο φως ότι καλύτερο έχει ο καθένας μέσα του. Ένα ταξίδι στην αυτογνωσία και τη δύναμη της θέλησης. Το διαχρονικό του μήνυμα, ότι ο άνθρωπος έχει μέσα του τη δύναμη να μεταμορφώσει τη ζωή του όταν θελήσει να το κάνει, εξακολουθεί να αντηχεί και στην εποχή μας».

3Η υπόθεση

Μία ομάδα ετερόκλητων ηρώων, με επικεφαλής τη μικρή Ντόροθυ ταξιδεύουν για να φτάσουν στη χώρα του ΟΖ και τη Σμαραγδένια πολιτεία. Όλα γίνονται προκειμένου να βρει ο καθένας ό,τι του λείπει. Το δειλό λιοντάρι χρειάζεται θάρρος. Το σκιάχτρο έχει ανάγκη από μυαλό. Ο τενεκεδένιος ξυλοκόπος θέλει επειγόντως μια καρδιά. Και η μικρή Ντόροθυ θέλει να γυρίσω πίσω στο σπίτι της. Όλα αυτά θα τους τα χαρίσει ο μεγάλος μάγος, ο μάγος του Οζ. Οι ταξιδευτές μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους θα έρθουν αντιμέτωποι με την Κακιά Μάγισσα της Δύσης, που θα βάλει στον δρόμο τους πολλά εμπόδια. Θα γνωρίσουν όμως και την Καλή Μάγισσα Γκλίντα, που θα γίνει σύμμαχός τους. Μέσα από αυτό το ταξίδι θα ανακαλύψουν τον εαυτό τους, τη σπουδαιότητα της αυτοεκτίμησης, τη δύναμη της θέλησης και την πολύτιμη αξία της φιλίας.

Η «ταυτότητα» της παράστασης

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου

Μουσική: Μίμης Πλέσσας

Σκηνικά: Μαιρούλα Τσαγκάρη

Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά

ΧορογραφίαΚινησιολογία: Έλενα Γεροδήμου

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Προδρόμου

Video art: Genesis Production

Βοηθός χορογράφου: Λυδία Καπουρνιώτη

Οργάνωση παραγωγήςΒοηθός Σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Σολδάτου

Φωτογραφίες πρόβας: Λουκάς Ζιάρας

1

Ερμηνεύουν:
Ντόροθυ: Νάντια Μπουλέ
Αφηγητής: Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Λαμαρινόκαρδος: Αντώνης Καρυστινός
Αχυρόμυαλος: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Λιοντάρι: Άγγελος Μπούρας
Κακιά Μάγισσα: Πελαγία Αγγελίδου
Καλή Μάγισσα: Αλεξάνδρα Ούστα
Θεία Έμμυ-Λιχουδένια-Ποντικοβασίλισσα: Ειρήνη Γραμματικοπούλου
Λιχουδένιος-Ποντικομέραρχος-Φύλακας: Νικορέστης Χανιωτάκης
Μάγος του Οζ-Θείος Ερίκος-Λιχουδένιος: Γεράσιμος Σκαφίδας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα