Ποιος, πες μου ποιος είναι ποιος;  

 

Χάρη στην καίρια παρέμβαση του Νίκου Νικολόπουλου αποφεύχθηκε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή μία ρύθμιση που συμπεριλαμβανόταν στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο και που απάλλασσε τις βιομηχανίες από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του φυσικού αερίου. Όπως ανέφεραν οι περισσότεροι βουλευτές, η συγκεκριμένη ρύθμιση έμοιαζε με φωτογραφική.

Ρεπορτάζ: Ιάσωνας Αλεξάνδρου

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος στην ομιλία του επιτέθηκε στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, αλλά από την απάντησή της ουδείς ήταν σίγουρος εάν τελικά αποσύρθηκε. Οπότε τον «Γόρδιο Δεσμό» έλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο βουλευτής Αχαΐας μεταξύ άλλων τόνισε: «Θα ήθελα, πριν από όλα, να παρακαλέσω την κυρία Υπουργό να τοποθετηθεί στην καταγγελία που έκανε ο συνάδελφος κ. Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ, ότι το συγκεκριμένο άρθρο 3 “φωτογράφιζε” γνωστό επιχειρηματία που εισαγάγει φυσικό αέριο και το πουλάει ως χρυσάφι στη ΔΕΗ και να τη ρωτήσω αν είναι αλήθεια. Διότι είδα ότι δεν απάντησε η κα Βαλαβάνη και διέκοψα από τα έδρανα. Τώρα που είμαι στο Βήμα της Βουλής θα την παρακαλούσα όποια στιγμή θέλει να δώσει μια απάντηση, γιατί είμαι ένας εξ εκείνων –γιατί είναι πάρα πολλοί οι συνάδελφοι Βουλευτές, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τα άλλα κόμματα– που έχουν αναδείξει αυτό το διαρκές σκάνδαλο που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Θέλετε να πείτε κάτι, κυρία Υπουργέ;»

Η Νάντια Βαλαβάνη απάντησε στον Νίκο Νικολόπουλο ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Απάντησα χθες στον κ. Κουτσούκο όταν τελειώναμε. Ήμουν η τελευταία που μίλησε».

Και φυσικά το θέμα έληξε, καθώς η υπουργός απέσυρε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Βέβαια, η κα Βαλαβάνη προανήγγειλε ότι η ρύθμιση θα επανακατατεθεί βελτιωμένη κατά τρόπο, ώστε τα επιστρεφόμενα ποσά (συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ) να δοθούν κατά προτεραιότητα για την κάλυψη οφειλών των δικαιούχων επιχειρήσεων σε εργαζόμενους και στη ΔΕΠΑ.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για την τροποποίηση της ρύθμισης, θα την επεξεργαστούμε και θα την επαναφέρουμε στη Βουλή», ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός. Επίσης, η Νάντια Βαλαβάνη προανήγγειλε ότι η νέα διάταξη θα περιλαμβάνει και απαλλαγή του γυαλιού που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στις βιομηχανίες.

Ο Κουτσούκος

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, στην ομιλία του για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε με σκληρές φράσεις. Έτσι, μεταξύ άλλων τόνισε: «Επισήμανα στην Επιτροπή ένα σημείο για το οποίο κάλεσα την κυρία Υπουργό να μας φωνάξει τον κ. Λαφαζάνη να μας το εξηγήσει και το οποίο αφορούσε το θέμα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη φυσικό αέριο. Και είπα ότι αυτό μπορεί να ενισχύει τον ανταγωνισμό κάποιων επιχειρήσεων, όμως βλάπτει τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, διότι, ναι, είναι μεγάλο το ενεργειακό κόστος και η Κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσει συνολικά. Άκουσα καλά, κυρία Υπουργέ, ότι την αποσύρατε τη διάταξη; Εγώ λέω, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Σαμοΐλη, κύριε Φίλη, ότι όταν νομοθετούμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δείτε τι “φωτογραφίες” μπορούν να μπουν σε νομοσχέδια.

»Αυτή η ρύθμιση είναι σκανδαλώδης. Δεν έχει σημασία που την απέσυρε η κα Βαλαβάνη. Μπορεί να μας δώσει μία εξήγηση. Την εξήγηση όμως πιστεύω ότι πρέπει να τη δώσει ο κ. Λαφαζάνης, γιατί εδώ υπάρχει η υπογραφή του. Ποιον αφορούσε; Ποιος χρησιμοποιεί πρώτη ύλη το φυσικό αέριο; Δεν αφορούσε, όπως νομίσαμε, τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για ενέργεια, όπως χρησιμοποιούν μαζούτ, πετρέλαιο ή ηλεκτρική ενέργεια.

»Να ρωτήσετε την κυρία Υπουργό που την απέσυρε, ποιον αφορούσε, και να της ζητήσετε εξηγήσεις γιατί την απέσυρε. Αυτό το επισημαίνω ως παράδειγμα κακής νομοθέτησης. Και μέσα σε αυτή τη διαδικασία της κακής νομοθέτησης εμφιλοχωρούν αυτές οι φωτογραφίες».

Το μυστήριο

Και μπορεί τελικά η ρύθμιση μετά τις αντιδράσεις να αποσύρθηκε, αλλά το ερώτημα που παραμένει είναι ποιος τη συμπεριέλαβε και με ποιου εντολή αποσύρθηκε τελικά η διάταξη από το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπει ότι απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το φυσικό αέριο –όταν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη– οι ελληνικές βιομηχανίες.

Αν και τη ρύθμιση έχει την υπογραφή και του  υπουργού Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, τελικά το άρθρο απέσυρε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αργά το βράδυ της Δευτέρας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η ρύθμιση αποσύρθηκε με εντολή από το Μαξίμου, καθώς στελέχη τόσο του υπουργείου Ενέργειας, όσο και του Οικονομικών αγνοούσαν έως την τελευταία στιγμή το ενδεχόμενο απόσυρσης.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση συγκέντρωσε πολλές αντιδράσεις, αφού αφορούσε επιλεκτικά συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ το ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή τη Δευτέρα, υποστήριξε ότι φωτογραφίζει συγκεκριμένες εταιρείες και επιχειρηματίες, ζητώντας από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να αναφέρει στη Βουλή ποιος είναι.
Η ρύθμιση –που θα ίσχυε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015– αν και αφορά όλες τις ελληνικές βιομηχανίες «φωτογραφίζει» τον γνωστό, από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, όμιλο, που με τα χρήματα που οφείλει στη ΔΕΠΑ τη ζημιώνει, χωρίς μέχρι σήμερα οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, παρά το ότι γνωρίζουν το θέμα, να έχουν καθίσει στο εδώλιο όλους αυτούς τους «χρυσοδάκτυλους» που λυμαίνονται το κράτος, την ώρα που οι πολίτες πεινούν…

Η εν λόγω ρύθμιση θα είχε δημοσιονομικό κόστος, σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Στο σχέδιο νόμου αναφερόταν ότι η απαλλαγή δεν αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και γίνεται επίκληση της οδηγίας 2003/96/ΕΚ.
Σημειώνεται ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο έχει καθοριστεί σε 1,5 ευρώ ανά GJ Μικτής Θερμογόνου Δύναμης (5,4 €/MWh) για όλες τις χρήσεις.
Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο στο νομοσχέδιο, εισάγεται τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ, με στόχο οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπιστούν ως τις ομοειδείς κοινοτικές και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με ίσους όρους στους διαγωνισμούς για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΠ).
Να υπενθυμίσουμε την τροπολογία του Μαρτίου του 2014, που αφορούσε τα φορολογικά των οφ σορ εταιρειών και των τριγωνικών συναλλαγών, με τις οποίες πήραν άφεση αμαρτιών πολλοί. Μόνο ένας εκ των ενδιαφερόμενων κατάφερε να γλιτώσει φόρους άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δικαίως είχε ανέβει στα κάγκελα, ασκώντας δριμεία κριτική για την τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά. Τώρα όμως έτρεξε να εισάγει ρύθμιση καθαρά φωτογραφική. Τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο;

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα