ΡΑΝΙΑ ΣΒΙΓΓΟΥ: «Υποχρεωθήκαμε σε συμβιβασμούς, αλλά το πρόσημο παραμένει Αριστερό»

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει στην «Α» ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, έχει πετύχει πολλά υπέρ των αδυνάτων και το αποτέλεσμα της προσπάθειας θα φανεί στις κάλπες

Την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται η εκπρόσωπος του κόμματος Ράνια Σβίγκου μιλώντας στην «Α». Αν και ομολογεί πως οι συνθήκες υποχρέωσαν σε συμβιβασμούς, παρ’ όλα αυτά υποστηρίζει πως η κυβέρνηση διατήρησε το αριστερό της πρόσημο με μια σειρά πολιτικών υπέρ των αδυνάτων.

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου

Απορρίπτοντας κάθε σενάριο εκλογών η Ρ. Σβίγγου αποδίδει τις κυβερνητικές παροχές σε προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών. Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2018 τονίζει πως «εγγράφεται σε ένα δεδομένο και περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο, άρα εμπεριέχει και κάποια στοιχεία τα οποία, υπό διαφορετικές συνθήκες, δεν θα μας έβρισκαν σύμφωνους. Είναι, όμως, ο τελευταίος προϋπολογισμός που συντάσσεται στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο».

Κυρία Σβίγκου, όλα τα σημάδια δείχνουν εκλογές. Το ερώτημα όμως έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο έτοιμο είναι το κόμμα για εκλογές εφόσον τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός; Και το ρωτώ αυτό, καθώς υπάρχει μια αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει μεγάλο κομμάτι από την βάση του.

«Δεν καταλαβαίνω σε ποια σημάδια αναφέρεστε. Αν κάποιος θεωρεί ότι τα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των αδυνάμων, όπως το κοινωνικό μέρισμα, η ενίσχυση στους νησιώτες και το μεταφορικό ισοδύναμο, ή η ενίσχυση των νεαρών ανέργων είναι προεκλογικές παροχές, τότε μάλλον υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών και, ταυτόχρονα, δεν έχει αντιληφθεί ακόμα κάτι που ισχύει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από την παρούσα κυβέρνηση. Ότι, δηλαδή, αγωνιζόμαστε καθημερινά, παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, με συγκεκριμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες, με σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, με στοχευμένες δράσεις, για την βελτίωση της οικονομίας και το ξεπέρασμα της κρίσης, όχι για να ευημερούν οι αριθμοί και οι δείκτες, αλλά με ύψιστο στόχο την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό, κι ότι το 2019, έτος κατά το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, θα αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμά τους».

Την Τρίτη ψηφίστηκε ένας αρκετά φιλόδοξος προϋπολογισμός με υψηλούς στόχους και ακόμα μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα. Από κάποιους χαρακτηρίζεται μη ρεαλιστικός σχολιάζοντας πως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Τι απαντάτε;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο προϋπολογισμός του 2018 εγγράφεται σε ένα δεδομένο και περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο, άρα εμπεριέχει και κάποια στοιχεία τα οποία, υπό διαφορετικές συνθήκες, δεν θα μας έβρισκαν σύμφωνους. Είναι, όμως, ο τελευταίος προϋπολογισμός που συντάσσεται στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Ας υπενθυμίσουμε, όμως, τους στόχους για πλεονάσματα του δεύτερου προγράμματος, για να καταλάβουμε από πού ξεκινήσαμε, και πού καταλήξαμε, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Διότι, η προηγούμενη συμφωνία προέβλεπε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% από το 2016 μέχρι το 2025, για να φτάσουμε σε ένα μέσο όρο 4% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2031. Πέρα από αυτό το δεδομένο, θα πρέπει να μιλήσουμε και για το περιεχόμενο, διότι αυτό που αφορά τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, αυτό που μετράει, τελικά, είναι το κοινωνικό πρόσημο. Αν εξετάσουμε, λοιπόν, τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της έρευνας, εκεί θα δούμε το στίγμα του, την έγνοια για την στήριξη των εργαζομένων, των άνεργων, των μικρομεσαίων, όσων έπληξε η κρίση. Θα σας αναφέρω μόνο τρία στοιχεία, ενδεικτικά: υπάρχει αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα, που φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αύξηση των χρημάτων για την Παιδεία κατά 184 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, ως προς το ΕΣΠΑ, βρισκόμαστε στην κορυφή της απορροφητικότητας στην κατάταξη της Ε.Ε. Σε μια κοινωνία, η οποία έχασε το 25% του ΑΕΠ της, από το 2010, εννοείται ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, εννοείται πως αυτά δεν είναι αρκετά. Φανερώνουν, όμως, την κατεύθυνση της πολιτικής και τις προτεραιότητές μας».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2018 ΕΓΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΑΡΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ, ΥΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ»

Αν είχατε απέναντί σας έναν αναποφάσιστο αλλά και πικραμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρο, τι θα του λέγατε για να τον πείσετε να μείνει στο κόμμα;

«Θα μπορούσα να του υπενθυμίσω πού βρισκόμασταν το 2014 και πού είμαστε σήμερα, τι αποτρέψαμε, τι αντεργατικό και αντικοινωνικό καταργήσαμε. Δεν θα το κάνω, διότι αυτό που έχει σημασία σήμερα, τρία χρόνια μετά, είναι το τι έπραξε η παρούσα κυβέρνηση, για την ενίσχυση και επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, της προστασίας των ασθενέστερων, αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα. Θα μπορούσα να αναφέρω χαρακτηριστικά την υγειονομική κάλυψη δυόμισι εκατομμυρίων ανασφάλιστων, την στελέχωση των νοσοκομείων με γιατρούς και νοσηλευτές, την ίδρυση του θεσμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που καλύπτει πλέον εξακόσιους χιλιάδες συμπολίτες μας και στον φετινό προϋπολογισμό θα χρηματοδοτηθεί με παραπάνω από €700.000.000, την αύξηση του προϋπολογισμού κατά €260.000.000 για τα οικογενειακά επιδόματα, όπου ο συνολικός προϋπολογισμός θα φτάσει τα 910 εκατομμύρια.

»Θα του θύμιζα ότι για πρώτη φορά υλοποιείται μία πολιτική ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, με την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που καταπολεμά καθημερινά την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, αλλά και με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, την αποτροπή του lock out, για τις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις εξαιρέσεις από τον κανόνα 1:4 για συμβασιούχους στην καθαριότητα, αλλά και για τους πυροσβέστες πενταετούς θητείας. Τέλος, θα του έδειχνα τις πολιτικές στο πεδίο της διεύρυνσης δικαιωμάτων και ελευθεριών με το Σύμφωνο Συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου. Όλα αυτά δείχνουν το στίγμα μιας αριστερής κυβέρνησης που αγωνίζεται μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Και είναι πράξεις, όχι λόγια, ούτε συνθήματα».

Στην Κουμουνδούρου επικαλείστε την Αριστερά. Το τελευταίο διάστημα όμως δέχεστε σφυροκόπημα εξ αριστερών: το ΚΚΕ φαίνεται να έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά του κόμματός σας, οι πρώην σύντροφοί σας της ΛΑΕ επιμένουν επαναστατικά. Μήπως ο πραγματικός πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κέντρο και ίσως η Κεντροαριστερά;

«Ο πολιτικός χώρος μας ήταν και παραμένει αυτός της σύγχρονης, ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας, παρά τους συμβιβασμούς τους οποίους υποχρεωθήκαμε να κάνουμε, στον αγώνα απέναντι σε πολύ ισχυρότερες δυνάμεις, αποδεικνύουμε καθημερινά το πού ανήκουμε, όχι θεωρητικά, όχι στο πεδίο των φλογερών λόγων και διακηρύξεων, αλλά έμπρακτα. Ούτε στιγμή δεν αρνηθήκαμε το παρελθόν μας, την ιδεολογία μας, τις καταβολές μας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε και τώρα, επειδή κάποιοι μας κατατάσσουν διαφορετικά, για να φανούν οι ίδιοι πιο αριστεροί».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η δράση του ΚΚΕ, πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια σε ένταση, στοχεύει περισσότερο στην άντληση δυνάμεων από την ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λιγότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας…

«Μάλλον θα έπρεπε να απευθύνετε αυτή την ερώτηση σε κάποιο στέλεχος του ΚΚΕ. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είμαι η πλέον αρμόδια να σας απαντήσω για τους σχεδιασμούς, την πολιτική και την γενικότερη στρατηγική του ΚΚΕ».

Πώς μπορεί ένα κόμμα της Αριστεράς να συνεργάζεται με ένα κόμμα της πατριωτικής δεξιάς; Ρωτώ με αφορμή και τις πληροφορίες για ενστάσεις της τάσης των 53+.

«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε, ούτε εμείς, ούτε οι ΑΝΕΛ, τις ιδεολογικές διαφορές μας, τις διαφορετικές καταβολές μας, ούτε τις διαφορετικές απόψεις μας για μια σειρά από ζητήματα. Η συνεργασία των δύο κομμάτων στηρίζεται σε μια ξεκάθαρη, ειλικρινή προγραμματική συμφωνία με σκοπό την έξοδο από τα μνημόνια και την δημοσιονομική επιτήρηση, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ενστάσεις και διχογνωμίες υπάρχουν εκατέρωθεν, κάτι το οποίο είναι λογικό και επόμενο».


«Το ΕΣΡ θα προχωρήσει στην διενέργεια του διαγωνισμού
για τις άδειες και το καθεστώς της ανομίας θα τερματιστεί»

Κυρία Σβίγκου, η στάση του κόμματος απέναντι στους εργαζόμενους των κομματικών μέσων, με αποκορύφωμα το τελευταίο περιστατικό με το «Κόκκινο 105,5», ερμηνεύεται από κάποιους ως προσπάθεια να απεμπλακεί από τα εγχειρήματα αυτά. Ειδικά μιας που πλέον –όπως γράφεται και ακούγεται– υπάρχει ένας μικρός σταθμός με φίλα προσκείμενα ΜΜΕ (Ντοκουμέντο, Νέα Σελίδα, Εφ.Συν. κ.ά.) που μπορούν με καλύτερο τρόπο να καλύψουν την επικοινωνιακή ανάγκη. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας επ’ αυτού.

«Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ως εργαζόμενος σε αυτό τον χώρο, η κρίση των ΜΜΕ στην χώρα μας, η οποία ξεκίνησε πριν την κρίση και για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με αυτήν, είναι βαθύτατη. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι έπληξε περισσότερο τα Μέσα εκείνα που δεν είχαν τις πλάτες βαθύπλουτων επιχειρηματιών, ή διαπλεκόμενων εκδοτών, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν ως όπλο για να αποσπάσουν δημόσιο χρήμα, ή άλλα οφέλη. Όπως επίσης γνωρίζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ, για την λειτουργία και την ενίσχυση των Μέσων του, βασίζεται αποκλειστικά σε μια διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, όπως και στην υποστήριξη των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, των αναγνωστών και των ακροατών, δεν διαθέτει άδηλους πόρους, ούτε έχει λάβει “χορηγίες” από μαύρα ταμεία. Είναι λοιπόν απαραίτητος ένας επανασχεδιασμός των Μέσων μας.

»Αυτή ακριβώς η προσπάθειά μας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, διαψεύδει από μόνη της κάθε υπόνοια ή σκέψη περί απεμπλοκής ή κλεισίματος. Όχι μόνο δεν πρόκειται να απεμπλακούμε από την “Αυγή” ή το “Κόκκινο”, αλλά, αντίθετα, η πρώτιστη έγνοια μας είναι το πώς θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και η ενδυνάμωσή τους, και τα επόμενα χρόνια, η εξασφάλιση των εργαζομένων τους, με πλήρη σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα. Όσο για τον χαρακτηρισμό περί “φίλιων μέσων”, αυτός είναι δικός σας, και δεν θα τον σχολιάσω».

Να μείνουμε στο θέμα των μίντια. Έχετε εικόνα πότε θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών;

«Παρά τις μάχες μέχρις εσχάτων που έδωσε και δίνει η πλευρά των καναλαρχών, με όλα τα μέσα που διαθέτει και με την συνδρομή των κομμάτων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, η επιβολή ενός καθεστώτος νομιμότητας στον χώρο της τηλεόρασης δρομολογείται, και σύντομα το ΕΣΡ θα προχωρήσει και στην διενέργεια του διαγωνισμού για τις άδειες. Έτσι, το καθεστώς της ανομίας, που έθρεψε και συντήρησε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για περισσότερο από είκοσι πέντε χρόνια, θα τερματιστεί. Άλλος ένας αγώνας που κάποιοι τον θεωρούσαν είτε χαμένο εκ των προτέρων, είτε προσχηματικό και τον αντιπάλεψαν μέχρι τέλους».

«ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ, ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΝΟΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα