“Ο φράχτης στον Έβρο δεν φταίει για τους πνιγμούς στο Αιγαίο – Δεν πρόκειται να γκρεμιστεί”

Ο φράχτης στον Έβρο δεν ευθύνεται για τους πνιγμούς στο Αιγαίο και δεν πρόκειται να γκρεμιστεί, διεμήνυσε ο Νίκος Τόσκας. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη  σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «BHMA FM»  επισήμανε  ότι εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς όμως να τις κατονομάσει.

Παράλληλα, απέρριψε τα περί… αύξησης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο λόγω της παρουσίας του συγκεκριμένου εμποδίου κατά μήκος των χερσαίων ελληνικών συνόρων με την Τουρκία.

«Έχει μεγάλη σημασία να μη δούμε το δέντρο και χάσουμε το δάσος. Είμαστε υπέρ της ασφαλούς, νόμιμης και σίγουρης μεταφοράς των προσφύγων και αυτό μπορεί να γίνει μ’ έναν τρόπο που έχει προτείνει και ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από την Τουρκία, από τη χώρα που έρχονται οι πρόσφυγες, θα πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη όπου θέλουν να πάνε, δηλαδή σε αυτά της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος. Μιλάμε για έναν φράχτη -για όσους δεν έχουν εικόνα της περιοχής- 12 χιλιομέτρων, που φράζει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου. Εκεί δεν είναι ποτάμι» τόνισε.

«Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το γκρέμισμα, αλλά δεν υπάρχει και κανένα ζήτημα. Ούτε εμποδίζει, ούτε στέλνει ο φράχτης τους πρόσφυγες στα νησιά. Είναι μια θεωρία που δεν στέκει κάτω από καμία λογική. Ούτε μπορούμε να μπούμε στην εξίσωση ότι ο φράχτης των 12 χιλιομέτρων είναι ίδιος με τους απάνθρωπους φράχτες στην Κεντρική Ευρώπη. Γιατί αυτή η εξίσωση είναι και άδικη, όπως έχω δηλώσει και εκ του πονηρού» ανέφερε.

«Ξέρει όλος ο κόσμος, ξέρει όλη η Ευρώπη πως η χώρα μας αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και δεν προσπαθεί να τους απομονώσει. Τα κράτη αυτά που προσπαθούν να απομονώσουν τους πρόσφυγες, να δημιουργήσουν προβλήματα και κάθε τόσο ανοιγοκλείνουν τα σύνορά τους, δηλαδή κάποια κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, θα πρέπει να πιεστούν και να υπάρξει κανονική ροή των προσφύγων εκεί που θέλουν να πάνε και αυτός είναι ο πραγματικός σεβασμός της ανθρώπινης διάστασης του προβλήματος. Εμείς παρ’ όλα αυτά εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό προϋποθέτει και συναινέσεις με τις άλλες χώρες και εξέταση των τεχνικών θεμάτων για να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα