“Πήραμε το τίποτα σε δόσεις”

Άκρως επιθετική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό παραμένει η στάση της Φώφης Γεννηματά που μία ημέρα μετά τα όσα είπε για τον πρωθυπουργό ότι “φοράει καπέλο Τσάβες και περούκα Θάτσερ σε δήλωση της για τις αποφάσεις του Eurogoup τονίζει πως «η κυβέρνηση τα έδωσε όλα προκαταβολή και πήρε το… τίποτα σε δόσεις».
Αναλυτικά αναφέρει η δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ: “Αντί να κουρευτεί το χρέος, κουρεύτηκε η απόφαση του 2012. Επικυρώθηκε το μνημόνιο για πάντα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα. Η ρύθμιση του χρέους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες κατ’ επιταγήν του κυρίου Σόιμπλε. Την ίδια στιγμή που:
* Η μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους, η σύσταση του κοινωνικού ταμείου αλληλεγγύης, οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και η λίστα ιδιωτικοποιήσεων, έμειναν μετεξεταστέα. Για όλα αυτά η Κυβέρνηση θα δώσει άμεσα επαναληπτικές εξετάσεις.
* Το ΔΝΤ «μένει Ελλάδα» και μάλιστα με συμπληρωματικό παράλληλο μνημόνιο.
* Παραμένει η απορία τι χειρότερο θα μας συνέβαινε χωρίς την πολύμηνη «διαπραγμάτευση» του κυρίου Τσίπρα.
* Η πολιτική τους επιβίωση πάνω από το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων.
«Η διατήρηση της καρέκλας τους μας κοστίζει ακριβά! Ποσό ακόμα;», διερωτάται η κυρία Γεννηματά.
Ο Ανδρουλάκης
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την συμφωνία ως πολιτικό «deja vu», για την ελληνική οικονομία, Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας πως το μόνο θετικό για την Ελλάδα είναι ότι δεν θα επαναληφθούν τα αδιέξοδα και η αβεβαιότητα του περασμένου καλοκαιριού, με το κλείσιμο των τραπεζών και αναρωτήθηκε για ποιον λόγο πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση.
“Το χθεσινό είναι ένα deja vu, πάλι μπαίνουμε στη διαδικασία των δόσεων των πιέσεων, κάποια πράγματα από αυτά που έχουν ψηφιστεί ζητούν οι δανειστές να αλλάξουν και να μπουν νέες προσθήκες, πάλι η αξιολόγηση θα είναι μια μακρά διαδικασία γι αυτό και παίρνουμε τμηματικά τις δόσεις”. Για το θέμα του χρέους, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η συζήτηση με τους δανειστές παραμένει θολή. «Δεν βλέπω κανέναν λόγο να πανηγυρίζει η κυβέρνηση παρά μόνο ότι δεν θα ζήσουμε αυτά που η ίδια δημιούργησε πέρσι το καλοκαίρι» τόνισε και πρόσθεσε: “Ουσιαστικά προχωράμε στις ίδιες κατευθύνσεις που υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα με πιο επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα”.
Ο Θεοχαρόπουλος
“Μόνο ικανοποιητικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος προσθέτοντας ότι ”οι αυταπάτες έχουν επώδυνες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία”.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: “Το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup μόνο ικανοποιητικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε δόσεις η δόση και χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους η οποία μετατίθεται για μετά το 2018. Την προηγούμενη περίοδο το ΔΝΤ ήταν σύμμαχος στο χρέος και απέναντι στις ελληνικές θέσεις στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί -εταίροι το αντίθετο καθώς ήταν απέναντι σε άμεση απομείωση του χρέους. Η κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο, πέτυχε το χειρότερο μίγμα. Επιβεβαιώθηκε η θέση των Ευρωπαίων για μη άμεση απομείωση του χρέους και η θέση του ΔΝΤ για όλα τα επώδυνα μέτρα που περνά η ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου αξιοσημείωτο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην τελική ανακοίνωση να δεχθεί να υπάρξει η διατύπωση για διορθώσεις στην νομοθεσία του ασφαλιστικού, των δανείων και των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή θα ζητήσει από το ελληνικό κοινοβούλιο να αλλάξει ακόμη και αυτά τα απαράδεκτα ψηφισμένα μέτρα σε δυσμενέστερη κατεύθυνση. Αν είχε κλείσει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα την συμφωνία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπως την καλούσαμε, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί. Δυστυχώς η αναποτελεσματική διαπραγμάτευση και οι αυταπάτες έχουν επώδυνες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα