Προς νέα αντιπαράθεση με την τρόικα

Σκληρή στάση τηρεί η τρόικα, εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, και φέρεται να μην αποδέχεται ακόμη, σειρά προτάσεων, που έχουν υποβληθεί το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποδεχθεί τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, το υπουργείο έχει προτείνει πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται είτε «one off» μέτρα, είτε άλλα μακροπρόθεσμης απόδοσης.

Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου.

Ειδικά με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Δεκέμβριο αφ’ ενός μεν η αύξηση των εσόδων καλύπτει μέρος της «τρύπας» για το 2014, και αφετέρου ουδείς μπορεί πλέον να αμφισβητήσει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, σημείωνε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, η τρόικα επιμένει ότι η υστέρηση εσόδων, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι 78% (η ελληνική πλευρά προβλέπει 82%).

Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί να είναι εφάπαξ και της τάξης του 3,9%), καθώς η τρόικα το αποτιμά σε 800-850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται 300- 400 εκατ. ευρώ.

Άλλα «καυτά» θέματα της νέας διαπραγμάτευσης θα είναι, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και κατ’ επέκταση η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και η απελευθέρωση των αγορών με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, δήλωσε πως δεν ανησυχεί καθόλου για τη νέα αναβολή στην άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.

«Όχι, δεν με ανησυχεί καθόλου (σ.σ. η νέα αναβολή), γιατί κι εμείς επιδιώκουμε να καθυστερήσει λίγο, γιατί θέλουμε να έχουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου, που από ό,τι φαίνεται είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα και από την τρόικα αλλά και από εμάς τους ίδιους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν τελικά στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, επομένως, η συμφωνία από ευρωπαϊκής πλευράς για την έγκριση της επόμενης δόσης μετατίθεται για το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα