Πολλά για το παρελθόν, λίγα για το μέλλον στην ομιλία Τσίπρα στο Υγείας

Πολύ από παρελθόν και ολίγη από μέλλον είχαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας, όπου ενημερώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την πορεία των θεμάτων στο χώρο της Υγείας.

Παραλάβαμε το 2015 ένα σύστημα Υγείας «στα όρια της κατάρρευσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και απέδωσε αυτή την εικόνα σε  «ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές», που έγιναν «συνειδητά και στοχευμένα», όπως είπε, «προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια» που είχαν ως «πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό».

Είπε επίσης ότι στόχος των μνημονίων την περίοδο 2010-2014 δεν ήταν η αδιαφάνεια και η διαπλοκή, αλλά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας που συμπιέστηκε ακόμα περισσότερο και ότι «η συναλλαγή με συμφέροντα και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών πολλαπλασιάστηκαν».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, αφού είπε ότι η κυβέρνησή του κάνει έναν «τιτάνιο αγώνα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες», αναγνώρισε ότι η κατάσταση δεν είναι «ευχάριστη και ότι πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ και στο νέο μεσοπρόθεσμο 2015-2018, μέσω του οποίου «έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις υποθέσεις από τον χώρο της υγείας που είναι υπό διερεύνηση, έκανε λόγο για υποθέσεις που ζημίωσαν με τεράστια ποσά το ελληνικό δημόσιο, μίλησε για «ντροπή που αισθάνεται κανείς παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις από τη πορεία της Εξεταστικής»,   και έκλεισε λέγοντας: «Δύσοσμες αποκαλύψεις, ακόμα περισσότερο και από τους τόνους των σκουπιδιών που άρχισαν να μαζεύονται από χτες. Αυτά να δούμε πώς θα μαζευτούν…».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα