Πήραν «νύχτα» τα φύλλα αγώνος!

Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια κατανόησε την έννοια της λέξης διαιτησία. Κι αυτό διότι όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται ο όρος για ζητήματα που ενδιαφέρουν εταιρείες, για θέματα προστριβών των πολιτών με την εφορία και το Δημόσιο συνολικότερα, όπως φυσικά και ένα σωρό ζητήματα στην καθημερινότητα του πολίτη.

Όμως οι περισσότεροι Έλληνες όταν ακούν τη λέξη διαιτησία το μυαλό τους πηγαίνει στο ποδόσφαιρο κατ’ αρχάς και εν συνεχεία στα άλλα ομαδικά σπορ, όπου υπάρχει ο άρχων του αγώνος. Φυσικά δεν λείπουν και τα σχόλια για τα «ανδραγαθήματα» των ρέφερι στα ελληνικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών. Ή και ποιήματα σαν του ποιητή Φανφάρα «μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά».

Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι πολλάκις οι διαιτητές και οι διαιτητοπαράγοντες διαμαρτύρονται ότι αδικούνται από τα ΜΜΕ με συνέπεια να αντιμετωπίζουν την μήνη της εξέδρας σε κάθε λάθος, ακόμη κι ανθρώπινο. Όμως, για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, ο χώρος της ελληνικής διαιτησίας βγάζει μία οσμή. Όχι αρώματος, αλλά μπόχας. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική διαιτησία κάνουν τα αδύνατα-δυνατά για να δικαιώσουν όσους υποστηρίζουν πως ο χώρος είναι διεφθαρμένος.

Αυτό που λέμε δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Ίσχυε και παλαιότερα. Όμως την τελευταία δεκαετία η κατάσταση έχει ξεφύγει με όλη τη σημασία της λέξης. Το πανηγύρι που γίνεται, ποιος θα καρφώσει πρώτος, ποιος θα δώσει τα διαπιστευτήριά του ότι θα κάνει απόλυτα αυτό που του ζητούν οι παράγοντες, αρκεί να είναι σε μια θέση στη διαιτησία, είναι άνευ προηγουμένου. Και για να μην ξεχνιόμαστε, η θέση αυτή είναι αμειβόμενη. Και βέβαια σε εποχές μνημονίου ποιος θα πει «όχι» σε ένα διπλό μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου στην προ μνημονίων εποχή.

Βέβαια, υπάρχουν και τρανταχτά ονόματα (Μπίκας, Χατζής, Παπαδάκος, Ψυχομάνης, Νικάκης, Βαρούχας και άλλοι) που ήταν σε επιτροπές διαιτησίας, τους κατηγόρησαν για λάθη που μπορεί να έκαναν, ποτέ όμως ότι είχαν πρόθεση την αμοιβή. Αλλά, ρε παιδιά, ήταν και μεγάλα ονόματα με περγαμηνές, με πολλά χρόνια στη διαιτησία ως διεθνείς, ή στην Α΄ Εθνική και μεγάλοι παράγοντες των κατά τόπους Συνδέσμων Διαιτητών.

Και φτάσαμε στο σημείο σήμερα να κυριαρχούν στις Επιτροπές Διαιτησίας και στους παρατηρητές Σούπερ Λιγκ οι βοηθοί διαιτητές Α΄ Εθνικής και οι διαιτητές που έφυγαν κακήν κακώς και νομίζουν ότι ξεχάστηκαν όλα όσα έχουν κάνει στους αγωνιστικούς χώρους. Αν ένας εν ενεργεία ή μη εν ενεργεία διαιτητής φέρει ένα DVD αγώνα των κυρίων που διοικούν σήμερα και ζητήσει να παιχτεί και να σχολιαστούν κάποιες φάσεις για τις οποίες υπάρχει αμφιβολία, τι θα έχετε να τους πείτε, κύριοι της επιτροπής, βλέποντας τα πολλά λάθη που κάνατε;

Τώρα μιλάτε από έδρας με ύφος χιλίων καρδιναλίων, όλο με το «εγώ» και ότι δεν θα ανεχτείτε λάθη από τους διαιτητές που αγωνίζονται.

Νύχτα έγιναν τα τεστ

Δεν είναι μόνο η ασήμαντη διαιτητική πορεία των σημερινών αρχηγίσκων της ΚΕΔ, είναι και οι πρακτικές που ακολουθούν, πρακτικές που εκνευρίζουν εκτός από τους συναδέλφους τους που καταλαβαίνουν τα «ρουσφέτια» που πουλάνε, και τους παράγοντες των ομάδων που βέβαια ως ενδιαφερόμενοι παρακολουθούν τα πάντα.

Η τελευταία «μαγκιά» της ΚΕΔ με πρωταγωνιστή τον Τσαχειλίδη –και βέβαια με την άδεια των Γκιρτζίκη, Καραμελίδη – ήταν τα τεστ φυσικής κατάστασης για κομμένους διαιτητές. Ρωτάτε αν έγιναν; Έγιναν! Μόνο που έγιναν νύχτα, χωρίς να τα πάρει κανείς είδηση. Πρόκειται για τους Τσολάκη-Γεωργαράκο-Δόση (Αθήνας), τον τιτανοτεράστιο Φαντόπουλο (Πειραιά), τον Κασαβέτη (Αιτωλοακαρνανία) και τον Δόσκορη (Φθιώτιδα).

Φυσικά, από αυτά τα τεστ περνούν όσοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε το 50% των αγωνισμάτων. Όμως, λόγω νύχτας, επιτυγχάνουν όλοι. Βλέπετε, τα παιδιά θέλουν προβολείς για να αποδώσουν. Το χειρότερο όλων είναι ότι πριν καλά-καλά ξεϊδρώσουν οι άνθρωποι από τις επίπονες δοκιμασίες τους, τρέχετε πάλι με το να τους ορίζετε να παίξουν το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτέμβρη. Βρε άκαρδοι, ούτε να ξεκουραστούν δεν αφήνετε τα παλικάρια.

Και φυσικά, το χειρότερο όλων δεν είναι ότι τους ορίσατε πριν καλά-καλά ολοκληρώσουν τα τεστ, αλλά το ότι διαρρέεται ένθεν κακείθεν ότι είναι δικά σας παιδιά. Βέβαια, αυτήν τη φράση «δικά μας παιδιά» την έλεγε και ο προηγούμενος αναπληρωτής πρόεδρος, ο κύριος Ζωγράφος. Επειδή είναι πολλοί αυτοί που άκουσαν το «δικά μας παιδιά», έχουμε μία απορία που καλό είναι να λύσουν οι σημερινοί επικεφαλής της ΚΕΔ: Εννοούν κι αυτοί τα δικά μας παιδιά, όπως τα εννοούσε ο Ζωγράφος;  Και ο νοών νοείτω…

Επίσης, θέλουμε να κάνουμε μία έκκληση: Όταν αποφασιστεί εκ νέου να γίνουν νυχτερινά τεστ, θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε για να παρακολουθήσουμε και να καλύψουμε δημοσιογραφικά αυτήν την προσπάθεια των νυχτερινών αθλητών της διαιτησίας. Ακόμη κι εάν χρειαστεί να γίνουν τα τεστ τα άγρια χαράματα.

Τέλος, θέλουμε να σημειώσουμε προς όλους όσοι ασχολούνται  με τη διοίκηση της διαιτησίας, πως οφείλουν να είναι νομότυποι στις θέσεις που κατέχουν. Εάν υπάρχει κάτι που δεν είναι νομότυπο, οφείλουν να ενημερώσουν τον πρόεδρο της ΕΠΟ, για να μη βρεθεί άδικα απολογούμενος στη Δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά… Αυτά προς το παρών, γιατί θα επανέλθουμε.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα