Στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας τα νοικοκυριά

Στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος  των ελληνικών νοικοκυριών, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία MARC A.E.

Το Ινστιτούτο διαπιστώνει σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη περικοπή των δαπανών τους, ειδικά για είδη διατροφής, ένδυση / υπόδυση και εξόδους.

Αίσθηση προκαλεί, εξάλλου, ότι ένα στα 3 νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του εξαιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων), ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δηλώνει πως δεν καλύπτει φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις.

Από την έρευνα προκύπτει, μεταξύ άλλων, πως το 40,2% των νοικοκυριών, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτό το ποσοστό μόνο το 9,8% λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες  έχουν μείνει ακάλυπτοι για τον κίνδυνο της ανεργίας.

Το 44,3% του πληθυσμού έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, ενώ 1 στα 10 νοικοκυριά αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για ανταπεξέλθει στην κρίση. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι πρόσφατοι νόμοι για τη φορολόγηση ακινήτων, τις κατασχέσεις καταθέσεων και τη μερική άρση των πλειστηριασμών θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στα νοικοκυριά.

Εξάλλου, 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το δημόσιο, ταμεία Δ.Ε.Κ.Ο., τράπεζες, δάνεια κ.λ.π, λόγω αδυναμίας. Συγκεκριμένα, το 34,8% των νοικοκυριών καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 41,7% δήλωσε ότι δε διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων.

Το κλίμα απαισιοδοξίας που συνεχίζει να διακατέχει τα ελληνικά νοικοκυριά φαίνεται και από το γεγονός ότι το 41,7% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του επόμενου έτους. Αυξημένη αδυναμία δηλώνουν τα νοικοκυριά με 1 τουλάχιστο άνεργο (51%).

Ταυτόχρονα όπως προκύπτει από την έρευνα, το 63,7% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 90,3%, περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση και περίπου το 90% έχει περιορίσει τις εξόδους σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, σινεμά. Επίσης, άνω του 75% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για θέρμανση και μετακινήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα