Πώς θα επιλεγεί ο αντικαταστάτης της Σαββαΐδου

Κενή είναι η θέση της Κατερίνας Σαββαϊδου μετά την καρατόμηση της από την κυβέρνηση. Ήδη η κυβέρνηση ψάχνει τον αντικαταστάτη της  στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος θα επιλεγεί με  διεθνή διαγωνισμό.

Οι δανειστές εμφανίστηκαν ανένδοτοι ως προς τον τρόπο επιλογής του νέου προσώπου για τη θέση αυτή, ενώ «μάχη» δίνει η κυβέρνηση για τη μη τοποθέτηση στη θέση αυτή ξένου τεχνοκράτη, αλλά Ελληνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες με διεθνή διαγωνισμό θα τοποθετηθούν και τα οκτώ άτομα που θα περιστοιχίζουν τον νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο που θα διοικεί την υπό σύσταση Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αντίστοιχος θα είναι και ο τρόπος επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα εποπτεύει τις κρατικές δαπάνες και θα βάζει «κόφτη» όταν παρατηρούνται παραβάσεις.

Ο τρόπος επιλογής, ακόμη βρίσκεται υπό κατάρτιση. Για τη σύνταξή του λαμβάνεται η εμπειρία άλλων κρατών όπου μετέχουν, και εκεί, και ξένα μέλη στη διοίκηση της φορολογικής Αρχής. Για να αποτραπεί, όμως, εν προκειμένω, ο κίνδυνος να επιλεγούν μόνο αλλοδαποί, λόγω αυξημένων προσόντων οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών οδηγούν σε ένα… μεικτό σύστημα που θα επιτρέπει την επιλογή και Ελλήνων.

Μεταξύ άλλων, όσον αφορά το πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων θα μοριοδοτείται η γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, τα τεχνικά προσόντα δεν θα είναι τόσο υψηλά, ενώ μελετάται το να δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να κάνει εκείνος την τελική επιλογή ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους με τα περισσότερα προσόντα.

Για τις υπόλοιπες οκτώ θέσεις του Συμβουλίου, θα αναζητηθούν τεχνοκράτες με πολύ αυξημένα προσόντα, ενώ αναμένεται οι θέσεις να μοιραστούν σε Έλληνες και αλλοδαπούς εμπειρογνώμονες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα