«Πίεση για μεταρρυθμίσεις» η Μέρκελ, «σχέδιο Μάρσαλ 2» ο Στάινμπρουκ

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την Καγκελαρία  Πέερ Στάινμπρουκ, αναδείχθηκε -με μικρή διαφορά- νικητής της χθεσινής τηλεοπτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με έρευνα γνώμης η οποία διενεργήθηκε κατά την διάρκεια του «ντιμπέιτ» μεταξύ των 1.000 προσώπων.

Στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε;», πριν από την «μονομαχία» υπέρ της Καγκελαρίου τάχθηκε το 54%, ενώ για τον Στάινμπρουκ εξέφρασε την προτίμησή του το 28%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μετά το τέλος της εκπομπής ήταν 48% και 45%.

Ο υποψήφιος Καγκελάριος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο ίδιος τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη.

«Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από τη Γερμανία, απέτυχε. Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε ο Στάινμπρουκ στο πλαίσιο της αποψινής προεκλογικής αντιπαράθεσης με τη Μέρκελ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει ποτέ τα χρέη της, δήλωσε ότι το εύχεται, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Γερμανούς, αλλά σημείωσε: «Δεν πρέπει μόνο να κραδαίνουμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. Όχι μόνο προγράμματα εξυγίανσης. Και η Γερμανία βοηθήθηκε -θυμίζω το Σχέδιο Μάρσαλ- και οι εταίροι μας βοήθησαν και χάρηκαν για τη γερμανική επανένωση, άρα, από ευρωπαϊκή πολιτική υπευθυνότητα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».

Από την πλευρά της, η Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τρίτο πακέτο στήριξης επισημαίνοντας ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα ή τι ύψους θα είναι η βοήθεια. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι και η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί και τώρα καλείται αυτή να βοηθήσει τις χώρες σε κρίση.
Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την Ελλάδα και την κρίση στην Ευρωζώνη, η Καγκελάριος σημείωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας: «Οφείλω να βεβαιωθώ ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν θα σταματήσουν. Ο ρόλος μου είναι να συνεχίσω να τους πιέζω. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Είναι πιθανό ένα νέο πακέτο», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Με την εισαγωγή του ευρώ έγιναν λάθη» και επέρριψε για μία ακόμη φορά την ευθύνη στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόσο για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα «έγινε δεκτή χωρίς να πληρεί τα κριτήρια» και επισήμανε: «Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».
Η τηλεμαχία σχολιάζεται από τους ιστοτόπους μεγάλων γερμανικών ΜΜΕ. Η Bild είχε τίτλο «Η Μέρκελ πιο “κυβερνητική”, ο Στάινμπρουκ πιο ισχυρός», ενώ η Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται στα λάθη των δύο πολιτικών και η Die Welt έκανε λόγο για «νίκη με μικρή διαφορά» για τονΠέερ Στάινμπρουκ. Το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφόρησε το κείμενό του για τη συζήτηση «Το αποτέλεσμα: 0-0».
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα