Σε συναγερμό η κυβέρνηση

 Σε κατάσταση συναγερμού εισήλθε η κυβέρνηση μετά το τελεσίγραφο της τρόικας. Οι απαιτήσεις των τροϊκανών δημιουργούν νέα δεδομένα. Εάν η κυβέρνηση δεχθεί το τελεσίγραφο, τότε είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, καθώς δεν υπάρχει πιθανότητα να περάσει από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα περικόπτει εκ νέου μισθούς και συντάξεις. Εάν από την άλλη η κυβέρνηση πάει σε κατά μέτωπο αντίθεση, τότε η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εντός των ορίων, με συνέπεια να πάει στράφι όλος ο σχεδιασμός του Μαξίμου, που διαβεβαίωνε ότι στο τέλος του 2014 δεν θα υπάρχουν μνημόνια και τρόικα.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, που το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τις επαφές τους τονίζουν με έμφαση, ότι οι «κόκκινες γραμμές» θα τηρηθούν, κυρίως για ασφαλιστικό και τμήμα του εργασιακού. Και μιλούν, πάλι, για πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους, προκειμένου, όπως λένε, «να αποδειχθεί εάν οι εταίροι είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια μας» – εννοούν από την σημερινή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών όχι μόνο δεν κάνουν πίσω για το δημοσιονομικό κενό που προβλέπουν για το 2015, αλλά θέτον νέα ζητήματα σε ότι αφορά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Κι ενώ τα δύο επιτελεία εμφανίζονται καθησυχαστικά για να συγκρατήσουν, σε αυτή τη φάση, τους βουλευτές τους, ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε από τις Βρυξέλλες μία δυνατή γεύση του πώς θα χειρισθεί η συγκυβέρνηση τυχόν αποτυχία. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν δυσκολίες, ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και σκληρή», παραδέχθηκε την ώρα που έτρεχε η πληροφορία για το τελεσίγραφο της τρόικας.

Σε κατάσταση σοκ

Η νέα απαίτηση της τρόικας να υπάρξουν και νέες αλλαγές στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, ελάχιστα 24ώρα μετά τη δοκιμασία της κυβέρνησης στη Βουλή για την εξαίρεση των βεβαιωθέντων, αποτέλεσε σοκ. Οι ελεγκτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι και, κατά πληροφορίες, απαιτούν είτε περιορισμό των δόσεων και αλλαγή των όρων υπαγωγής είτε την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων, που θα θέσουν αρκετούς δικαιούχους εκτός ρύθμισης. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αδιέξοδο πολιτικό και διαδικαστικό. Διαδικαστικά, οι επιλογές της είναι ελάχιστες.

Το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων της ρύθμισης χωρίς νέα προσφυγή στη Βουλή μοιάζει δύσκολο καθώς η όποια εγκύκλιος θα είναι μαχητή. Στον αντίποδα, μοιάζει πρακτικώς αδύνατο και, κυρίως, πολιτικώς αυτοκτονικό να έλθει για τρίτη πλέον φορά η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στη Βουλή, προκειμένου να γίνουν νέες διορθώσεις. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, νέα δυσμενής αλλαγή θα επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα και θα στοιχίσει επικοινωνιακά και πολιτικά στη δικομματική.

Ο μόνος τρόπος αποτροπής μίας τέτοιας εξέλιξης είναι να καμφθούν οι αντιρρήσεις των πιστωτών. Ωστόσο για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε παραχωρήσεις είτε στο ασφαλιστικό (όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν παρέμβαση σε όρια ηλικίας και συντάξεις), είτε στα εργασιακά (όπου μπαίνουν οι κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ για ομαδικές απολύσεις και απεργίες) είτε, τέλος, στο ζήτημα του ΦΠΑ (που όμως δεν θέλει να αγγίξει το Μαξίμου).

Από το πακέτο παραχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης κι αν αυτό θα διευρυνθεί εξασφαλίζοντας την επιστροφή της τρόικας, μέχρι και το σενάριο να παγώσει η διαπραγμάτευση. Άλλωστε, το ζήτημα του χρέους, που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα, μοιάζει επίσης να αθετείται από τους ευρωπαίους. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μάριο Ντράγκι εκτίμησε ότι δεν απαιτούνται προσαρμογές στο χρέος της Ελλάδας καθώς είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο!

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα