Προσέχουμε (στο δρόμο) για να έχουμε (ζωή)

«ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ» Η ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΣΕ 13 ΧΡΟΝΙΑ (2000 - 2013) ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ 1.500 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Forum «Οδηγούμε με ασφάλεια»! Εξήντα και πλέον φορείς του Ηρακλείου και της Κρήτης ένωσαν την περασμένη Κυριακή 31 Ιουλίου τις δυνάμεις τους προκειμένου να συμβάλουν στον περιορισμό και, ει δυνατόν, στην εξάλειψη των τροχαίων στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της χώρας.

 

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

 

Δυστυχώς, από μία τραγική ειρωνεία η έναρξη των εκδηλώσεων σημαδεύτηκε από την είδηση την απώλειας ενός νέου ανθρώπου από τροχαίο, που ανέβασε κι άλλο τον αριθμό των νεκρών που έχουν θυσιαστεί στον βωμό της ασφάλτου στην Κρήτη. Και μπορεί το νησί να κάνει πρωταθλητισμό σε… ομορφιές, προϊόντα και φιλοξενία, ωστόσο έχει κατακτήσει και τη θλιβερή πρωτιά να «μετρά» τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων από τροχαία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 η Ευρώπη είχε 53 νεκρούς ανά 1.000.000 κατοίκους και η Κρήτη 111 νεκρούς!

Το μέγεθος του προβλήματος αναδεικνύεται σε όλο το εύρος του αν εξεταστεί σε βάθος χρόνου, καθώς μέσα σε 13 χρόνια (από το 2000 έως το 2013) ένα ολόκληρο χωριό 1.500 κατοίκων ξεκληρίστηκε στους δρόμους της Κρήτης. Συγκεκριμένα στην εξεταζόμενη περίοδο τα τροχαία στοίχισαν τη ζωή σε 1.506 ανθρώπους και οδήγησαν στα νοσοκομεία 23.881 άτομα. Ειδικά από τον Ιανουάριο του 2016 έως σήμερα, 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους δρόμους της μεγαλονήσου, από τους οποίους οι 18 ήταν κάτω των 35 ετών και οι 11 κάτω των 25 ετών.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Λιονάκης, πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α.), η Κρήτη είναι η «βασίλισσα των τροχαίων». «Δυστυχώς, είμαστε η χειρότερη περιφέρεια σε τροχαία στην Ευρώπη, κάτι που οφείλεται στην έλλειψη παιδείας, στην κακώς εννοούμενη κριτική μαγκιά και στο κακό οδικό δίκτυο», κατέληξε ο κ. Λιονάκης.

 

Πλήθος κόσμου στο «Thalassa Magic»

Το forum διοργανώθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του «Thalassa Magic», στην Αμμουδάρα, με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών». Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την ασφαλή οδηγική συμπεριφορά και είχαν ενεργό συμμετοχή στις ενημερωτικές και αθλητικές δράσεις. Όπως εξήγησαν οι διοργανωτές, η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αποτελεί απτή απόδειξη της αναγκαιότητας τέτοιων δράσεων και αποτελεί την κινητήριο δύναμη να συνεχιστεί ακόμη πιο μεθοδικά και δυναμικά η προσπάθεια για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Κατά τη διάρκεια των ανοικτών, πολυεπίπεδων, ολοήμερων εκδηλώσεων απηύθυναν χαιρετισμούς οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων, ενώ παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Σεβασμιότατος κ.κ. Ειρηναίος, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης και περιφερειακοί σύμβουλοι της Κρήτης, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΤΕΙ Κρήτης – Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ.

Επίσης, απέστειλαν χαιρετισμούς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές Ηρακλείου κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Σπύρος Δανέλλης.

 

ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ (ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. – ΕΛΚ):

«Χρειαζόμαστε στιβαρή εθνική στρατηγική»

Oι δράσεις του Forum «Οδηγούμε με ασφάλεια» πραγματοποιήθηκαν με την ενεργό συμμετοχή της κας Ελίζας Βόζεμπεργκ, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ε.Κ., η οποία στον χαιρετισμό της είπε τα εξής:

«H Ευρώπη παρέχει το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των υποδομών στον τομέα των μεταφορών, με τη μορφή συγχρηματοδότησης. Παράλληλα, έχει εγκρίνει ένα τολμηρό πρόγραμμα για τη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, εντός των επόμενων δέκα ετών.

»Δυστυχώς, η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών με τους περισσότερους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία στιβαρή εθνική στρατηγική, στην οποία να ευθυγραμμίζονται και να εντάσσονται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Στο πλαίσιο αυτό, και ειδικά όσον αφορά στην Κρήτη, καταθέσαμε ερώτηση για τον άμεσο εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τη μείωση των τροχαίων στο νησί».

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Ε. Ν.Δ.):

«Τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα τα τροχαία»

Στον δικό του χαιρετισμό ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, χαρακτήρισε ως «άτυπο πόλεμο» τα τροχαία που λαμβάνουν χώρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του και συνέχισε:

«Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με πολλές αρνητικές επιπτώσεις, η κυριότερη των οποίων είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για την Ελλάδα.

»Το Forum “Οδηγούμε με ασφάλειαείναι μια συλλογική αποτύπωση του προβληματισμού και της προσπάθειας για τη μείωση και, ει δυνατόν, την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων μέσω της βελτίωσης της οδηγικής μας συμπεριφοράς».

 

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΖΩΡΑΣ (ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ):

«2.000 νεκροί κάθε χρόνο»

Με τον βαρύ απολογισμό των 2.000 νεκρών και των 10.000 σοβαρά τραυματιών που μετρά κάθε χρόνο η Κρήτη εξαιτίας των τροχαίων δυστυχημάτων ξεκίνησε την ομιλία του ο καθηγητής, πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας.

«Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 20-30 ετών, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες πρώτη αιτία θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Η διαφορά μεταξύ τροχαίων δυστυχημάτων και παθολογικών αιτίων θανάτου είναι ότι η δυνατότητα πρόβλεψης και πρόληψης είναι πολύ πιο ισχυρή για τα πρώτα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συγχαίρει τους οργανωτές της εκδήλωσης “Οδηγούμε με ασφάλεια” και συμπαρίσταται με όλες του τις δυνάμεις και τις γνώσεις στην προσπάθεια ενημέρωσης και πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων», κατέληξε ο κ. Ζώρας.

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΑΚΟΥΔΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ):

«Το 85% των τροχαίων οφείλεται στην ανθρώπινη απροσεξία»

«Στην Ελλάδα τού σήμερα οι θάνατοι συνεπεία τροχαίου ατυχήματος σε ετήσια βάση φθάνουν κατά μέσο όρο τους 2.500, ενώ οι σοβαρά και ελαφρά τραυματίες αγγίζουν τους 30.000. Με αλλά λόγια κάθε χρόνο αφανίζεται μία κωμόπολη από τη χώρα μας, ενώ μία επαρχιακή πόλη χρήζει νοσηλείας, με ένα τμήμα του πληθυσμού αυτού να καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο του χρόνου ζωής».

Με την παραπάνω τραγική στατιστική ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας και οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Στέλιος Καρακούδης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Οι αιτίες που οδηγούν στο τροχαίο ατύχημα είναι ποικίλες. Η βασική αιτία όμως, με ποσοστό που ξεπερνά το 85% του συνόλου, οφείλεται στην ανθρώπινη απροσεξία και στην αμέλεια των χρηστών της οδού. Χρέος της πολιτείας μας, αλλά και υποχρέωση όλων μας, είναι η συνεχής ενημέρωση των οδηγών μηχανοκίνητων οχημάτων με δράσεις που στόχο θα έχουν την υπενθύμιση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και απώτερο σκοπό τη μείωση του ποσοστού ευθύνης του ανθρώπινου παράγοντα».

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ):

«Να εξαλείψουμε τη σύγχρονη μάστιγα»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής νομού Ηρακλείου, Αλέξανδρος Μεϊμαράκης, το σωματείο συμμετείχε στο forum με σκοπό «να μπορέσουμε να εξαλείψουμε αυτήν τη σύγχρονη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων με τόσο καταστροφικές συνέπειες. Οι δράσεις όλων των εκπαιδευτών οδήγησης είναι καθημερινές και συνεχόμενες, αναδεικνύοντας πάντα σε όλους τους εκπαιδευόμενους τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από απρόσεκτη οδήγηση».

 

ΠΑΡΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ «ΤΑΛΩΣ»)

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνέπειες»

To Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία «ΤΑΛΩΣ», πέρα από τον ρόλο του στον αθλητισμό, δραστηριοποιείται και σε κοινωνικούς τομείς, όπως είναι η οδική ασφάλεια και συμπεριφορά. Όπως εξήγησε ο πρόεδρός του, Πάρις Επιτροπάκης, δυστυχώς πολλοί αθλητές του σωματείου είναι άτομα με αναπηρία λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος και γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δύσκολες είναι οι συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

«Όλοι μαζί λοιπόν θεωρούμε χρέος μας να στηρίζουμε και να ενισχύουμε κάθε κίνηση και προσπάθεια ενημέρωσης, εκπαίδευσης και προβολής του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων», είπε ο κ. Επιτροπάκης και κατέληξε:

«Το Forum “Οδηγούμε με ασφάλεια” πραγματικά κάνει σημαντικό αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση με δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη των τροχαίων. Χαιρετίζουμε, ενισχύουμε και συμμετέχουμε σε κάθε τέτοια προσπάθεια για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, ώστε να βοηθήσουμε να σταματήσει αυτή η μάστιγα για τον τόπο. Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές τέτοιων ενεργειών για το κοινό καλό».

 

ΝΙΚΟΣ ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ (ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ):

«Όχι άλλοι νεκροί στους δρόμους!»

Με αφορμή την εκδήλωση του forum «Οδηγούμε με ασφάλεια», ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της ΕΠΣΗ λέγοντας: «Ενώνουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας σ’ αυτήν τη σπουδαία εκδήλωση. Όχι άλλοι νεκροί στους δρόμους! Όχι άλλα τροχαία ατυχήματα!»

 

 

Ανοιχτές και πολυεπίπεδες οι δράσεις του forum

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αναπτύχθηκαν δράσεις οδικής ασφάλειας, έγιναν μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών Ηρακλείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την Εθελοντική Ομάδα ΠΡΟΤΕΚΤΑ Δ. Αρχανών-Αστερουσίων «Φίλιος Ζευς», λειτουργούσαν περίπτερα προβολής και ενημέρωσης των οδηγών, ακούγονταν μηνύματα και μουσική, και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δυνατότητα συμμετοχής σε ασκήσεις προσομοίωσης μέθης και οδήγησης.

Βέβαια, όλη η δράση της ημέρας μεταφέρθηκε και στο τερέν του γηπέδου, αφού πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή τουρνουά beach volley και τουρνουά ποδοσφαίρου 5×5 με την ευθύνη της ΕΠΣΗ, με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών ομάδων διαφόρων συλλόγων και φορέων του νομού Ηρακλείου volley και ποδοσφαίρου, καθώς και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών.

Σημαντική για την επιτυχία των εκδηλώσεων του Forum «Οδηγούμε με ασφάλεια» ήταν η συμβολή των χορηγών επικοινωνίας, μεταδίδοντας διαρκώς τόσο τις ημέρες πριν από την εκδήλωση, όσο και κατά τη διάρκειά της, το μήνυμα «Οδηγούμε με ασφάλεια». Το μεγαλύτερο «ευχαριστώ», ωστόσο, οι διοργανωτές το φύλαξαν για όλους τους φορείς και τους εθελοντές που, όπως είπαν, εργάστηκαν μεθοδικά και αδιάκοπα για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και τη διάδοση του μηνύματος «Οδηγούμε με ασφάλεια».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα