Σε τεντωμένο σχοινί

Τρόπους απεγκλωβισμού από τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα του από την 25η Ιανουαρίου και μετά αναζητά ο Αντώνης Σαμαράς. Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τη μεγάλη εκλογική ήττα και με τους δελφίνους να περιμένουν την ευκαιρία να τον αμφισβητήσουν εκ νέου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να ξαναδώσει ρυθμό στο κόμμα του, και ενώ η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της.
Οι ισορροπίες στις οποίες καλείται να κινηθεί η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα λεπτές, καθώς μπορεί από τη μία να ξορκίζει ενδεχόμενη ρήξη με τις Βρυξέλλες, από την άλλη όμως είναι δεδομένο ότι σε πιθανή συμφωνία οι εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, με την καρέκλα του κ. Σαμαρά να τρίζει επικίνδυνα. Κοινός τόπος πάντως στις συνομιλίες μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών είναι ότι η εσωκομματική νηνεμία θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου, οπότε και ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης και θα κριθεί το μέλλον της χώρας, της κυβέρνησης και πιθανόν και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεν είμαστε δεδομένοι
Μέχρι στιγμής, στη ΝΔ κρατούν στάση αναμονής όσον αφορά τα μέτρα που, στην περίπτωση συμφωνίας, θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, διαμηνύοντας όμως ότι «δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους». Όπως λένε στη Συγγρού, ό,τι έρθει θα μελετηθεί και θα κριθεί αναλόγως.Υπό το πρίσμα αυτό, επισήμως κάνουν λόγο για υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, που θα επικροτεί ό,τι θετικό, αλλά θα στηλιτεύει κάθε αρνητικό και επικίνδυνο για τη χώρα και στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, με αιχμή του δόρατος τη Βουλή.
Έτσι, ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει να μιλήσει σήμερα από το βήμα του Κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές, ενώ στην προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός ήδη η Συγγρού οργανώνει εθνική συνδιάσκεψη πιθανόν για τις αρχές Ιουλίου και θεματικές προσυνδιασκέψεις σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ υλοποιεί ένα-ένα τα βήματα του σχεδίου του: συσφίγγει τις σχέσεις του με τους νέους βουλευτές, με τους οποίους δείπνησε πριν από λίγες μέρες σε ταβέρνα στην Κηφισιά, μοιράζει θεσμικούς ρόλους σε αρκετά στελέχη και παίρνει πάνω του την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίες οι συχνές προσωπικές του παρεμβάσεις με στόχο την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα