ΣτΕ: Συνταγματικό το PSI

Συνταγματικό και πλήρως εναρμονισμένο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου κρίθηκε με δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της  Επικρατείας το «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου, το γνωστό PSI.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά πλειοψηφία, ενώ ανάλογα με το νομικό ζήτημα που τέθηκε προς ψηφοφορία υπήρξαν επτά ή οκτώ μειοψηφίσαντες.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, έκρινε με δύο αποφάσεις ( 1116 και 1117/2014)  ότι το «κούρεμα»  που έγινε τον Μάρτιο του 2014 ήταν επιβεβλημένο για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δει προκειμένου να μην υπάρξει στάση πληρωμών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναγνώρισαν τις «ιδιαιτέρως σοβαρές» όπως επισημαίνουν,  απώλειες που υπέστησαν οι ομολογιούχοι ,ωστόσο διευκρινίζουν οτι «δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορες ή μη αναγκαίες ή υπέρμετρες», έτσι ώστε  «να κριθούν απαγορευμένες» και ως εκ τούτου τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας του PSI.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου απέρριψε κατά πλειοψηφία όλους τους ισχυρισμούς των περίπου 7.000 ομολογιούχων , υποχρεωνοντάς τους παράλληλα να καταβάλλουν 1.380 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Σημειωτέον ότι οι οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι με το PSI είχαν απώλεια κεφαλαίου 53,5 %.

Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό των αποφάσεων , επισημαίνεται  ότι ο νόμος 4050/2012 που προβλέπει τη διαδικασία «αντικατάστασης των τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού δημοσίου με νέους τίτλους» προβλέφθηκε για λογούς δημοσίου συμφέροντος και με την αντικατάσταση αυτή,  μειώθηκε το δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι  ο νομός για το κούρεμα των ομολόγων, δεν θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά συμφώνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται».

Ως προς την επίμαχη πράξη του υπουργικού συμβουλίου βάσει της οποίας έγινε η ανταλλαγή των ομολόγων , όπως επισημαίνουν οι δικαστές «εκδόθηκε καθώς διαπιστώθηκε η επιτακτική και άμεση ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και επαναφορά του σε πορεία βιωσιμότητας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα