Παρέμβαση της τουρκικής K. Τράπεζας για τη λίρα

Νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατέγραψε η τουρκική λίρα, προκαλώντας την πρώτη «άμεση» επέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, το τουρκικό νόμισμα πέρασε το λεγόμενο ψυχολογικό όριο των 2,29 λιρών έναντι του δολαρίου και των 3,11 λιρών έναντι του ευρώ, αλλά η κατάσταση μεταστράφηκε κάπως μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.

Μέχρι σήμερα η κεντρική τράπεζα προτιμούσε να παρεμβαίνει, προχωρώντας σε ενέσεις ρευστότητας με πωλήσεις συναλλαγματικών της διαθεσίμων, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ανά ημέρα, ώστε να επιτυγχάνεται η ανάσχεση της πτώσης του εθνικού νομίσματος, οποίο πλήττεται από το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο συνταράσσει την κυβέρνηση της Τουρκίας.

«Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2012 που η κεντρική τράπεζα παρενέβη απευθείας στις αγορές και απαίτησε από τις τράπεζες να πωλήσουν (ξένα) νομίσματα», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο οικονομολόγος της Finansbank.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα