ΓΑΜΟΣ-ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΟΜΟΦΥΛΩΝ: Τεράστιες αντιδράσεις σε κόμματα και κοινωνία

Στο Μαξίμου αναζητούν την κατάλληλη εποχή για να προωθηθεί στην Βουλή ο νόμος

Η αρνητική ψήφος του Αντώνη Σαμαρά στην τροπολογία για τη νόμιμη άδεια εργασίας σε παράτυπους μετανάστες σε συνδυασμό με τις σημαντικές εσωτερικές αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που κάμφθηκαν με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας έχουν μεταβάλλει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως είχε γράψει η «Α» προ τριών εβδομάδων η συζήτηση και η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου (που υπάρχει στο πρωθυπουργικό συρτάρι) θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Κι αυτό διότι έχει προκαλέσει πολλές τριβές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος (σε όλα τα επίπεδα) και ειδικά στην λαϊκή δεξιά, που εκτιμά πως η νομοθετική ρύθμιση που ισχύει με το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζυγαριών λύνει όλα τα εκκρεμή νομικά ζητήματα και δεν χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι διατάξεις του νόμου που βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού, εν τούτοις έχει ανάψει φωτιά όχι μόνο στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως επίσης και στην εκκλησία που πρόσφατα με την εγκύκλιο της έχει ταχθεί εναντίον, ειδικά στο θέμα της τεκνοθεσίας. Από το Μαξίμου αυτό που διαρρέεται είναι «όταν έρθει η ώρα θα γνωστοποιηθεί η ρύθμιση εκ μέρους της κυβέρνησης», το οποίο παραπέμπει στην παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Δηλαδή αφήνεται να εννοηθεί ότι η δημόσια διαβούλευση και η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου να πάει το καλοκαίρι, όπου συνήθως η κοινωνία είναι υπό την επήρεια των διακοπών, οπότε πολύ πιο εύκολα μπορούν να περάσουν δύσκολα νομοσχέδια. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων πέρασαν κατακαλόκαιρο, όπως και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα. Αυτό γίνονταν και στην προ μνημονίων εποχή, όπου οι κυβερνήσεις τις πραγματικά δύσκολες αποφάσεις τις πέρναγαν από την Βουλή, όταν είχαν ξεκινήσει τα μπάνια του λαού από τις αρχές Ιουλίου.

Όμως η κυβέρνηση δεν έχει να διαχειριστεί μόνο τις εσωτερικές αντιδράσεις, αλλά και την αρνητική διάθεση της κοινωνίας, η οποία με βάση όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να επιθυμεί την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και φυσικά την τεκνοθεσία, η οποία θα είναι απότοκο του νόμου.

Διχασμένη η κοινωνία

Είναι και το γεγονός ότι η κοινωνία δείχνει διχασμένη σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την τεκνοθεσία. Στο σύνολο της κοινωνίας οι διαφωνούντες με την ρύθμιση αγγίζουν ποσοστό 50%, ενώ όσοι συμφωνούν, ή δεν έχουν πρόβλημα αθροίζονται σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 45%. Αριθμοί που προκύπτουν από τον Μ.Ο. όλων των δημοσκοπήσεων που είχαν τη σχετική ερώτηση το τελευταίο διάστημα. Όμως το πρόβλημα μεγιστοποιείται μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, όπου ένα ποσοστό πάνω του 65% είναι αρνητικό στο να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτόν το νόμο. Δηλαδή από τους 2.115.322 που προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, περισσότεροι από 1.300.000 διαφωνούν με μία απόφαση, την οποία από το Μαξίμου την θεωρούν ως μία σημαντική μεταρρύθμιση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περάσει με ευρεία πλειοψηφία, υπολογίζοντας και στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν είχε πει προ μηνών ο Μάκης Βορίδης, ότι δεν θα ψηφίσει τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση και θα παραιτηθεί του οφίκιου του (υπουργός Επικρατείας), οι διαρροές από το Μαξίμου ήταν πως όταν έρθει η ώρα οι βουλευτές θα είναι ελεύθεροι για να αποφασίσουν. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, εάν αφεθούν ελεύθεροι οι «γαλάζιοι» βουλευτές, τότε δεν θα μιλάμε για «γρατζούνισμα» της κυβέρνησης, αλλά για μία μεγάλη πληγή, για την οποία ουδείς μπορεί να εκτιμήσει εάν είναι επουλώσιμη.

Η εκτίμηση, λοιπόν, από το Μαξίμου για ευρεία πλειοψηφία μάλλον μοιάζει ως υπερφίαλη με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν από όλα τα κομματικά στρατηγεία. Ειδικά εάν δεν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, τότε στην ψηφοφορία θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και το κυριότερο θα υπάρξουν σεισμικές αναταραχές στα κόμματα.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, «όχι» θα ψηφίσουν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, ενώ και το ΚΚΕ είναι μεταξύ του «όχι» του «λευκού» και της αποχής. Διότι στον Περισσό έχουν ενστάσεις με την τεκνοθεσία.

Οι μόνες Κοινοβουλευτικές Ομάδες που θα είναι μπετόν αρμέ στην ψήφιση του νόμου θα είναι η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Χαρίτσης, προ ημερών ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα και χωρίς προσκόμματα την ρύθμιση για ψήφιση στην Βουλή άμεσα.

Ενστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ζητήματα. Ήδη ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την τεκνοθεσία και όχι με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και μπορεί κάποιος να πει «και ποιος είναι ο Μεϊκόπουλος που θα ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί του». Για να καταλάβετε πόσο σημαντική θεωρείται η διαφοροποίηση του Μεϊκόπουλου, απλά να θυμίσουμε, πως όταν ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε τον Βόλο μετά τις πλημμύρες, πήγε στο σπίτι της θείας του Μεϊκόπουλου, φόρεσε γαλότσες και πήρε ένα φτυάρι για να βοηθήσει ώστε να στηθεί η σχετική προπαγανδιστική εικόνα.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του ότι τέλεσε γάμο με τον Τάιλερ Μάκμπεθ στις ΗΠΑ, έχει δηλώσει επισήμως ότι θέλει δύο παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας. Έτσι, λοιπόν, φανταστείτε τις θα συμβεί εάν υπάρξουν διαρροές από την ήδη πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία. Ειδικά με αρχηγό γκέι. Και καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο ο κ. Μεϊκόπουλος που είναι προβληματισμένος με την τεκνοθεσία, αλλά υπάρχουν και άλλοι, ειδικά από την περιφέρεια που δέχονται πιέσεις και από τους ψηφοφόρους τους, αλλά και από το περιβάλλον τους (οικογενειακό και φιλικό). Πάντως από τώρα έχει γνωστοποιηθεί ότι όταν έρθει η ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου ο Στέφανος Κασσελάκης θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

 

Μασάζ στο ΠΑΣΟΚ 

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, που ως κόμμα έχει ταχθεί υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπάρχουν πολλές ενστάσεις. Γι’ αυτό έχει ξεκινήσει το μασάζ από τις παλιές καραβάνες του κόμματος, που γνωρίζουν πώς να λειάνουν γωνίες. «Η πάγια θέση μας και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο. Ήδη έχω υπογράψει στην εκστρατεία που έγινε πρόσφατα», ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας τη δική του προσωπική υπογραφή σε σχετική ανοιχτή πρωτοβουλία – σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη «γραμμή» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και τη στάση της μέχρι τώρα ευρωομάδας του στο Σοσιαλδημοκρατικό Ευρωπαϊκό κόμμα. «Η αναδοχή, όπως είναι δυνατή τώρα, θα διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με νηφαλιότητα και ρεαλισμό τις δυνατότητες τεκνοθεσίας και από ομόφυλα ζευγάρια», είχε δηλώσει το 2021.

Διαχρονικά, σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ ξεπερνούσαν πλειοψηφικά τις αντιδράσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα. Το 2015 οι βουλευτές των δύο κομμάτων είχαν υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, όμως το 2018, όταν πέρασε το ζήτημα της αναδοχής, εντός του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν κυρίως πασοκογενείς που απείχαν ή καταψήφισαν (Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης κ.ά.), την ώρα που η Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρότι η Φώφη Γεννηματά τάχθηκε υπέρ, μέτρησε πέντε απουσίες (Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Τζελέπης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιώργος Καρράς). Από αυτούς στην νυν Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είναι μόνο ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Το πιθανότερο σενάριο σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι να επιτραπούν οι απουσίες, καθώς στην Χαριλάου Τρικούπη θα είναι της τάξης του 25% στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, οπότε τις θεωρούν διαχειρίσιμες.

Η αντίδραση της εκκλησίας  

Στο μεταξύ αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της εκκλησίας, όπου τάχθηκε κατά του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, αναμφίβολα αποτελεί ένα επιπλέον πονοκέφαλο για το φέρνει την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Και αυτό καθώς από τη μία δεν θέλει να συγκρουστεί με την Εκκλησία. Η Ιερά Σύνοδος στην εγκύκλιο εκφράζει τη διαφωνία της με τον ομόφυλο γάμο, με το επιχείρημα ότι οδηγεί σε ομόφυλη γονεϊκότητα. Η εγκύκλιος, δε, καταλήγει: «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».

Κληθείς να σχολιάσει την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση του για ισότητα στο γάμο, όπως είχε δηλώσει στη ΔΕΘ. «Εμείς ακούμε κάθε φορά με σεβασμό τις απόψεις, τις αποφάσεις της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου. Ταυτόχρονα, όμως, εφαρμόζουμε την πολιτική μας», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. Σχολίασε μάλιστα, σπεύδοντας όμως να τονίσει ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως απάντηση στην Εκκλησία, ότι: «Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα τα παιδιά συνολικά, από τα οποία κάποια παιδιά μεγαλώνουν πολύ πιο δύσκολα, κάποια παιδιά μεγαλώνουν σε Ιδρύματα. Υπάρχουν αξιοθαύμαστες μονογονεϊκές οικογένειες που με πάρα πολύ μεγάλες θυσίες και στερήσεις έχουν μεγαλώσει παιδιά. Γενικότερα, σημασία έχει να σκεφτόμαστε τα παιδιά. Να σεβόμαστε τους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει παιδιά, κάποιοι εξ αυτών και μόνοι τους, με πάρα πολύ μεγάλες θυσίες».

Το γεγονός ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών είναι τα μόνα που δεν έχουν ίσα δικαιώματα είχε επισημάνει άλλωστε σε παλαιότερη παρέμβαση της για το θέμα η Ντόρα Μπακογιάννη. «Αν πεθάνει ο βιολογικός γονιός, το παιδί πάει κατευθείαν στην Πρόνοια, δεν έχει δικαίωμα να μείνει με τον άλλο γονιό, να τον κληρονομήσει, να πάρει διατροφή σε περίπτωση διαζυγίουΤα παιδάκια αυτά είναι αδικημένα από τον νόμο και πρέπει να τα προστατέψουμε», δήλωσε προ ημερών η πρώην υπουργός.

Από το Μαξίμου, την ίδια ώρα αναδεικνύουν την σημασία της παρέμβασης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, πριν από την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, όπου σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 υποστήριξε πως δεν τον πειράζει να έχουν σύμφωνο συμβίωσης και να μένουν μαζί ομόφυλα ζευγάρια, αλλά διαφώνησε με την τεκνοθεσία.

Την ίδια ώρα οι εκ μεταγραφής από το ΠΑΣΟΚ συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, υπενθυμίζουν την εποχή Σημίτη, όταν συγκρούστηκε με τον μακαριστό Χριστόδουλο για τις ταυτότητες και τελικά το πέρασε, παρά τις λαοσυνάξεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως εάν δεν έρθει το νομοσχέδιο θα ήταν πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά το φιλελεύθερο και κεντρώο προφίλ της κυβέρνησης.

Πλήρη ισότητα

Ως προς το περιεχόμενο, πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει την πλήρη ισότητα, που ήταν, άλλωστε, στον πυρήνα των σχετικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί με την επιτροπή για την εθνική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, με επικεφαλής τον καθηγητή και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λινό-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Ο κορμός του νομοσχεδίου αποτελείται από ένα βασικό άρθρο που επεκτείνει το δικαίωμα του γάμου, ορίζοντας ότι νοείται ανάμεσα σε άτομα του ιδίου ή διαφορετικού φύλου. Από αυτή τη γραμματική διεύρυνση του ορισμού του θα προέρχεται η λεγόμενη «σιωπηρή ισότητα» και όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν. Δηλαδή, να ισχύει γενικώς κι αδιακρίτως για ένα παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι ό,τι ισχύει και για το κάθε παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένης και της τεκνοθεσίας και της αναγνώρισης της ΛΟΑΤΚΙ γονεϊκότητας που αφορά πολλά παιδιά που έχουν ήδη αποκτήσει ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας.

Πέραν αυτού, το σχέδιο που έχει ήδη στα χέρια του ο Πρωθυπουργός θα περιλαμβάνει ειδικότερες διατάξεις για επιμέρους θέματα όπως η αναγνώριση των γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι, παρά τις εισηγήσεις που έγιναν από το κομματικό στρατόπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξαίρεση της τεκνοθεσίας από το γάμο, κάτι τέτοιο κρίνεται νομικά προβληματικό και, όπως σημειώνουν άνθρωποι που έχουν γνώση των συζητήσεων, θα καταδικαζόταν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα