Πόρτα «εξόδου» για 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους

Περισσότεροι από 5.000 υπάλληλοι από το σύνολο των 83.000 που εργάζονται σε δήμους και περιφέρειες θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τα τέλη του έτους για να συμπληρωθεί ο αριθμός των συνολικά 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως προβλέπουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος»,  αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εθελοντικής κινητικότητας, αλλά και με την αξιολόγηση των ΟΤΑ -βάσει αριθμοδεικτών όπου θα υπολογίζεται ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων στους δήμους με βάση τον πληθυσμό τους, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται «λουκέτα» σε ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις στις οποίες το προσωπικό θα απολυθεί.

Η κυβέρνηση, έκανε δεκτή την πρόταση της ΚΕΔΕ για εθελοντική διαδημοτική και ενδοδημοτική κινητικότητα. Στην εισήγηση αναφέρετε  πως οι υπάλληλοι οι οποίοι επιθυμούν να μετακινηθούν σε κάποιον άλλο ΟΤΑ, θα καταθέτουν αίτηση και με μια απλή διαδικασία θα μετακινούνται στον δήμο της επιλογής τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο, είναι να μείνουν τουλάχιστον για έναν μήνα σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους και κατόπιν να μεταταγούν στον ΟΤΑ της επιλογής τους, εάν φυσικά ο δήμος έχει εγκεκριμένες πιστώσεις που επιτρέπουν την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στους ΟΤΑ, ο αριθμός των εργαζομένων ανά δήμο θα υπολογίζεται με βάση την αναλογία, 6,2 υπάλληλοι ανά 1.000 πολίτες περίπου.

Με τη μέθοδο αυτή, θα προκύπτει συνολικά το πλεονάζον προσωπικό, ενώ παράλληλα θα ισχύουν και ποιοτικοί δείκτες προκειμένου να εντοπιστούν οι τομείς από τους οποίους θα τεθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι σε κινητικότητα, με όσους διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ να βρίσκονται στην «κόκκινη» γραμμή.

Τέλος η αξιολόγηση σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ξεκίνησε ήδη και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο. Οσον αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει τις διατάξεις του Καλλικράτης, σύμφωνα με τις οποίες οι δημοτικές επιχειρήσεις που καταγράφουν ζημιές για τρεις οικονομικές περιόδους θα κλείνουν και θα απολύεται το προσωπικό τους.

Λουκέτα θα μπουν και σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που έχουν εμπορική δραστηριότητα και χρηματοδοτούνται από τους δήμους, ενώ θα ελεγχθεί και η βιωσιμότητα των κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Αθηναίων, με ανακοίνωσή του  ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να διαψεύσει αυτές τις «διαρροές».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «παρακολουθούμε με έκπληξη ότι οι «διαρροές» στα Μέσα Ενημέρωσης πληροφοριών, που έχουν τεράστια σημασία για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, συνεχίζονται, χωρίς να διαψεύδονται από το υπουργείο Εσωτερικών. Αν δεν πρόκειται για τακτική σκόπιμης διοχέτευσης πληροφοριών, το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να τις διαψεύσει».

Ταυτόχρονα ο  Δήμος Αθηναίων τονίζει ότι εάν τα δημοσιεύματα απηχούν τις απόψεις του υπουργείου, τότε πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική, αφού φαίνεται να εκπονούνται, εν κρυπτώ, σχέδια «ξαφνικού θανάτου» των δήμων ή υπηρεσιών τους, που σήμερα αποτελούν τον μοναδικό άξονα συνοχής για την κοινωνία, καλύπτοντας την παντελή ανυπαρξία του κεντρικού κράτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα