Πίεση μέχρις εσχάτων στην κυβέρνηση

“Να μην χαθεί ούτε μία ημέρα”. Αυτό είναι το μότο στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο νέος αρχηγός έχει θέσει όλα τα στελέχη σε εγρήγορση και σε θέση μάχης. Στα πλαίσια της στρατηγικής του για ενδυνάμωση της αντιπολιτευτικής γραμμής, οι νέοι τομεάρχες και συντονιστές που θα αναλάβουν καθήκοντα θα έχουν ως κεντρικό καθημερινό στόχο τον ασφυκτικό και πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία.
Παράλληλα, με το νέο σχήμα μάχης, στο οποίο επιστρέφει σε κεντρικό ρόλο η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας και με ρόλο να αναβαθμίσει την διεθνή εικόνα της ΝΔ με επαφές στο εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ανοίγματα σε όλους τους χώρους και δίνει το μήνυμα ότι στη νέα προσπάθεια τους θέλει όλους συμμέτοχους. Είναι ενδεικτικό ότι αυτές τις περίπου 10 μέρες στο τιμόνι του κόμματος, η εργασιοθεραπεία κτυπά “κόκκινο”, ενώ οι συσκέψεις είναι διευρυμένες στα πλαίσια της συλλογικότητας της νέας ηγεσίας και της ανταλλαγής απόψεων που επιθυμεί, ώστε να γίνεται ο κατάλληλος συγκερασμός.
“Είναι σχήμα μάχης με υψηλό βαθμό εμπειρίας που θα δώσει την αίσθηση ότι η Ν.Δ. σύντομα θα είναι έτοιμη να αναλάβει τις τύχες της χώρας” λένε κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα κινείται σε ρυθμούς σκληρού ροκ με την κυβέρνηση και ήδη αναζητεί και το κατάλληλο χρονικό σημείο για να προχωρήσει και στις κοινοβουλευτικές της κινήσεις για τη διερεύνηση της υπόθεσης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.
Στη Ν.Δ. συζητούν για την επικείμενη κατάθεση πρότασης για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, αλλά δεν θα κινηθούν γρήγορα, ώστε να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός από το Ασφαλιστικό και τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ θέλουν να μπει στο … κάδρο των ευθυνών και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και για αυτό ζήτησε δυο φορές ο Εκπρόσωπος τύπου της, Γιώργος Κουμουτσάκος, να πάρει θέση.

Το νέο σχήμα

Το νέο σχήμα μάχης της ΝΔ, εκτός από τους δυο αντιπροέδρους Κωστή Χατζηδάκη (υπεύθυνο για τη συγγραφή του προγράμματος της ΝΔ) και Άδωνι Γεωργιάδη (υπεύθυνο για ΚΟ), τον γραμματέα της Κ.Ο. Κώστα Τσιάρα, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Νίκη Κεραμέως, θα έχει έξι συντονιστές με ευθύνη το συντονισμό, ανάλογα τα υπουργεία των 21 τομεαρχών. Η ανανέωση στο σχήμα, το οποίο θα εγκριθεί από την ΚΟ την άλλη εβδομάδα, θα είναι μεγάλη και θα αξιοποιηθούν και πρόσωπα που έως σήμερα δεν είχαν θέσεις ευθύνης. Πάντως οι αντιπολιτευτικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ και σήμερα έγινε ευρεία σύσκεψη για την προετοιμασία της «γαλάζιας» αντιπρότασης για το ασφαλιστικό.
Σε θέση συντονιστή, εκτός από την κυρία Μπακογιάννη, θα παραμείνει ο Χρήστος Σταϊκούρας (Οικονομίας), καθώς του έχει εμπιστοσύνη ο πρόεδρος της ΝΔ και θα έχουν ρόλο η Όλγα Κεφαλογιάννη (Ανάπτυξης), ο Μάκης Βορίδης (Εσωτερικών – Δικαιοσύνης), ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (Κοινωνικών Υποθέσεων) και ο Θόδωρος Φορτσάκης (Μορφωτικών Υποθέσεων). Στις θέσεις τομεαρχών θα τοποθετηθούν εμπειρα στελέχη, όπως πχ ο Κώστας Καραγκούνης, κα. αλλά και νέα πρόσωπα, όπως Κωστας Καραμανλής, Χρήστος Δήμας, Χρήστος Κέλλας, κ.α.
Πολιτικό συμβολισμό θα έχει και η σύνθεση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς σε αυτό αναμένεται να μετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι, ο γραμματέας και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και πιθανώς το σύνολο των συντονιστών του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται να καλείται και ο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οι συναντήσεις

Στο μεταξύ μετά τη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη αύριο παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τετ-α-τετ με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη ΝΔ κρατούν μικρό καλάθι για τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς του αντιπολιτευτικού πόλου, αρχής γενομένης από το ραντεβού με τον Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς οι δηλώσεις στελεχών του Ποταμιού υπέρ της συνεργασίας με τη Ν.Δ. έχουν βαρύνει την ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, σε κλίμα αμηχανίας αναμένεται και η αυριανή συνάντηση του νέου αρχηγού της ΝΔ με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, δεδομένης της «αβύσσου» που χωρίζει τα δύο κόμματα, σύμφωνα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Για αύριο οριστικοποιήθηκε και συνάντηση με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον οποίο θα κλείσει ο κύκλος των εθιμοτυπικών συναντήσεων του προέδρου της ΝΔ, καθώς έχει αποκλειστεί κάθε επαφή όχι μόνο με τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και με τον Πάνο Καμμένο και τον Βασίλη Λεβέντη.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων διαγράφεται από τη λίστα συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι αντιμετωπίζεται από το νέο επιτελείο της Συγγρού και ως οιονεί δεκανίκι του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα