«Πνίγηκαν» Κεφαλονιά και Κέρκυρα

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται αυτή την ώρα η Κεφαλονιά. Η δυνατή νεροποντή που ξεκίνησε στις τρεις το μεσημέρι, κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να μετατρέψει τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια που παρέσυραν στο διάβα τους αυτοκίνητα, τραπέζια, καρέκλες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, δύο άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό τους.

Αυτή την ώρα το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα.

Η απροσδόκητη θεομηνία κατάφερε να ξεριζώσει δέντρα στο νησί, ενώ υπάρχουν ζημιές και στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης σε αρκετές περιοχές.

«Βιβλικές καταστροφές» προκάλεσε όμως νωρίς το πρωί και η δυνατή καταιγίδα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, στη Νότια Κέρκυρα. Το οδόστρωμα σε περιφερειακό δρόμο υποχώρησε, ενώ το νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου έμοιαζε σαν βομβαρδισμένο τοπίο: Περισσότεροι από πέντε τάφοι άνοιξαν και μετατοπίστηκαν με αποτέλεσμα το θέαμα που αντίκρισαν οι κάτοικοι του χωριού να είναι μακάβριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Χλωμού, Χρήστο Παυλίδη οι ζημιές που προκλήθηκαν στο νεκροταφείο είναι «αδιανόητες», ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και κάτοικος του μικρού χωριού, «τα κόκαλα των αποθανόντων συγγενών τους βρίσκονται διάχυτα έξω από τους τάφους».

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Καββαδίας επισήμανε ότι «άμεσα θα επιληφθεί του ζητήματος η τεχνική υπηρεσία του δήμου Κέρκυρας, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες που χρειάζονται για τις αποκατάσταση του νεκροταφείου».

Στη Λακωνία, ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης είχε διαδοχικές επαφές στα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος, όπου ενημέρωσε για τις μεγάλες καταστροφές και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την Δευτέρα το πρωί τη Σκάλα και το Έλος Λακωνίας.

Στο υπουργείο Οικονομίας ο δήμαρχος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Ηλία Ξανθάκο και στη συνέχεια στο υπουργείο Περιβάλλοντος τον υποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Ο κ. Γρυπιώτης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για κρατική μέριμνα κι ενίσχυση, καθώς με τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους πληγέντες να αποκαταστήσουν πλήρως τις ζημιές που υπέστησαν με δική τους δαπάνη. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να τονώσουν την αγοραστική κίνηση.

Τόσο ο υπουργός, όσο και ο γενικός γραμματέας, εξέφρασαν τη θλίψη τους για την πρωτόγνωρη καταστροφή που σημειώθηκε και γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες ανασυγκρότησης κι ανάκαμψης της πόλης της Σκάλας και των κατοίκων της.

 

Σκόπελος

 

Άμεσες θα είναι οι παρεμβάσεις στην πληγείσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Σκόπελο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι συναρμόδιοι υπουργοί σε σύσκεψη που έγινε χθες στο νησί, παρουσία των εμπλεκομένων φορέων. Η Σκόπελος θα ενισχυθεί με αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και θα εξοπλιστεί με μηχανήματα της ΜΟΜΑ (Μικτής Ομάδας Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως). Ταυτόχρονα θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την καταγραφή των ζημιών, ενώ θα υπάρξει συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων για τις αποζημιώσεις και θα εξεταστεί και η δυνατότητα να υπάρξει διευκόλυνση για τους επιχειρηματίες και τις οικογένειες του νησιού που επλήγησαν σχετικά με τις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Στην Σκόπελο μετέβησαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκης Μπαλλής, συνοδεύοντας τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα, οι οποίοι αμέσως μετά την ορκωμοσία τους κατέφθασαν χθες στο νησί, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Σκόπελο στις 22.9.2015 προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε υποδομές και περιουσίες πολιτών.

Μαζί με τον δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Β. Σποράδων Νίκο Πλωμαρίτη, και τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές, και στη συνέχεια πήραν μέρος στη σύσκεψη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτών στο Δημαρχείο.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην άμεση παρέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί και διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθεί με επιπλέον αξιωματικούς από την Θεσσαλία. Επιπλέον ενημέρωσε ότι καταφθάνει πλοίο της γραμμής με μηχανήματα της ΜΟΜΑ (Μικτής Ομάδας Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με επικεφαλής τον Ταξίαρχο κ. Βλαχούλη. Επίσης, διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι θα ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά του για ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Δήμο και την Περιφέρεια και ότι έχουν καταγραφεί 5 σημεία εντοπισμού ζημιών, στο οδικό δίκτυο που θα αντιμετωπιστούν άμεσα, προβλήματα και ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία, μεγάλες ζημιές στο λιμάνι και το παρκινγκ του λιμανιού, στο σύστημα βιολογικού καθαρισμού και στο Κέντρο Υγείας, ενώ θα οριοθετηθούν οι εξής πληγείσες περιοχές: Χώρα Σκοπέλου, Αγνώντας, Λιμνονάρι, Πάνορμος και Νέο Κλήμα.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία, ώστε μια διαδικασία διάρκειας πολλών μηνών να ολοκληρωθεί το πολύ σε ένα μήνα, ενώ ενημέρωσε πως ήδη έχει μεταβεί στο νησί κλιμάκιο 10 μηχανικών, και αναμένονται και άλλοι μετά από επικοινωνία με το ΤΕΕ Μαγνησίας για να συνδράμουν στο έργο των Σκοπελιτών εθελοντών μηχανικών. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο υπουργός εξήγησε ότι υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και τόνισε πως εμπλέκονται πολλά υπουργεία, στα οποία θα υπάρξει συντονισμός προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ο κ. Σπίρτζης επισήμανε πως θα γίνουν προτάσεις στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξετάσουν την δυνατότητα διευκόλυνσης των επιχειρηματιών και οικογενειών του νησιού που επλήγησαν από την καταστροφική βροχόπτωση σχετικά με την τακτοποίηση τρεχουσών οικονομικών υποχρεώσεών τους, όπως πληρωμή φόρων, δανείων κλπ.

 

Επιδείνωση του καιρού

 

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που σημειώνονται στα δυτικά και τα βόρεια θα συνεχιστούν κατά περιόδους και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Σταδιακά μέχρι αύριο θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές.

 

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Παρασκευή (25-09-2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και τη Δυτική Πελοπόννησο.

 

Αύριο Σάββατο (26-09-2015)

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, σε όλα τα ηπειρωτικά (έκτος της Θράκης) και πιθανόν πρόσκαιρα στην Κρήτη και τις Κυκλάδες (κυρίως στις δυτικότερες περιοχές).

β. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα αρχικά στα δυτικά και την Πελοπόννησο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Το βράδυ στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ή και θα σταματήσουν.

γ. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν πιθανόν να είναι και η Αττική μέχρι το βράδυ.

 

  1. Την Κυριακή (27-09-2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά περιόδους στη Μακεδονία, και πιθανόν μέχρι νωρίς το πρωί στις Σποράδες και τη Θεσσαλία.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα