Περιμένοντας τους βαρβάρους

Στάση στην Αθήνα πριν την επίσκεψή του στο Βερολίνο θα κάνει ο Μάρτιν Σουλτς και στο Μέγαρο Μαξίμου σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη σύσκεψη των οικονομικών υπουργών ώστε να του ετοιμάσουν την… αλληλογραφία.

Οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Γ. Σταθάκης, παρόντος του πρωθυπουργού, προετοιμάζονται αφενός ενόψει της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά κυρίως για εκείνη του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σουλτς έρχεται στην Αθήνα για να ανιχνεύσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της ετοιμάζει έναν πλήρη φάκελο, τον οποίο θα έχει έτοιμο σύντομα, προκειμένου να διαπραγματευθεί σε νέα βάση, με γνώμονα τις προγραμματικές της διακηρύξεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συνάντηση με τον Μ. Σουλτς θα γίνει πριν αυτός μεταβεί την Παρασκευή στο Βερολίνο για να συναντήσει στην Άνγκελα Μέρκελ και ενώ με δηλώσεις του έχει εμφανιστεί πιο διαλακτικός.
«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει καταρχάς να συμφωνήσει για το κυβερνητικό πρόγραμμα και υποθέτω ότι τα θέματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά, όπως το κούρεμα και οι διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο με την τρόικα θα παίξουν το ρόλο τους στις επόμενες διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τους θεσμούς» δήλωσε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως «είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε κάποιο σχόλιο. Περιμένουμε τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ένα πράγμα είναι σαφές. Η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί με πλήρη κυριαρχία, με εντολή του ελληνικού λαού. Όμως η Ελλάδα είναι ένα μέλος της Ευρωζώνης, υπάρχουν άλλα 18. Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τους λαούς των υπόλοιπων κρατών – μελών και σας διαβεβαιώ ότι πολλοί διαφωνούν με τον Πρωθυπουργό, Τσίπρα. Επομένως πρέπει να λύσουμε την επερχόμενη αντιπαράθεση με μία λέξη: Συμβιβασμός».
Ομως και ο πρόεδρος του Eurogroup κρατά προς το παρόν στάση αναμονής.
Είναι σημαντικό να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα, διεμήνυσε ο Γ.Ντάϊσελμπλουμ ο οποίος τόνισε ότι έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή για μια πρώτη συνάντηση- και όχι για να διαπραγματευθεί- με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωζώνης είπε ότι αν μια χώρα χρειάζεται στήριξη υπάρχουν πάντα όροι και προϋποθέσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υποστήριξε πως εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να τοποθετηθούν για το πώς επιθυμούν να προχωρήσουν.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσει βήμα προς τα πίσω.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα