“Ο Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο”

Με θετικό βλέπει ο διεθνής Τύπος, τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και ο αμερικανικός, την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Οι αρθρογράφοι του γερμανικού τύπου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, παρουσιάζουν το νεό αρχηγό ως ένα νέο πολιτικό 47 χρονών, φιλελεύθερο και θιασώτη της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας. Ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι έλκει την καταγωγή του από μια πολιτική δυναστεία της χώρας με πατέρα πρώην πρωθυπουργό και αδελφή δήμαρχο Αθηναίων και υπουργό Εξωτερικών.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί παράδειγμα κλασσικής ελληνικής παραδοξολογίας, μιας δυσεπίλυτης αντίφασης», διαπιστώνει το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο dpa. «Ο 47χρονος πολιτικός θεωρείται υπέρμαχος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας και μεταρρυθμιστής του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ, αλλά παράλληλα προέρχεται από μια από τις τρεις παραδοσιακές πολιτικές δυναστείες της χώρας και υπό αυτήν την έννοια, ως γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βίωσε την πολιτική από τα γεννοφάσκια του. Παρόλα αυτά στις συνεντεύξεις του επαναλαμβάνει ότι πρώτα είναι Κυριάκος και μετά Μητσοτάκης». Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι διαθέτει ήδη “γερά χαρτιά” στο εξωτερικό, όχι μόνο γιατί μιλά πολύ καλά αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά με σπουδές στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ, αλλά επειδή θεωρείται από τους δανειστές ως σκληρός μεταρρυθμιστής».

Η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει ότι με την αλλαγή γενεάς στην κορυφή τη ΝΔ ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θέλει να αναδιαμορφώσει το κόμμα, να το ανοίξει στο πολιτικό κέντρο και να κερδίσει ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας. «Ακόμη ο Τσίπρας διαφεντεύει την πολιτική σκηνή της Αθήνας», υπενθυμίζει η εφημερίδα αναφερόμενη στην αναπάντεχη, όπως χαρακτηρίζει, νίκη στις πρόωρες εκλογές με αντίπαλο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ενώπιον νέων πρόωρων εκλογών;

«Αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξη Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές», προβλέπει η γερμανική εφημερίδα. «Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από ότι υπολογίζεται, δεδομένου ότι ήδη 4 μήνες μετά την επανεκλογή του ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόνο 153 ψήφους στη Βουλή. Δεν πρόκειται για ένα ασφαλές ‘μαξιλάρι’, αν αναλογιστεί κανείς τις επικείμενες ψηφοφορίες για το ασφαλιστικό ή τις αντιλαϊκές αυξήσεις φόρων για τους αγρότες». Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του και ότι πρέπει ενδεχομένως να οδηγήσει το κόμμα, νωρίτερα από ότι αναμένεται, σε ένα νέο προεκλογικό αγώνα.

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο ίδιος γερμανός αρθρογράφος χωρίς να αμφισβητεί τη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρεί ότι η ΝΔ είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους φιλελευθέρους. «Για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος ο Μητσοτάκης θεωρείται νεοφιλελεύθερος, που για την Ελλάδα ισοδυναμεί με ύβρη. Σε αυτούς που παρασκηνιακά κινούνται εναντίον του Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, του οποίου η θητεία επισκιάστηκε από σκάνδαλα διαφθοράς».

Πιέσεις στον Τσίπρα

Εξάλλου, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε τηλεγράφημά του χθες για το εκλογικό αποτέλεσμα, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των πολιτικών της δεξιάς στην Ελλάδα και έχει δεσμευθεί να οδηγήσει το κόμμα του προς το κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

“Έναν χρόνο αφού έχασε την εξουσία στην Ελλάδα, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 47 ετών, γιο ενός πρώην πρωθυπουργού, νέο ηγέτη του”, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Ο Μητσοτάκης θα ηγηθεί ελληνικού αντιπολιτευτικού κόμματος. Δεσμεύεται να μην υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση του υπό κατάρρευσιν κρατικού ασφαλιστικού συστήματος, είναι ο τίτλος των Financial Times.

Οι Έλληνες συντηρητικοί εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέο ηγέτη τους σήμερα, ελπίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τις προοπτικές τους και να αντιπαρατεθεί στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Ο Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση επί του 41χρονου Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Πρώην τραπεζικό στέλεχος, που υπήρξε επικριτής των πρακτικών των συνδικάτων και της κρατικής σπατάλης, ο Μητσοτάκης αποκάλεσε τον Τσίπρα “ψεύτη”, αλλά επίσης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεργασθεί μαζί του επί εθνικών θεμάτων υπό ειδικούς όρους, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Reuters.

Ο «χαρισματικός» αντίπαλος και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί μια βαθιά επιθυμία των Ελλήνων για αλλαγή, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
«Είναι ένας άνθρωπος που αντιπροσωπεύει τη μεταρρύθμιση, μια συνέχιση του έργου των Ελλήνων ηγετών του παρελθόντος που οδήγησε τη χώρα στην ευρωζώνη», σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου George Washington, κ. Χάρης Μυλωνάς, στην Wall Street Journal.

Η επίπτωση της κάλπης της Κυριακής «πάει πέρα από τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει, και θα μπορούσε να μεταβάλει τον εθνικό διάλογο, ενεργοποιώντας τους Έλληνες που θέλουν περισσότερες οικονομικές αλλαγές.
Μένει όμως να φανεί αν ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να «συνδεθεί» με τους Έλληνες ψηφοφόρους εκτός των υποστηρικτών του, οι οποίοι τείνουν να είναι πιο εύποροι και μορφωμένοι από τον μέσο όρο. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως του λείπει το «χάρισμα» του κ. Τσίπρα, το οποίο τον βοήθησε να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από μια περιθωριακή ομάδα, στο ισχυρότερο κόμμα της Ελλάδας.

Εξάλλου, μιλώντας στους Financial Times, ο Mujtaba Rahman του Eurasia Group, αναφέρει πως «η νίκη του Μητσοτάκη είναι θετική είδηση, καθώς είναι ένας έξυπνος και ικανός οικονομικός μεταρρυθμιστής, ο οποίος «αρέσει» σε Βρυξέλλες και Βερολίνο».

«Όμως, είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και, συνεπώς, πρόωρων εκλογών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα