Σκούπα αλλαγών και βαθιές τομές στα ΕΛ.ΠΕ.

«Διαφάνεια» είναι το μήνυμα που στέλνει προς όλους το διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά τις τελευταίες αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Και επιπλέον η διοίκηση δεν διστάζει να κόψει ακόμα και τους μισθούς της , αλλά και τους μισθούς διευθυντικών στελεχών.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

 

Σαρωτικοί έλεγχοι σε κάθε επίπεδο θα πραγματοποιηθούν στα ΕΛ.ΠΕ., καθώς στόχος της διοίκησης είναι να μην υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο στη διαχείριση των οικονομικών. Έτσι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ο εσωτερικός έλεγχος και οι προμήθειες είναι δύο από τους τομείς με τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου Ομίλου να αναβαθμίζεται σε Γενική Διεύθυνση.

Είναι προφανές ότι επιδιώκεται να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή δυσλειτουργία στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου. Παράλληλα, όμως, η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε συνδυασμό με την οικονομικά αποδοτική προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή και αιολική ενέργεια και βιοαέριο) συμπληρώνουν το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας και μελλοντικών στόχων των ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ δίνουν με τον τρόπο αυτό την απάντησή τους στις κατά καιρούς κακόπιστες αιτιάσεις ότι δήθεν κωλυσιεργούν σε θέματα ανακάλυψης πετρελαίου.

 

Ασφάλεια

Πέραν, όμως, αυτών η διοίκηση των ΕΛΠΕ εστιάζει ιδιαίτερα την προσοχή της στα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και  περιβάλλοντος. Αυτό ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο και προαναγγελθέν σε προηγούμενες ανακοινώσεις της εταιρείας, στον απόηχο του δυστυχήματος της περασμένης άνοιξης. Με τις πρόσφατες κινήσεις τους που, εκτός από τις οργανωτικές αλλαγές, περιλαμβάνουν εντατικοποίηση της εκπαίδευσης των εργαζομένων και πρακτικές ασκήσεις σε θέματα πυρασφάλειας και καταπολέμησης ρυπαντικών επεισοδίων, στενότερη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρμόδιες τοπικές και κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες αλλά και δοκιμασμένη στην πράξη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση πραγματικών περιστατικών, τα ΕΛΠΕ αποδεικνύουν την προσήλωσή τους στην επιτυχία του στόχου για μια όχι μόνο αποδοτική αλλά και ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλική επιχείρηση. Οι οργανωτικές αυτές αλλαγές συνοδεύονται και από τοποθετήσεις στελεχών μέσα από τον όμιλο, που έχουν αποδείξει με τη συνεισφορά τους στα προηγούμενα χρόνια την αφοσίωσή τους στην εταιρεία και τη δυνατότητά τους να παράγουν έργο για την επίτευξη των κοινών στόχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα 19 στελέχη που αναβαθμίστηκαν πρόσφατα, ούτε ένα δεν αποτελεί νέα πρόσληψη. Αυτή η τακτική αποσκοπεί, προφανώς, στην αναγνώριση και ανταμοιβή της επαγγελματικής προσφοράς των ίδιων των εργαζομένων αλλά και στον παραδειγματισμό και την ενθάρρυνση όλων για ακόμα περισσότερη προσπάθεια.

 

Μειώσεις αποδοχών

Ταυτόχρονα, η διοίκηση πέρασε και ένα σαφές μήνυμα αυτοσυγκράτησης και ευθυγράμμισης με το κοινό αίσθημα, προχωρώντας σε σημαντικές μειώσεις αποδοχών στην κορυφή και τα ανώτατα και ανώτερα στρώματα της ιεραρχικής πυραμίδας, δίνοντας το σύνθημα για περιστολή δαπανών σε όλα τα επίπεδα και επιπλέον υλοποιώντας το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα 2016-2020 στο οποίο έχει τεθεί ως στόχος ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους.

Ευχάριστη έκπληξη, όμως, προκαλούν οι φιλόδοξοι στόχοι για την κερδοφορία του ομίλου που έχουν καταγραφεί στο πρόγραμμα αυτό και κάνουν λόγο για λειτουργικά κέρδη στο επίπεδο των 600-800 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι γνωστό ότι τα οικονομικά αποτελέσματα των διυλιστηρίων επηρεάζονται σημαντικά από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι τιμές αργού πετρελαίου, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και άλλα. Όμως, η στόχευση της διοίκησης των ΕΛΠΕ στη βελτιστοποίηση του συνόλου των λειτουργικών παραγόντων θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει η διοίκηση της εταιρείας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση κόστους ενέργειας, η μεγιστοποίηση της απόδοσης των παραγωγικών μονάδων, η επίτευξη ευνοϊκότερων όρων στις εμπορικές συναλλαγές, η ελάφρυνση του κόστους δανεισμού και η συνολική μείωση του κόστους λειτουργίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων στην επόμενη πενταετία θα κατευθυνθεί σε λειτουργικές παρεμβάσεις, οι οποίες αυξάνουν την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα των παραγωγικών μονάδων του ομίλου, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Αλλαγές προωθούνται και σε επίπεδο εργαζομένων, καθώς το επιχειρησιακό πλάνο των ΕΛΠΕ προβλέπει ειδικές δράσεις για τη συστηματοποιημένη βελτίωση της εργασιακής κουλτούρας και την ενδυνάμωση των ανθρώπων του ομίλου, μέσω ουσιαστικότερης επικοινωνίας, αντικειμενικής και αμερόληπτης αξιολόγησης της απόδοσης, εξωστρέφειας και καινοτομίας, αναγνώρισης και ανταμοιβής.

Η νέα διοίκηση ΤσοτσορούΣτεργιούλη εμφανίζεται διατεθειμένη να αφήσει τη σφραγίδα της στα ΕΛΠΕ, υλοποιώντας μια σειρά από αλλαγές και μάλιστα σε ένα εχθρικό περιβάλλον αποτελούμενο από ατύχημα (8 Μαΐου), capital controls, πολιτικές εξελίξεις με δημοψηφίσματα και εκλογές. Τα αποτελέσματα των επιλογών μένει να αποδειχθούν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα