Προς κατάργηση το ελβετικό τραπεζικό «άσυλο»

ΟΥΔΕΝ… ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Όλο και πιο κοντά έρχεται η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και την υπερψήφιση, πρίν από δύο ημέρες, της γνωμοδότησης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το θέμα.

Η συμφωνία Ελβετία και Ε.Ε. αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς θα ξεκινήσει το 2018. Στόχος –τι άλλο;– να γίνει πιο δύσκολη η απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης που διεξήχθη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο εισηγητής Jeppe Kofod (Σοσιαλιστές, Δανία), «ο τερματισμός του τραπεζικού απορρήτου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο η Ε.Ε. και η Ελβετία συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσουν θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το εισόδημα, όπως τόκοι και μερίσματα, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελβετία θα εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα, ισοδύναμα με εκείνα που εφαρμόζονται εντός της ΕΕ από το Μάρτιο του 2014. Οι φορολογικές αρχές στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στην Ελβετία θα είναι σε θέση να εντοπίζουν χωρίς αμφιβολία τους σχετικούς φορολογούμενους, να διαχειρίζονται και να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία τους σε διασυνοριακές καταστάσεις, να αξιολογούν την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής και να αποφεύγουν τις περιττές περαιτέρω έρευνες

Η συμφωνία πρέπει τέλος να επικυρωθεί και από το ελβετικό κοινοβούλιο.

(ΠΗΓΗ: mignatiou.com / KΥΠΕ)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα