«Πού πρέπει να εστιάσουμε με αφορμή την παγκόσμια ναυτική ημέρα»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα, η οποία καθιερώθηκε από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στη σημασία της διευκόλυνσης και της ασφάλειας της διεθνούς ναυσιπλοΐας, της διαφύλαξης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της προστασίας από παράνομες ενέργειες, της αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης και της εξασφάλισης αποζημιώσεων εξαιτίας ναυτικών ατυχημάτων και άλλων συναφών δραστηριοτήτων στη θάλασσα.

Ο εορτασμός μάλιστα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας είναι αφιερωμένος συγκεκριμένα στην αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών διεθνών Συμβάσεων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χάριν στην ανάπτυξη και την αποτελεσματική εφαρμογή του αναγκαίου νομικού πλαισίου, που έχει διαμορφώσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός για μία ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον παγκόσμια ναυτιλία, εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας αλλά και της Ελληνικής.

Η αναγνώριση της εν λόγω πραγματικότητας από την ελληνική πολιτεία και τον ναυτιλιακό κλάδο έχει ως αποτέλεσμα την αφοσίωση της Ελλάδος στην προώθηση του έργου του IMO.

Παράλληλα, η «Διακήρυξη των Αθηνών» θέτει τις προτεραιότητες της ΕΕ για την ναυτιλία, έχοντας ως στόχο την υποστήριξη, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα τόσο της ναυτιλία, όσο και των ευρωπαϊκών λιμένων, βασικών μοχλών οικονομικής ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα ναυτικά κράτη του κόσμου και η ναυτιλία στυλοβάτη της εθνικής μας οικονομίας, εντείνει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων του IMO και καθιστά τη συγκεκριμένη ημέρα ιδιαίτερα σημαντική”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα