Ξεκινάει στις 11 η ομιλία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών για το φορολογικό

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις κάνοντας λόγο για ένα τολμηρό νομοσχέδιο που στόχο έχει να περιορίσει την φοροδιαφυγή

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών ξεκινά σήμερα το πρωί στην 11 στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανέβει πρώτος στο βήμα για να τοποθετηθεί επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, για την εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος στη φορολόγηση, συνοδεύεται από πλειάδα παρατηρήσεων.

Αναφέρει μεν ότι το Σύνταγμα δεν αποκλείει τη θέσπιση, κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, τεκμηρίων προς σύλληψη της φοροδιαφυγής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα τεκμήρια ανταποκρίνονται στα δεδομένα της κοινής πείρας και ότι είναι μαχητά.

Σε άλλο σημείο το επιστημονικό συμβούλιο διατυπώνει τον προβληματισμό του «κατά πόσο η βάση προσδιορισμού για το τεκμήριο συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό «ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος».

Σε ευθεία σύγκρουση οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η συζήτηση για το φορολογικό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από δικηγόρους, μηχανικούς, ιδιοκτήτες ταξί και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ζητούν να μην ισχύσει το πλαφόν εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (29/11) στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024, την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και θεσπίζει νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα