Ποιός θα θεωρείται «συνεργάσιμος» δανειολήπτης

Ποιός είναι ο «συνεργάσιμος» δανειολήπτης; Σε αυτό το… προαιώνιο ερώτημα απαντά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του κατά την πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σύμφωνα με την εισήγηση Χατζηδάκη ένας οφειλέτης θα θεωρείται «συνεργάσιμος» όταν:

-είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με την τράπεζα, παρέχει πλήρη κι επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό φαξ, διεύθυνση κατοικίας κι εργασίας) και ταυτόχρονα προβαίνει σε ορισμό συγγενικού ή φιλικού προσώπου ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

-Απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές της τράπεζας με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας.

-Προχωρά σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών προς την τράπεζα αναφορικά με τη τρέχουσα οικονομική του κατάσταση εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους.

-Προβαίνει εκουσίως σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του (π.χ. πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του από κληρονομιά ή άλλη αιτία, ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κ.λ.π.),

-Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσική καταστροφή), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή την περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα