“Ο Τσίπρας δεν βάζει μυαλό”

Την ελπίδα ότι η απόφαση του Eurogroup θα προσφέρει «μία πρόσκαιρη έστω σταθερότητα» εκφράζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωράκης κάνει λόγο για καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημειώνει ότι «έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, να διαλυθούν πάλι τα πάντα, για να πάρει μια απόφαση». Ταυτόχρονα όμως τονίζει τον φόβο του ότι ο Αλέξης Τσίπρας «και οι συν αυτόν δεν βάζουν μυαλό. Ή δεν μπορούν ή δεν ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος τους».
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε για τις αποφάσεις του Eurogroup: «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των εταίρων γιατί θα έπρεπε μετά από τόσες προσπάθειες, μετά από τόσους νόμους οι Ευρωπαίοι να είχαν βεβαιωθεί ότι βαδίζουμε σε ένα δρόμο διαφορετικό». Επίσης πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι «έχουν πολλές επιφυλάξεις, ότι ζητάνε συνέχεια διαβεβαιώσεις και καινούργιους νόμους σημαίνει ότι έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να τους ξεγελάσει, πράγμα που ξέρουν και οι ίδιοι οι Έλληνες γιατί πάρα πολλά πράγματα αποφασίζονται στην Ελλάδα αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται. Και βεβαίως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν είναι πάντα οι σωστές – είτε αυτό αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε αφορά το ασφαλιστικό είτε την κοινωνική πολιτική. Είναι μια επιμέρους κομματική πολιτική προσαρμοσμένη στα όρια ενός μνημονίου ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μια εθνική πολιτική που να ξεπερνά το μνημόνιο».
Στην ερώτηση «ποια είναι τελικά η αλήθεια για την Ελλάδα και πώς αποτιμάτε τη χθεσινή συμφωνία», απάντησε ότι «η αλήθεια για τους Έλληνες είναι ότι είμαστε έξι χρόνια στα μνημόνια, σε συνεχείς στερήσεις αλλά με πολύ μικρά αποτελέσματα. Και η ευθύνη γι’ αυτό είναι της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα γιατί δε γίνονται μεγάλες αλλαγές. Γίνονται λογιστικές περικοπές, οριζόντιες περικοπές αλλά ουσιαστικά μέτρα που θα άλλαζαν τα πράγματα στις εξαγωγές, στην οικονομία, στην παραγωγή δε γίνονται. Γι΄ αυτό η χώρα σέρνεται από μνημόνιο σε μνημόνιο χωρίς να αλλάζει όμως η ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέληξε λέγοντας ότι «ελπίζω ότι θα υπάρξει μια πρόσκαιρη σταθερότητα μέχρι την αξιολόγηση του Οκτωβρίου αλλά πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα ίδια και θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο με μεγάλη αβεβαιότητα και πολλές νέες εκκρεμότητες».
Με τον Φέρχοφσταντ
Τις αιτίες εξαιτίας των οποίων η Ελλάδα υστέρα από έξι χρόνια μνημονίων εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλμα ανέλυσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέντευξη με τίτλο θέμα «Η αλήθεια σχετικά με την Ελλάδα», στην οποία συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος και ο Ζαν Άρθουρ ευρωβουλευτής- επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλύθηκαν τα προβλήματα στο σχεδιασμό των μνημονίων και οι λάθος πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων, ιδίως στο γεγονός στο ότι πάρθηκαν πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα δίχως όμως να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες παθογένειες όπως η κακή διακυβέρνηση της Ελλάδας, η αναποτελεσματική διοίκηση, το πελατειακό κράτος, οι αδύναμοι θεσμοί και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή της χώρας είναι η απουσία επενδύσεων γιατί έχουμε μεγάλη πτώση αξιών, μεγάλη πτώση των μισθών και παρόλα αυτά οι επενδύσεις στην Ελλάδα κατά μέσο όρο το μισό των αντίστοιχων επενδύσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι μόνο το 10% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι το 20% του ΑΕΠ» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τους Ευρωπαίους να ασχοληθούν σοβαρά και να δώσουν λύση στο πρόβλημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι η πτώση του ελληνικού ΑΕΠ που κάνει το χρέος να φαίνεται δυσθεώρητο είναι και ευθύνη των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Από την πλευρά του ο του Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Στην πραγματικότητα, το χρέος της Ελλάδας είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με την ευρωζώνη. Η οικονομική ανάπτυξη ήταν μηδενική πέρυσι, και αρνητική φέτος. Η ανάπτυξη το 2016 ήταν -0,6% για την Ελλάδα, ποσοστό χαμηλότερο κατά 2% σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Παρά τους ισχυρισμούς του Eurogroup πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, εμείς πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Ελλάδα. Πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά στην Ελλάδα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα θεωρεί ότι έγιναν λάθος τονίζοντας: «Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ εστίασαν στο δημοσιονομικό χρέος, το δημόσιο χρέος, την έλλειψη πρωτογενούς πλεονάσματος, εστίασαν στις συνέπειες, ενώ έπρεπε να εστιάσουν στις αιτίες, δηλαδή στην κακή διακυβέρνηση της Ελλάδας, την αναποτελεσματική διοίκηση, το πελατειακό κράτος, τους αδύναμους θεσμούς, ή ακόμα και τους ανύπαρκτους θεσμούς, και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Αυτά είναι τα πρωτογενή αίτια της κρίσης, τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα