Πόλεμος  στις πολυεθνικές από την «Πράσινη Νέμεσις»

ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2013…

Μνήμες από το 2013 ξύπνησε η «Πράσινη Νέμεσις – Πράξη 2η (Προειδοποιητικό μήνυμα)», ένα κείμενο-προκήρυξη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και απειλούσε με τοποθέτηση στα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ προϊόντων δηλητηριασμένων με χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

«Προϊόντα των μεγαλοεταιρειών Coca Cola, Nestle, Unilever και ΔΕΛΤΑ (αναλυτικότερα αναφέρονται παρακάτω) έχουν δηλητηριαστεί με χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ. Για ένα διάστημα, το οποίο δε θα αποκαλύψουμε καθώς δε θέλουμε να αποσυρθούν μερικώς οι παρτίδες που κυκλοφορούν, απαλλοτριώσαμε από γνωστές αλυσίδες super market σε όλη την Αττική τα προϊόντα αυτά», ανέφερε το εισαγωγικό κείμενο. Όπως εξηγεί η αναρχική ομάδα τα προϊόντα που επιλέχθηκαν ήταν εξής:

# Η σάλτσα για Ceasar σαλάτες της Hellmans (που ανήκει στην Unilever) ήταν αρκετά εύκολη. Απλά τραβήξαμε το καπάκι με δύναμη, χωρίς να ξεσφραγιστεί, αφαιρέσαμε 10mL του προϊόντος και προσθέσαμε 10mL χλωρίνη. Ανακινήσαμε, και το προϊόν δεν παρουσιάζει καμία εμφανή αλλοίωση.

# Για το «Φρέσκο γάλα» της ΔΕΛΤΑ ήταν επίσης απλή η διαδικασία. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να εμβολίσουμε μια σύριγγα στο πάνω μέρος της συσκευασίας, να γείρουμε τη συσκευασία, να αφαιρέσουμε 20mL του προϊόντος και να γεμίσουμε με 20mL υδροχλωρικό οξύ (HCl). Ξαναπιέσαμε το χαρτόνι για να σιγουρευτούμε ότι δε στάζει και βεβαιωθήκαμε πως είναι σαν καινούργιο.

# Για τις σάλτσες ντομάτας Pummaro (της Unilever) ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με το γάλα, με τη διαφορά ότι χρειάστηκε να ανασηκώσουμε λίγο το πάνω μέρος της συσκευασίας, ώστε να τοποθετηθεί η σύριγγα, να αφαιρέσουμε 10mL προϊόν και να γεμίσουμε με 10mL υδροχλωρικό οξύ. Έπειτα απλά συγκολλήσαμε τα πλαϊνά του πάνω μέρους με λίγη κόλλα σε ένα λεπτό πινέλο.

# Για τα προϊόντα της Nestle και της Coca Cola ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία: ξεκολλήσαμε ελάχιστα την ετικέτα τους, και στο σημείο της κόλλας ανοίξαμε με πυρωμένο τσιμπιδάκι πολύ λεπτή τρύπα ώστε να χωρά ίσα ίσα η μύτη της σύριγγας και να αφαιρέσουμε 20mL απ’ τα προϊόντα, επανατοποθετώντας 20mL υδροχλωρικού οξέως. Σφραγίσαμε την τρύπα με ελάχιστη σιλικόνη και απλά ξανακολλήσαμε την ετικέτα. Δεν υπήρξε κάποια εμφανής παραμόρφωση του προϊόντος.

Οι συντάκτες του κειμένου προειδοποιούν πως «τα δηλητηριασμένα προϊόντα θα επανατοποθετηθούν στα ράφια μεγάλων αλυσίδων super market σε όλη την Αττική. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να αποτραπεί κάπως η διαδικασία επανατοποθέτησης, καθώς όπως τα απαλλοτριώσαμε έτσι και θα τα βάλουμε πίσω (μακριά από κάθε είδους “μάτια”, ηλεκτρονικά και μη). Η επανατοποθέτηση των προϊόντων θα ξεκινήσει 3 μέρες ακριβώς μετά την αποστολή του συγκεκριμένου μηνύματος (δηλαδή θα ξεκινήσει από τις 22/12/2016) και θα διαρκέσει ακριβώς 2 εβδομάδες (μέχρι τις 5/1/2017)».

Αντιδράσεις αναρχικών

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το γεγονός ότι η ανάρτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, που σχολίασαν με καυστικό τρόπο το κείμενο. «Ούτε μία τόσο δα ζημιά δεν πρόκειται να προκαλέσει στον προϋπολογισμό μια πολυεθνικής το να αποσύρει μερικές παρτίδες, μη σας πούμε ότι μπορεί και να το θάψουν και να δούμε την κυρία Νίτσα με τα 3 παιδιά να τους πηγαίνουν 4 χωρίς λόγο. Σαμποτάζ αλάνια μου είναι να κάνεις κάρβουνο αποθήκες και γραφεία των πολυεθνικών αυτών προκαλώντας πραγματικό πρόβλημα στην λειτουργία τους, όχι να απειλείς έμμεσα την ακεραιότητα του κάθε τυχαίου πετώντας το κοινωνικό πρόσωπο του κινήματος στα σκουπίδια. Ελπίζω λογικά σκεπτόμενοι σύντροφοι να επέμβουν. Είστε εγκληματίες», γράφει ένα απ’ αυτά. «Δεν είστε αναρχικοί, είστε εγκληματίες. H ευθύνη βαραίνει εσάς», γράφει άλλο. «H ευθύνη βαραίνει εσάς και μόνο. Η επίθεση ενάντια σε άγνωστο πλήθος ανθρώπων δεν είναι απλά μηδενιστική πράξη, είναι φασιστική. Σημαντικό», αναφέρει ένα τρίτο.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Αρχών, αλλά και των εταιρειών που αναφέρονταν στο κείμενο. Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση καλώντας τους καταναλωτές να μην προβούν στην προμήθεια και κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ την υπόθεση για την ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Όσον αφορά τις εταιρείες μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, προχώρησαν άμεσα σε προληπτική απομάκρυνση των αναφερόμενων προϊόντων από όλα τα σημεία πώλησης στην Αττική. Πηγές της Αστυνομίας σχολίαζαν στην «Α» πως όσοι διαδίδουν τέτοια πράγματα θα έπρεπε να αναλογιστούν πως οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στις συγκεκριμένες εταιρείες θα έχει αντίκτυπο στους εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα