Σε ποιον ανήκει η ΕΚΤ;

Με την κυβέρνηση να είναι ιδιαιτέρως καθησυχαστική μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ πως δεν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου, αρκετά νωρίτερα από την παράταση που λήγει στο τέλος του μήνα, η συζήτηση επιστρέφει στην ουσία: ποιος παίζει παιχνίδια με ευρωπαϊκά όργανα;

Στο ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν μια τέτοιου είδους κίνηση οπότε δεν υπήρξε καμία έκπληξη. Επιβεβαίωσαν μάλιστα πως μόνο «αφεντικό» είναι η Ανγκέλα Μέρκελ την οποία σχεδόν υποτιμητικά ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να συναντήσει υποχρεώνοντας ακόμα και τον Φρανσουά Ολάντ να τον «πιέσει» να κλείσει ραντεβού. Και η γερμανίδα Καγκελάριος από την πλευρά της καίγεται για αυτό το ραντεβού άλλιώς ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα εξέφραζε την βεβαιότητα πως το ραντεβού μπορεί να κλειστεί.

Και πριν περάσουν 24ώρες ο πρώτος λαγός της ΕΚΤ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Έβαλντ Νοβότνι, έσπευσε να δηλώσει πως αρκεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και τα ομόλογά της θα γίνουν και πάλι αποδεκτά. Εκείνο που ήθελε βέβαια να πει είναι πως αρκει η Ελλάδα να υπογράψει το νέο πρόγραμμα που θα φτιάξει το Βερολίνο χωρίς αντιρρήσεις και ενστάσεις.
Επί της ουσίας τώρα, σε πρώτη φάση η κίνηση αυτή της ΕΚΤ επηρεάζει μόνο το κράτος το οποίο δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά θα δανείζεται ακριβότερα και συγκεκριμένα από περίπου 0,5% σε 1,5%.
Το παιχνίδι σώζεται από τον ELA καθώς να παρέχει ρευστότητα έως και μέχρι τα 60 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού αποφάσισε να επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που επικαλείται το Reuters.
H EKT αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, για το οποιό η Welt επικαλέστηκε πηγές απο την κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με το Reuters η κίνηση της ΕΚΤ σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να προμηθεύσει τις ελληνικές τράπεζες με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τις επόμενες εβδομάδες. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει αυτού του είδους τη χρηματοδότηση με απόφαση της πλειοψηφίας των 2/3.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα