Ο πανωλεθρίαμβος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Τα έχασαν στην Σεβαστουπόλεως, όταν έμαθαν για τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup. Μάλιστα τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης, όσο και οι στενοί του συνεργάτες δεν μπορούσαν να κατανοήσουν για ποιο λόγο πανηγύριζαν στο Μαξίμου. Κι αυτό διότι ούτε η αξιολόγηση έκλεισε, χάθηκε το ορόσημο της 9ης Μαρτίου για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ενώ θεωρούν βέβαιο ότι η κοινωνία θα υποστεί νέα βάσανα με τα μέτρα που θα κληθεί να ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Έτσι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Ποτάμι κάνει λόγο για πανωλεθρίαμβο. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού είναι:
“Όπως όλες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, έτσι κι αυτή κατέληξε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με τους χειρότερους δυνατούς όρους, που για τα κυβερνητικά non paper βαφτίζεται θρίαμβος. Ποια είναι η αλήθεια δίχως τους παραμορφωτικούς φακούς της κυβερνητικής προπαγάνδας; * Ότι η κυβέρνηση, αφού έχασε ένα χρόνο, με το λογαριασμό να μεγαλώνει, δέχθηκε όλους τους όρους με αντάλλαγμα, απλώς και μόνο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δίχως να είναι καθόλου σαφές πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.
* Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τώρα μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ από το 2018 και για σειρά ετών. Τα μέτρα θα αφορούν αφορολόγητο μείωση του αφορολόγητου και περικοπή σε συντάξεις. Οι παροχές των κυβερνητικών non paper έχουν την ίδια αξία με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
* Για το ζήτημα του χρέους στην αναδιάρθρωση του οποίου επέμενε το ΔΝΤ δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο και η συζήτηση μετατίθεται για το 2018.
* Από τις αποφάσεις προκύπτει ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να τραβήξει μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι χάνεται ο στόχος για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο.
* Η απόφαση διευκολύνει τους Ευρωπαίους εταίρους που θέλουν να μεταθέσουν το πρόβλημα. Και το ΔΝΤ συμμετέχει όπως επιθυμούσαν και δεν ανοίγει νέα συζήτηση για την Ελλάδα τη στιγμή που έχουν ανοιχτές εκλογικές αναμετρήσεις. Η Ελλάδα κέρδισε αυτό που είχε δεδομένο από την αρχή: Την επιστροφή της τρόικα.
* Το επικοινωνιακό παιχνίδι ίσως είναι αρκετό για να πείσει τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ψηφίσουν τα μέτρα, αλλά όπως και το 2015, άλλο ένα όσκαρ χειρότερης διαπραγμάτευσης περιμένει τον κ. Τσίπρα”.
Η παραπλάνηση
«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΛΕΛ λένε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Η μετάφραση της φράσης είναι ότι θα έχουμε καινούργιες αποφάσεις που θα φορτώσουν τους Έλληνες με νέα μέτρα». Αυτό ήταν το συμπέρασμα των δηλώσεων του Σταύρου Θεοδωράκη σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις έκανε λόγο για παραπλάνηση.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού στάθηκε ιδιαίτερα στην καταστροφική τακτική της καθυστέρησης που ακολουθεί η κυβέρνηση αναφέροντας: «Καθυστέρησαν τόσο πολύ που προστέθηκαν καινούργια πράγματα στη διαπραγμάτευση και οδηγούνται τώρα σε μια υποχώρηση η οποία θα φέρει ακόμη περισσότερα μέτρα. Αντί να υπογράψουν μια έτοιμη συμφωνία τον Δεκέμβριο υπογράφουν τώρα μια συμφωνία χειρότερη από αυτή που θα άξιζε στους Έλληνες οι οποίοι ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια με τα μνημόνια». Παράλληλα τόνισε ότι είναι απαίτηση όλων να σοβαρευτούν, να καταλάβουν τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και να δώσουν μάχη να προασπίσουν τα συμφέροντα των πολλών και να μην κάνουν απλώς καθυστερήσεις που εξυπηρετούν το κομματικό τους ακροατήριο.
Τέλος, όταν του ζητήθηκε να κάνει μια εκτίμηση για το τι πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες στη χώρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνάμεις που έχουν σχέση με την παραγωγή και με τη δουλειά. «Αν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τα συστήματα παραγωγής της, αν δεν ελαφρύνουμε τους ανθρώπους από τους φόρους για να μπορούν να παράγουν η χώρα θα πηγαίνει από μνημόνιο σε μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η λύση για να απαλλαχθούμε από τα μνημόνια δεν είναι να αλλάξουν μυαλά οι ξένοι αλλά είναι εμείς να μην έχουμε ανάγκη την ελεημοσύνη των ξένων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα