“Προέχει η σταθερότητα και όχι τα ραντεβού”

Φούσκα ήταν και πάει. Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η διαρροή του Μαξίμου για ενδεχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς ποτέ δεν είδε με θετικό μάτι τις εισηγήσεις να δεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός, αφού επεξεργάστηκε τις εισηγήσεις αυτές, με προσωπική του απόφαση επέλεξε να τις απορρίψει. Το σκεπτικό της απόρριψης ήταν ότι δεν μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση εμφανίζεται ανακόλουθος και αναξιόπιστος στις θέσεις του και τις προτάσεις του για τη χώρα.

Όπως επισημαίνουν, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί από τη μια να ζητά σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και την άλλη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό… για να του ζητήσει να παραιτηθεί. Η στάση αυτή κάθε άλλο παρά συναινετική χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Επιπλέον η επιχείρηση από μεριάς Κουμουνδούρου να επιβάλει εκείνη την ατζέντα της συνάντησης είναι κάτι που απορρίπτει ο πρωθυπουργός. Τέλος ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεκτίμησε το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την εικόνα του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης που θα έβλαπταν την κυβέρνηση και τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το περιβάλλον του, εκτιμά πως θα πρέπει να καλλιεργηθεί κλίμα σταθερότητας, να αποφευχθεί η πόλωση και να παρεμποδιστούν οι όποιες εμπρηστικές διαθέσεις εκδηλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η χώρα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, μια ανάσα πριν από την έξοδο από το μνημόνιο και μόνο οι ψύχραιμοι και σταθεροί χειρισμοί βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι διαφοροποιήσεις

Στο μεταξύ, όσο πιέζει η τρόικα το μαχαίρι στον λαιμό της κυβέρνησης, τόσο εκδηλώνονται οι διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τα όρια της διαπραγμάτευσης, ήτοι για τις περιβόητες «κόκκινες» γραμμές. Συγκεκριμένα, ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει στο ότι δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή διάταξη για την επαναφορά του lock out (ανταπεργία), υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων για τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη ούτε καν συζητά για τη λήψη αποφάσεων από την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων!

Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στο ότι η επαναφορά του lock out δεν μπορεί να περάσει ούτε… έξω από τη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έρθει διάταξη νόμου, η οποία θα διευκολύνει την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα, που ορίζει ότι “ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει από τον μισθό καθετί που ο εργαζόμενος ωφελήθηκε από τη ματαίωση της εργασίας ή από την παροχή της αλλού”.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νόμου προστατεύει επαρκώς τον εργοδότη και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να έρθει διάταξη νόμου για την επίσπευση σχετικών δικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα