Πρωθυπουργικό κοστούμι προβάρει ο Μεϊμαράκης

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ ΣΤΗ Ν.Δ. ΟΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΗΜΑ

Έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δηλώνει ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι αφού κατάφερε κι έκλεισε την ψαλίδα που χώριζε το κόμμα του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι ο νικητής των εκλογών και από την Δευτέρα όπως είπε και στην προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας «τη Δευτέρα θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ.». Παράλληλα ακόμη και σήμερα τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς της Συγγρού στέλνουν μηνύματα προς όλους τους ψηφοφόρους ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ της συνεννόησης και ξιφουλκώντας κατά του ΣΥΡΙΖΑ με την ατάκα «το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε».

Όπως σημειώνουν με έμφαση από τη Ν.Δ. και έχει δοθεί εντολή σε όλα τα στελέχη να το επαναλαμβάνουν διαρκώς ακόμη και στα προαύλια των εκλογικών κέντρων πως «το μόνο νέο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα capital controls». Και να προσθέτουν ότι «εκείνοι που βύθισαν τη χώρα στο χάος προσπαθούν να εξαπατήσουν για δεύτερη φορά τους Έλληνες. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στην ανικανότητα, την ανεπάρκεια, την αδράνεια».

Μέχρι και την τελευταία ώρα, οι ιθύνοντες της Ν.Δ. θα προσπαθούν να πείσουν τους αναποφάσιστους ότι πρέπει να εμπιστευτούν το κόμμα τους, ενώ θα αυξήσουν την πίεση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, με τη λογική της χαμένης ψήφου. Έτσι θεωρούν ότι θα καταφέρουν να πάρουν τη νίκη και η νέα κυβέρνηση να έχει ως κορμό της Νέα Δημοκρατία.

Τόσο οι συνεργάτες του Β. Μεϊμαράκη, όσο και τα περιφερειακά στελέχη μεταφέρουν αισιόδοξα μηνύματα. Όλοι, λοιπόν, αισιοδοξούν, όμως από την άλλη απεύχονται το σενάριο του 2000, όταν η Ν.Δ. ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη για λίγες δεκάδες χιλιάδες ψήφους. Και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα η μάχη θα κριθεί στο νήμα.

Οι 7 άξονες
Ο Β. Μεϊμαράκης, πάντως, απαντώντας για την επαύριον των εκλογών έθεσε τους 7 άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει, οι οποίοι είναι:
# Επανεκκίνηση της οικονομίας και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.
# Σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και λύση στο θέμα του χρέους.
# Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
# Αποτελεσματικότερο κράτος με λιγότερους φόρους.
# Κοινωνική συνοχή με τόνωση της απασχόλησης.
# Εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων.
# Θεσμική εμβάθυνση και συνταγματική αναθεώρηση.

Και όπως τόνιζε σε όλους τους τόνους τις τελευταίες ημέρες «κεντρική απόφασή μας, να ξεμπερδέψουμε γρήγορα με τα δύσκολα και να πετύχουμε επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Σχεδιάζουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το σταμάτημα των κεφαλαιακών ελέγχων».

Ο κ. Μεϊμαράκης έχοντας οικοδομήσει, και μάλιστα με εντυπωσιακούς ρυθμούς, το προσωπικό του προφίλ, επενδύει πλέον στο δίλημμα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι η «η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνήτη και όχι πωλητή υποσχέσεων». Επέμεινε δε στη συγκρότηση μίας εθνικής ομάδας διακυβέρνησης και διαπραγμάτευσης: «Αυτή είναι η δική μου επιλογή, είναι το μοντέλο που θα εφαρμόσω από Δευτέρα ως υπεύθυνος πρωθυπουργός… για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος χρειάζεται να ενώσουμε τα χέρια».

Ο κ. Μεϊμαράκης θέλησε να δείξει ότι απευθύνεται σε όλους τους ψηφοφόρους χωρίς να κουνά το δάχτυλο ή να εμμένει σε λογικές δικαίωσης: «Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους, εμείς δεν είπαμε σε κανέναν θα σας τελειώσουμε. Ό,τι και εάν ψήφισαν τα παιδιά και οι γονείς τους είναι ελληνόπουλα, είναι Έλληνες, μας νοιάζει μόνο να προχωρήσουμε μαζί».

Τι λένε στο εξωτερικό

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μεϊμαράκης κατάφερε ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος να βάλει και πάλι στο παιχνίδι τη Ν.Δ., που στις αρχές Αυγούστου δημοσκοπικά δεν έπειθε ότι αποτελεί λύση. Κι όπως επισημαίνουν οι επιτελείς της Συγγρού «η Ν.Δ. με τον Μεϊμαράκη ανέκτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών ακόμη κι εάν τελικά δεν την ψηφίσουν όμως θα την θεωρούν ως μία αξιόπιστη λύση». Κι αυτό είναι το πλέον κρίσιμο για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, αφού θεωρούν βέβαιο ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ πολύ σύντομα η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, καθώς ελλοχεύει και νέα διάσπαση στην Κουμουνδούρου.

Το γεγονός ότι η Ν.Δ. απέκτησε την εμπιστοσύνη και έγινε εκ νέου αξιόπιστη δύναμη φαίνεται και από τα ξένα δημοσιεύματα όπως αυτό της Wall Street Journal, όπου επισημαίνεται πως «ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας μπορεί να είναι ο βετεράνος της συντηρητικής παράταξης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ γεύτηκαν μεγάλη δημοφιλία την άνοιξη και καλοκαίρι, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υποχωρήσει έναντι των δανειστών και να επιστρέψει στην Αθήνα με το τρίτο μνημόνιο. Η διάλυση στο εσωτερικό του κόμματός του, επέτειναν την απογοήτευση προς το πρόσωπό του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν υπόσχεται ότι θα βάλει τέλος στη λιτότητα που έχει υποβάλει η Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά επιθυμεί να εφαρμόσει τη συμφωνία θέτοντας, παράλληλα, σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα… λειάνει τις αιχμηρές γωνίες του». Βέβαια, ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει δοκιμαστεί στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ήταν μέλος κυβέρνησης (2006-2009) ως υπουργός Άμυνας, αλλά ποτέ δεν υπήρξε πολιτικός ηγέτης. Και όπως επισημαίνουν από τι εξωτερικό «από την άλλη, η Ν.Δ. έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς ότι προστατεύει συγκεκριμένα συμφέροντα, αντί να προχωράει σε βαθιές τομές στο φορολογικό σύστημα. Οι αναλυτές φέρνουν ως παράδειγμα τη στάση που κρατάει τώρα το κόμμα στη φορολόγηση των αγροτών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα