Περισυλλογή και Twitter o πάπας

Με προσευχή και περισυλλογή σε μοναστήρι στα νοτιοανατολικά περίχωρα της Ρώμης περνά ο πάπας Φραγκίσκος Α’ την πρώτη επέτειο από την εκλογή του στον παπικό θώκο. Πιστός στη συνήθειά του να αποφεύγει πομπώδεις πλευρές και τελετουργικά γύρω από το πρόσωπο του Πάπα, ο Φραγκίσκος έκανε εξαίρεση για ένα μόνο μήνυμα στο Twitter, μέσω του επίσημου λογαριασμού του @Pontifex.

«Σας παρακαλώ να προσεύχεστε για μένα», έγραψε ο 77χρονος ποντίφικας στα 12 εκατομμύρια των ακολούθων του στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε εννέα γλώσσες Την ίδια φράση είχε χρησιμοποιήσει αμέσως μετά την εκλογή του, στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Ο Πάπας έχει αποσυρθεί από την Κυριακή μέχρι το ερχόμενο Σάββατο λόγω της Σαρακοστής.

Η διαδικασία στην οποία έχει αφιερωθεί για έξι ημέρες ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αφορά την αυταπάρνηση και τη μετάνοια. Η μεγάλη δημοτικότητα του νέου Πάπα έχει δημιουργήσει κύμα επιστροφής ανθρώπων στην Εκκλησία, παράλληλα ωστόσο έχει δημιουργήσει σκεπτικισμό για το φαινόμενο μιας ιδιάζουσας προσωπολατρίας.

«Το να παρουσιάζει κανείς τον Πάπα σαν ένα είδος υπερανθρώπου, σαν έναν σταρ, μοιάζει προσβλητικό», ανέφερε ο Φραγκίσκος Α’ μιλώντας πρόσφατα στην ιταλική Corriere della Sera. Ο ποντίφικας ζει σε ένα απλό διαμέρισμα τριών δωματίων και όχι στο παπικό μέγαρο. Ο μεγάλος χρυσός σταυρός του προκατόχου του και η κόκκινη κάπα του δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο, ενώ έχει συχνή τηλεφωνική επαφή με 80χρονη χήρα η οποία έχασε πρόσφατα το γιο της. «Εκείνη είναι χαρούμενη και εγώ μπορώ να ξαναγίνομαι ιερέας», τόνισε ο Πάπας για τις συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνομιλίες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα