Ποιος φοβάται τον Γιώργο;

Είναι άραγε ο Γιώργος Παπανδρέου τόσο ισχυρός, ώστε κάθε του δήλωση να πρωταγωνιστεί στην πολιτική επικαιρότητα; Ποιους αφορά το τι θα κάνει; Και πόσο εύκολο είναι να ερμηνεύσει κανείς τις προθέσεις του;

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκαλούσε κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους του Βερολίνου, όπου δρόμοι έκλειναν για να περάσει το όχημα που τον μετέφερε με τη γαλανόλευκη επάνω του, στην Αθήνα ο προκάτοχός του στο ΠΑΣΟΚ ετοίμαζε ένα νέο χτύπημα. Με μια μακροσκελή δήλωση έσπευσε να τονίσει ότι είναι απαραίτητη η εκλογή Προέδρου, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί στη συνέχεια, ενώ στο τέλος έκανε μια αναφορά για δράση που θα αναλάβει «αν και εφόσον». Αυτό ακριβώς κάποιοι έσπευσαν να το ερμηνεύσουν ως πρόθεση να φτιάξει νέο κόμμα. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Πάρις Κουκουλόπουλος απέρριπτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξηγώντας πως καημός του είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου έχουν σχεδόν ως δεδομένο πως τα κουκιά δεν βγαίνουν και πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, υποδέχθηκαν με… μούδιασμα την ανακοίνωση. Και αυτό διότι πέρα από τις ερμηνείες ο Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος να αναλάβει δράση για την επόμενη μέρα. Και στα πλάνα του πουθενά δεν χωρά ο Ευ. Βενιζέλος ούτε οι πέριξ αυτού.

 

Εικασίες

Όσον αφορά τα στελέχη τής Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται σε αδιέξοδο και αδυνατούν να εκτιμήσουν την επόμενη μέρα. Ένα από τα παλαιότερα που διατηρεί σχέσεις με όλα τα στρατόπεδα μίλησε στην «Α» διατηρώντας την ανωνυμία του, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το μέλλον του κινήματος.

«Ο Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος για να πάρει την εκδίκησή του. Περίμενε αρκετό καιρό και σήμερα οι συνθήκες τού επιτρέπουν να τιμωρήσει όσους εκείνος θεωρεί πως συνέβαλαν στην ανατροπή του με πρώτο και κύριο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το λέει ξεκάθαρα στην ανακοίνωσή του», εξηγεί.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα, δηλώνει βέβαιος πως «ο χώρος του ΠΑΣΟΚ θα κοπεί στα δύο. Θα βρεθεί με δύο διαφορετικά κόμματα στις κάλπες, διεκδικώντας το καθένα ένα μικρό ποσοστό περί του 4-5%. Με τον Γ. Παπανδρέου να έχει αυξημένες πιθανότητες να ξεπεράσει το επίσημο ΠΑΣΟΚ».

Στο ερώτημα αν προλαβαίνει να είναι έτοιμος μέχρι τότε, ο συνομιλητής της «Α» εξηγεί πως «οι συνεργάτες του εργάζονται σκληρά εδώ και μήνες. Χρειάζεται επί της ουσίας 400 υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων 5-10 “δυνατά” ονόματα πρώτης γραμμής που θα είναι και αυτά που θα εκλεγούν».

 

Ποιοι χάνουν

Σύμφωνα πάντα με το «πράσινο» στέλεχος, αν εν τέλει ο Γ. Παπανδρέου κατεβάσει νέο κόμμα, τότε από αυτό θα βγουν χαμένοι όλοι όσοι κινούνται στον χώρο του κέντρου και της Κεντροαριστεράς. «Το ΠΑΣΟΚ από τις σημερινές προβλέψεις θα βρεθεί τουλάχιστον -2% το οποίο θα κατευθυνθεί προς εκείνον. Πρόκειται για όλους εκείνους που έχουν συνδέσει με απόλυτο τρόπο το κόμμα με την οικογένεια Παπανδρέου. Αν δε καταφέρει κάποια μεγάλη μεταγραφή, τότε δεν αποκλείεται οι απώλειες να είναι και μεγαλύτερες. Απώλειες όμως της τάξης του 1,5% θα έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα επαναπατριστούν, αν μπορώ να το πω έτσι, εκείνοι που δεν πιστεύουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά έχουν βρει προσωρινή στέγη εκεί ελπίζοντας πως θα έχει κάποια σχέση με το κίνημα του παρελθόντος. Αλώβητος όμως δεν θα βγει και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αν λάβουμε υπόψη μας πως στο Ποτάμι έχουν προστρέξει “καθαρόαιμοι” ΠΑΣΟΚοι κυρίως του κέντρου που έχουν απογοητευθεί από το κόμμα σήμερα και σε καμία περίπτωση δεν τους αντιπροσωπεύει ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως περίπου 2-2,5% από τα ποσοστά που σήμερα παρουσιάζει το Ποτάμι θα στραφεί προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως πρόκειται για μεγάλο ανακάτεμα της τράπουλας ειδικά για την επόμενη μέρα και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», υποστηρίζει ο συνομιλητής της «Α».

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ως τη στιγμή που παραδίδεται αυτό το κείμενο, θέλουν να έχουν ήδη τρέξει δημοσκοπήσεις για λογαριασμό που πρώην πρωθυπουργού, που σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνουν το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές, ένα 6% των πολιτών φέρεται διατεθειμένο να ψηφίσει το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, ποσοστό που «ισοφαρίζει» τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να ξεκίνησε νέα μέτρηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα με βασικό ερώτημα: «Υποστηρίζετε ή όχι την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ή της Δημοκρατικής Παράταξης;» Αν το ποσοστό είναι υψηλό, τότε ο Παπανδρέου θα θέσει θέμα ηγεσίας το προσεχές διάστημα πριν από τις πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο να ανακτήσει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Εναλλακτικά το πιθανότερο είναι να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο του νέου ΠΑΣΟΚ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα