«Ρίσκα για την Ευρώπη η άνοδος του λαϊκισμού και του εθνικισμού»

Το καμπανάκι για την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη κρούει ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων εάν η πολιτική κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο επιδεινωθεί.

Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι σε ένα χρόνο ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη μπορεί να είναι διαφορετικός. Εάν ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός ενισχυθούν θα είναι επικίνδυνο. Κατ΄ ελάχιστο αυτό πρόκειται να οδηγήσει στον προστατευτισμό. Και δεν θέλω καν να φανταστώ ποιο θα μπορούσε να είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο”.
Αυτό ανέφερε αρχικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται να στηρίξει και πάλι τη συνοχή της ευρωζώνης, εάν χρειαστεί. “Οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν εάν οι εξελίξεις στην πολιτική σφαίρα δεν είναι τόσο ευνοϊκές”, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας συμπληρώνοντας ότι “αν υπάρξει περισσότερη αστάθεια, μεγαλύτερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ένας ακόμη πιο ισχυρός πυλώνας σταθερότητας”.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, o διοικητής της ΤτΕ είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ, “το λαϊκιστικό κόμμα που πυροδότησε την κρίση απορρίπτοντας τους όρους της προηγούμενης ελληνικής διάσωσης και προβάλλοντας αντίσταση σε νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και του ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, προσέφερε μία πρώτη γεύση των κινδύνων για την Ευρώπη με την Ιταλία να αντιμετωπίζει ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στις 4 Δεκεμβρίου, την ίδια μέρα η Αυστρία να επιλέγει πρόεδρο και τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να έχουν εκλογές του 2017”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα