Σε ακρόαση το ζεύγος Γριβέα–Βάτσικα

Σε ακρόαση σήμερα ενώπιον του αρμόδιου δικαστή, για το θέμα της έκδοσής τους, το ζεύγος Γριβέα–Βάτσικα, που εμπλέκονται στην υπόθεση των φερόμενων ως επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.  Η υπεράσπισή τους είχε ζητήσει από το δικαστή που ασχολείται με την υπόθεση, η επόμενη ακρόασή τους να οριστεί για τις 14 Απριλίου, αλλά εκείνος επικαλούμενος την πολυπλοκότητα της υπόθεσης όρισε τη διαδικασία για σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας ίσως αποτελεί προάγγελο εξελίξεων σχετικά με την τελική έκδοσή τους στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το ζευγάρι έχει προσλάβει έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους σε υποθέσεις έκδοσης στη Βρετανία, τον Μπεν Μπράντον. Πρόκειται για τον δικηγόρο που έχει, μεταξύ άλλων, καταφέρει να πετύχει τη μη έκδοση του αμφιλεγόμενου μουσουλμάνου κληρικού Αμπού Κατάντα, ο οποίος για πολλούς θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη.

Τι ισχύει στη Βρετανία για τις εκδόσεις

Η διαδικασία έκδοσης συχνά διαρκεί πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια. Ο νόμος με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνει πολλά περιθώρια για αναβολές της απόφασης. Ακόμη και αν το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα της Ελλάδος, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν έφεση, ώστε να κερδίσουν επιπλέον χρόνο.

«Ο δικαστής δεν εξετάζει την ουσία της υπόθεσης, αλλά μόνο τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Ο δεύτερος μπορεί να επικαλεστεί μια σειρά από λόγους, όπως π.χ. ότι κινδυνεύει η ζωή του, λόγους υγείας κλπ. Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να εξετάσει κάθε ισχυρισμό ξεχωριστά και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα